apr 21

Det stora Myntslaget – en trevlig turnering med fantasi

Tänk dig att du kommer ut efter att ha spelat en turnering. Du står på en liten gård på Södermalm och plötsligt känner du att ljuset och himlen öppnar sig omgiven av vårluften och husen med sin personliga stadsprägel.  Så kände jag efter att deltagit i tävlingen Det stora myntslaget en lördag i mars. En  hemtrevlig och trivsam turnering i  nystartade klubbens Pyramidens  lokal  där stenhård kamp och spänning utspelade sig under några timmar. Konceptet var snabbschack , 10 minuter med  5 sekunders tillägg.  Ett annorlunda koncept var också att inga elitspelare fick vara med. Rankinggränsen var 2099.  För min egen del har jag inget emot detta då jag tycker om att spela jämna turneringar samt är det en rolig morot för oss vanliga klubbspelare att ha chans att komma i toppen och vinna prispengar.

Resultatmässigt  kom jag sexa på fyra poäng. Ömsom vin och ömsom vatten som det kan vara i schack. Jag vann ett parti där jag borde ha förlorat pjäs i en enkel spelöppningsfälla men motståndaren såg inte det. Jag satt och funderade på hur jag skulle kunna ruffla med pjäs under då, till min stora lättnad, motståndaren gjorde ett annat drag. I ett annat skede av turneringen blev jag våldsamt störd av två spelare som högt analyserade sitt parti när de slutat spela. Så störande och jag tänkte att jag ska bara göra ett drag snabbt och säga till dem att sluta prata. Det så kallade snabba draget visade sig vara att flytta en springare så att min dam kunde tas av motståndarens dam och så var det partiet över. Koncentration är viktigt i schack.

Turneringen hade fantasifulla priser i form av små penningsäckar.  Joakim von Anka hade blivit mycket nöjd om han varit schackspelare… Det är inte ofta man får se en schackspelare digna av bördan när de hämtar sitt förstapris men nu fick vi göra det.  Förstapriset på 3000 kr delades nämligen ut i femkronor! Det blev många mynt men tilläggas ska att allt var uppdelat i rör färdiga att växlas in på banken. Ett roligt och uppskattat inslag! Simon Marder blev den som fick kallas fram för att ta emot denna penningpåse och en välförtjänt seger. Grattis Simon!

Vinnare av 600 femkronor blev Simon Marder. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutningsvis en stor eloge till arrangörerna. En trevlig schackdag med både kampfyllda parter samt avslappnad atmosfär mellan ronderna. Goda smörgåsar ordnades och när man inte spelade kunde vi följa och diskutera Pias parti i pågående VM.  Ser fram emot mer turneringar i Pyramidens regi!

Länk till resultat:

http://de.chess-results.com/tnr164670.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821

Susanna Berg

Lämna en kommentar