feb 15

Då var det återigen dags att som schackspelare och entusiast styra stegen mot Schacksalongerna en tidig lördagsmorgon. För min egen del väntade ett mediokert, ja rentav dåligt, resultat vilket jag var lyckligt ovetande om. Två poäng av sju är inget att jubla över men snabbschack är snabbschack och många faktorer spelar in.

Jag tycker om konceptet att spela i jämna grupper och att möta jämna spelare. Tävlingen sköttes föredömligt av domaren Stephan Lindbergh men stark negativ kritik vill jag rikta mot att lunchrasten var alldeles för kort. Varför är det så?  Det är inte rimligt att spela från kl. 10-18 utan att hinna äta en ordentlig lunch. Smörgåsarna var slut på serveringen i lokalen och det enda som återstod för mig efter ett långt parti var att slänga i mig en bulle. Man ska inte behöva spela schack som om det handlar om att stå på ett löpande band. Här får Stockholms tävlingsutskott ta sig en allvarlig funderare.
För övrigt var det inget att anmärka på och en god och trevlig stämning rådde under hela turneringen. Kampviljan var som vanligt god när det gällde schack. Som en av deltagarna påpekade – Ibland vet man inte vad som är roligast, att spela själv eller att vara publik. Jag hann med det sistnämnda under en av ronderna och fick se ett spännande parti mellan Mikael Backman och Johan Svärd. Mikael Backman som hade byggt staket med fem raka ettor stod på klar vinst i detta parti, med både bättre tid och som man brukar säga stenvinst på slutet. Bara att gå ned och ta dam och vi i publiken fick se handen som höjdes i riktning mot detta drag då detta spöke som kallas schackblindhet slog till. En rädsla för en matt som inte alls var matt gjorde att han flyttade löparen för att binda denna bonde som han trodde skulle göra matt. Problemet var bara att när löparen flyttades blev rutan g4 ogarderad och motståndaren kunde istället blixtsnabbt göra en riktig matt istället. Dramatik, men Mikael Backman vann ändå gruppen och det hade varit minst sagt snöpligt när man är så nära målet men schackblindhet är en stark komponent ibland när det gäller utgången av partierna.
För min egen del hade jag ett spännande parti som svart mot Ingvar Gundersen. Efter att ha varit hårt  pressad fick jag in ett räddande kontringsdrag.

Gundersen,Ingvar – Berg,Susanna
GP-Finaler, 14.02.2016
[Susanna Berg]

Svart drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30…Nd4! Det följde 31.Kh2 Nf3+ 32.Rxf3 Qxf3 med lätt vinst för svart.

Vinnare av min egen grupp blev Alexis Duenas som imponerade med sitt snabba och vinstgivande spel.
Grattis till alla segrare och tack för en trevlig och spännande turnering. Jag återvänder gärna nästa år men som sagt med en ordentlig lunchpaus.
Susanna Berg
 

Artikelförfattaren WFM Susanna Berg anser att det bör vara kutym med minst en timmes lunchrast när det är heldagsturneringar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs kommentaren till “Susanna Berg rapporterar om GP-Finalerna 2016”

  1. Mannen med tyrolerhatt säger:

    Sen bör ju maten fixas på plats så man slipper springa ut

Lämna en kommentar