apr 27

För ca två veckor sedan tog Malmö AS beslutet att lämna ifrån sin plats i Elitserien.

Igår publicerade SSF nyheten på hemsidan www.schack.se och som huvudsponsor via mitt bolag Mobile Labs vill jag göra följande klargörande.

Skälen till att Malmö AS drar sig ur Elitserien beror i huvudsak av följande två skäl:

 1. Förbundet har tydligt visat under dessa år att det inte finns några ambitioner att göra Elitserien attraktivare för sponsorer. Bl a har jag och Ingemar Falk som ledamöter i Svenska Schackademien tagit fram ett förslag som skulle gett Förbundet minst 30 000 SEK per sammandrag för att bl a anordna live-kommentering och VIP-lougne för sponsorer. Från Akademiens sida har vi också erbjudit oss att bistå med ett arbetsutskott för att stötta detta. Förslaget möttes närmast av stående ovationer på Svenska Akademiens möte i december. Äntligen skulle vi få en attraktivare Elitserie! Förbundets representanter i form av Carl-Fredrik Johansson och Håkan Jalling, som jag varit i kontakt med, meddelade mig nu senast under slutsammandraget i Stockholm att man inte läst igenom presentationen, detta tre månader efter att den skickats. Jag tycker i övrigt Carl-Fredrik och Håkan gör fantastiska insatser för schack i Sverige, men ignoransen vi bemötts med i detta avseende är för mig helt obegriplig. Åtminstone kunde vi fått besked om att förbundet inte är intresserade av att locka sponsorer till sig eller i övrigt förbättra arrangemanget kring Elitserien. Elitserien skulle kunna b li en av de finaste begivenheterna inom svensk schack, men förbundet väljer onekligen istället att köra Elitserien i botten. Som sponsor och som medlem av Svenska Schackakademien vill jag inte längre stödja en sådan utveckling. Jag har också pratat med många andra företag som sponsrar schack och man ser inget sponsorvärde i Elitserien. Min övertygelse är att sponsring är viktigt och ovärderligt för att bibehålla en hög nivå i den svenska Elitserien.

 

 1. I anslutning till ovanstående besked från SSF, eller skall vi kalla det icke-besked, meddelade Malmö AS styrelse mig att man för säsongen 2018-19 och framgent inte längre ville prioritera Elitserien och i princip inte längre vill betala någonting av kostnaderna. Strategin tidigare har varit att Malmö AS har haft som mål att successivt öka antalet sponsorer, intäkter och antalet personer som jobbar med Elitserien och marknadsföring. Med detta besked slog man nu således in på en väg i diametralt motsatt riktning och stick-i-stäv mot den överenskommelse som gjordes inför första säsongen 2014-15, då mitt bolag gick in som huvudsponsor.

Givetvis finns ekonomi och pengar med i bilden, men det stämmer inte som schack.se skriver att det skulle varit avgörande. Dock skall erkännas att den nyliga bortgången av klubbens andra största sponsor, Ingvar Nilsson, givetvis inte förbättrat situationen men på intet sätt avgörande för beslutet. Vi skänker en extra tanke till Ingvar och även tilll klubbens nestor Åke Andersson som var starkt engagerade i Elitserielaget.

Egentligen har vi från bolagets sida ställt oss positiva till att fortsatt stödja Malmö AS Elitserielag, men inte under nuvarande omständigheter. Jag har via mitt bolag gjort den här satsningen tillsammans med Malmö AS för vi ville helt enkelt ha kul med schack och stötta våra svenska och utländska spelare på den högsta nivån. Samtidigt tycker jag det har varit ett visst värde i att visa övriga schack-Sverige vad man kan åstadkomma med en klubb om bara viljan och ambitionen finns. Framgent kommer vi istället att göra individuella sponsorsatsningar på professionella spelare och ungdomar som satsar seriöst. Vi håller dock dörren öppen för framtiden under förutsättning att Elitserie-arrangemangen förbättras och utformas på ett sätt så att dessa ger ett mervärde för sponsorer. Som en bra förebild kan man ha den årliga TePe Sigeman-turneringen, arrangerad av Limhamns SK, vilka utöver själva turneringen anordnar nätverksträffar under hela året. På ett bra sätt visar de hur man kan skapa ett mervärde för företag som väljer att sponsra denna fina turnering.

Jag vill tacka Malmö AS som klubb och alla spelare i Malmö AS för de här åren. Jag kommer framför allt sakna den laganda och team-spirit som vi skapade i Malmö AS under dessa fyra år.

Vänligen,

Stefan Printz

CEO

 

Läs de 41 kommentarerna till “Angående Malmö AS och Elitserien”

 1. Tystnad säger:

  Jesper Hall fällde förra styrelsen. Stefan Printz fällar nuvarande?

 2. Sune säger:

  Äsch – Malmö AS är ju bara ett köpt lag

  Vilka spelare i laget har nån form av klubbkänsla ?

 3. Uno säger:

  Allt pga dålig kommunikation. Låter som att det gått att komma överens annars.

 4. Agata K säger:

  Att 100% köpa in ett gäng GM, och vinna Elitserie gynnar inte svenskt schack ett dugg.

  Det finns många andra klubbar som har pengar men satsar på deras ungdomar eller bara har trevliga klubbkvällar istället. Det gynnar däremot svenskt schack.

  Av brevet att dömma så kanske Stefan hade lite storhetsvansinne ?

 5. Lennart Smith säger:

  Hej alla schackspelare!

  Jag kan inte på något sätt av brevet se att att Stefan Printz har storhetsvansinne utan jag tror att hans ambition var att gynna svenskt schack. I Malmö AS fall så tror jag att uppmärksamheten kunde få schacket på kartan och jag tror även att Stefan med fler i Svenska Schackakademien kunde hjälpa schacket på ett bra sätt genom att få med fler från näringslivet vilket jag bedömer som otroligt viktigt. Däremot är jag ytterst tveksam till rena köpeklubbar såsom Team Viking och ingen är gladare än jag att denna klubb äntligen gått hädan så ur det perspektivet förstår jag Agata K. Satsningar på klubbkvällar och ungdomsverksamhet behövs vilket inte betyder att schacket inte behöver reklam. Jag är glad och tacksam för människor som Peter Hlawatsch, Stefan Printz, Ulf Andersson och Schack Akademien. Om Carl-Fredik och Häkan Jalling inte läst ett brev från Sckack Akademien på tre månader så anser jag att det diskvalificerar dem från fortsatt arbete i Sveriges Schackförbunds styrelse. Jag hade även sett fram emot giganternas kamp Wasa SK-Malmö AS. Nu kommer inte Wasa SK få något motstånd i nästa års elitserie.

 6. Lennart Smith säger:

  Att sponsorerna ska få ett mervärde är givetvis inte bara viktigt utan nödvändigt om de ska engagera sig. Sedan kanske det är bra om sponsorerna ger hjälp till Schackfyran och Schack i skolan och berättar om hur schacket berikar barnens liv på olika sätt och hur det gynnar skolarbetet.

 7. Tony Morris säger:

  Med tanke på huvudskälen ”Förbundet har tydligt visat under dessa år att det inte finns några ambitioner att göra Elitserien attraktivare för sponsorer” och att man ”har haft som mål att successivt öka antalet sponsorer, intäkter och antalet personer som jobbar med Elitserien” finner jag det nästan som att sponsorn mer är intresserad av att utveckla Elitserien snarare än att sponsra Malmö AS. Att som sponsor komma med förslag och invändningar är helt i sin ordning men här verkar man inte riktigt förstått vem man sponsrar och vem således denna diskussionen borde föras med. Om man velat göra det sponsorn efterlyser i sin förklaring till varför man hoppat av borde man ha sponsrat Sveriges SF Elitserie och inte Malmö AS.

 8. Anders Grandell säger:

  Med blod, svett och tårar byggde vi upp ett lag som tog flera elitserieguld, dominerade Svenska Cupen och fick fina placeringar i Europacupen. Ett lag som alltid siktade på att vinna och som gav ungdomar chansen att utvecklas och känna på pressen när allt står på spel.

  Att kalla SK Team Viking för en ren köpeklubb visar endast på din dåliga insyn i klubben och bristande förståelse för dess idé och historia, Lennart Smith.

 9. AgataK säger:

  Anders, vilka av era spelare har ni fostrat själva? (Ni var ej köpeklubb)
  Hade ni fostrat ungdomar, tränat upp dom till att bli elitspelare, och sedan vunnit allt ni gjort så hade ni fått min respekt.

  Inte nu när ni får en sponsor, köper in ett stort gäng spelare, vinner och sedan lägger ner när pengar är slut. Är det verkligen så mkt slit bakom det?

 10. Anders Grandell säger:

  AgataK, du är inte noga med språket. Jag skrev aldrig att SK Team Viking inte är en köpeklubb, uttrycket var ”ren köpeklubb”.

  SK Team Viking har inte fostrat någon spelare från dess första drag och det har aldrig heller varit tanken med klubben.

  Jag söker inte din respekt och tänker inte lägga fram SK Team Vikings och alliansen Team Vikings historia här för att försöka få dig att förstå. Jag har varken tid eller lust.

  Anledningarna till att jag inte är intresserad av att söka din respekt är att jag inte vet vem du är, du skriver att jag hävdat något jag inte gjort och att du bygger upp dina frågor på ett onödigt hånfullt sätt.

 11. André Nilsson säger:

  Stor respekt till de klubbar som skaffar en storsponsor. Det är något vi i Västerås aldrig har lyckats med. Och att döma av Malmös och (tidigare) Team Vikings framfart i elitserien är lagkänsla inte något som har varit en bristvara. Och vad är det för sjukt påhopp på Stefan P? Sponsorpengar som kommer svenska elitspelare till del gagnar självklart svenskt schack.

 12. Jonas Lindahl säger:

  Hej Jonas här från MAS. Jag har varit med i klubben nu i några år och engagerade mig i första laget. Väldigt kul att titta, prata, träffa och spela med spelare som tex Baduur Jobava. Jag tror att det var detta som var ett av Stefans största skäl till att sponsra MAS, att ha kul och titta på bra schack. Nu detta året så fick vi 2 stora smällar gällande sponsorer, en av eldsjälarna i gamla KSK Ingvar Nilsson som var klubbens näst största sponsor gick bort och det var även en 3:e inkomst källa som försvann. Detta gjorde att Stefan var ensam kvar gällande elitsatsningen. Detta hade säkert funkat men vi i klubben var inte riktigt beredda att göra det jobb som krävs för att jaga sponsorer, eller rättare sagt vi lade vårt fokus på klubb verksamheten med tävlingar, hyran och juniorer. Detta var väl huvud anledningarna till att vi kände oss tvungna att dra oss ur. Ingen skugga ska falla över Stefan som varit väldigt generös mot MAS och dess medlemmar. Sammanfattningen av detta svammel var att vi fick några smällar som vi inte riktigt orkade hantera, vi i styrelsen har trots allt jobb, familj etc och man kan nog inte sätta för höga krav på ideelt arbetande människor. Skrivet på min telefon så ber om ursäkt för eventuella särskrivningar. Jag vill avsluta med att säga att detta är min syn på vad som hände. Tack för mig.

 13. Sune säger:

  ¤11

  Andre

  ”Och att döma av Malmös … framfart i elitserien är lagkänsla inte något som har varit en bristvara.”

  När det gäller klubbkänsla – lagkänsla, lär det väl visas via hur många av A-lagspelarna som stannar kvar i
  sin kära klubb…Eller var det enbart penningarna som räknades för de som spelade för Malmö…?

 14. Kalle säger:

  När vi ändå är inne på ämnet pengar och svenskt schack.
  Så kan man ju även ta upp hur startavgifterna i GP som bara höjs och höjs utan att prispengarna för icke elitspelare blir större. Hur gagnar det svenskt schack på bredden.

  Såg för en stund sedan att CELLAVISON höjt startavgiften till 700.

  Detta kanske skulle vara en egen tråd men då får moderator gärna skapa det.

  /Kalle

 15. André Nilsson säger:

  Startavgifterna i GP-tävlingarna bestäms av varje arrangör. En förklaring till att startavgiften har gått upp en aning är att arrangörerna betalar 50 kr per deltagare till den gemensamma GP-potten i stället för 5000 kr per tävling. Det betyder att exempelvis Västerås Open tillför GP-potten 15 000 kr. Det här avlastar SSF, som tidigare betalade GP-potten, som kan använda pengar till andra saker. Det gagnar väl svenskt breddschack?

  Vi har dessutom höjt ratingpriserna så att de numera är 999 kr per 8 deltagare, så ditt påstående om prispengarna för icke elitspelare är inte sant.

  GP-tävlingarna utvecklas hela tiden och priser stiger, vilket också är en förklaring till att anmälningsavgifterna har höjts en aning. Västerås Open har gått med vinst de flesta år som tävlingen har arrangerats, men sett till det arbete som läggs ner är det småpengar. De pengar som eventuellt blir över efter tävlingen plöjs ner i klubbverksamheten och kommer således också svenskt breddschack till del.

  Det låter som om du tror att startavgifterna är något som försvinner ur svenskt schack (ner i någons ficka)? Under Västerås Open åtminstone jobbar alla ideellt. Jag har svårt att hänga med hur du resonerar. Utveckla gärna.

  Med det sagt vill jag gärna slå ett slag för Västerås Open som spelas 28-30 september i år. Det är 10-årsjubileum så vi ser fram emot att ta hand om en stor härlig skara schackentusiaster som vill fira med oss!

 16. Erik Karlsson säger:

  För mig är smärtgränsen nådd när det gäller startavgift, jag tycker ej att 700kr, (för att ha chans att vinna 999) är lämpligt. Nästan alla pengar går ju till topplaceringarna som storfräsarna åker och hämtar. (Som dessutom inte har någon startavgift).
  Våra svenska GM, förutom Nils Grandelius som ej spelar GP, är ju knappast några världstjärnor, så det är inte direkt någon ”häftig upplevelse” att få spela tillsammans med dom.
  300-400 kan jag tänka mig betala för en helg, samt minska toppriserna.

  Andre : Felet är ej att ni arrangörer ej gör ett bra jobb eller går med massa vinst, det har jag aldrig trott.
  Felet är att betala 700, för att ha relativt liten chans att vinna 999.
  Förslag är alltså att minska toppriserna och ha mer rankingpriser. Det är ju trots allt vi som betalar priserna.

  Nu i Halmstad sitter tex några IM samt halvdåliga GM och slåss om 12.000 i förstapris och därefter fler fina peningpriser, kanske hade räckt med 5-6000 i förstapris? Samt bättre rankingpriser.

  Lägg där till att vi betalar hotell och ofta resa för dessa ”Stjärnor” med våra anmälningsavgifter.

 17. Adam säger:

  Du betalar inte 700 kr med chans att kunna vinna 999 kr, utan du betalar 700 kr med chans att vinna 12 999 kr + eventuella priser om du är junior/veteran.

 18. André Nilsson säger:

  Om Västerås Open skulle sänka startavgiften till 300 kr skulle det innebära ett intäktsbortfall på ca 90 000 kr. Det tänkte du parera med att sänka förstapriset med 6 000-7 000 kr, men samtidigt vill du höja ratingpriserna, vilket skulle innebära att det tillkommer sociala avgifter. Om du räknar på det inser du snart att ekonomin inte går ihop.

  Stormästarnas boende löser vi genom sponsring, så det är inget som du bidrar till.

  Och jag tror att de flesta svenska schackspelare faktiskt tycker att det är ganska häftigt att spela mot stormästare.

  Du kanske borde växla fokus om du åker på GP-tävlingar enbart för att vinna ratingpriser. Umgås med schackkompisar, spela schack, titta på schack och njut av livet!

 19. Susanna Berg säger:

  Jag håller helt med Andre i det här fallet. Det är mycket annat som spelar in än prispengar och måste verkligen ge Västerås Open en eloge i det fallet.

  Dock är prispengar en viktigt morot ! Jag tycker det är märkligt t.ex att anmälningsavgifter höjs i SM utan att priserna ökar. .Tvärtom har det försämrats då det enbart är sakpriser i vissa klasser. Vart går dessa anmälningsavgifter och de borde komma spelarna till del.

  Gör t.ex en jämförelse mellan prispengarna och anmälningsavgifter för SM 2009 och kommande SM. Där fanns det fortfarande prispengar i Klass1 men nu borttaget och anmälningsavgiften ökad. För t.ex MästarElit har man höjt anmälningsavgiften men minskat priserna betydligt. Första priset från 6000 till 4000..

  Endast SMgruppen har fått en höjning av första priset från 20000 till 25000.

 20. Peter Halvarsson säger:

  SM är ganska lättförklarat. SSF har väl 4-5 personer med lön där för att garantera att saker fungerar tillfredställande. Det är teknik, livesändning, kommentatorer och överledare. Överlag har ju kvalitén på svenska schackevenemang ökat markant. Det krävs färre men mer kompetenta resurser idag än tidigare.

 21. Andreas säger:

  Tror man får akta sig att höja priser för mycket. Om du som vuxen åker iväg med ett barn på en GP tävling och kostnaden för mat och hotell måste in också. Bara detta landar på minst 1500-2000 kr. Ska man betala ytterligare ca 1500 till för 2 personer blir det ca 3000 kr för en helg.

  För mig är det mycket pengar och gör att vi inte kommer att kunna åka på de GP tävlingar som vi tidigare gjort.

  Minst 1 eller 2 åker bort p.g.a. ekonomi. Det är faktum från min sida men då har jag 5 barn också.
  Västerås Open är dock given att vi spelar.

  SM spelar jag mest för att det är just SM med den prestige det innebär. Lika roligt med sakpris som 500 kr pengar,

  En viktig sak som jag tycker alla som anordnar GP bör tänka på är att ha medlemmar i sina klubbar som erbjuder billigt eller gratis boende. Detta har vi gjort och därmed också fått boende på andra GP, Det måste finnas budget alternativ. Även då grupplogi på SM.

 22. Johan Eriksson säger:

  Håller med Andreas om att det bör finnas budgetalternativ för logi. Det blir dyrt om det är en hel familjs som spelar.

  Det bästa för ekonomin och tiden är förstås om det finns turneringar på hemmaplan.
  Bor i Stockholm och tycker att det är synd att det inte finns kortare turneringar (1-3 dagar) i Stockholm under semestertiden (midsommar fram till början av Augusti). Det är ju då många har tid att spela och så är kostnaden försumbar.

  Tävlingarna bör dock inte krocka med SM.

 23. Håkan T säger:

  Jag har fyra barn varav två spelar lite schack.
  Tyvärr tycker även vi att det börjar bli för dyrt att åka på dessa GP.
  När man summerer en helg för oss tre med boende, anmälan på (700!!), mat, resa så slutar det ofta på 5000-6000 för en helg.

  Ska jag jämnföra med exempelvis mitt tredje barn som sysslar med bågskytte så får hon ofta betala mellan 50-100 kr i anmälningsavgift för en helg.
  Lägg där till att det alltid finns grupplogi för cirka 100kr/natt. ( Dom betalar ej dom bra skyttarna för deras hotell och levende under helgen )

  Mitt fjärde barn som spelar fotboll, åker på cuper och matcher så behöver vi endast köpa ett par fotbollskor för 500 kr åt honom per sommar, samt medlemsavgift i föreningen på 300kr.

  Ska jag vara god förälder och lägga lika mycket pengar på alla mina fyra barns intressen så kan vi alltså åka på en GP eller SM per år.

 24. Mr T säger:

  Håkan jag förstår dina synpunkter.. Men det är en stor skillnad på schack och annan sport. Schacken står för lejonparten av sina egna kostnader. Att hyra in sig exempelvis för att spela en tävling i ett hotell kan kosta en bra bit över hundratusen. Det måste betalas. Vad gäller bågskytte eller fotboll tävlas det i kraftigt subventionerade lokale eller utomhus. Om deltagarna skulle betala den faktiska kostnaden själva så skulle vi prata om åtskilliga tusen kronor per deltagare och tävling. De som är med i RK har stora fördelar med oss inom tankesporter.

  Schack är billigt. Löjligt billigt.

 25. Schackpappan säger:

  Hur mycket mer bör deltagande Svenskt Grand Prix kosta så att det blir mindre löjligt?

 26. Treo Kapitalisten säger:

  I en mindre löjlig verklighet hade du kunnat fråga din klubb om de kunde hjälpa till och stötta. För ska sanningen fram så får man bidrag för ungdomsschack. De bidragen behålls på central nivå och kommer inte distrikt och klubbar till del utan används till annat än vad de är avsedda för. Men så kommer Kongressen och förbundet har trots detta dålig ekonomi, i år igen, man vill så mycket, och så ”behöver” medlemsavgiften höjas – igen för vilken gång i ordningen, jag har tappat räkningen. Nä ta nu en Treo så blir allt bra igen och det rullar in lite kosing till Meda AB. Sveriges SF:s nya huvudsponsor? Jo, huvudverk kan komma både plötsligt och mer regelbundet…

 27. Peter Halvarsson säger:

  Inlägg 26 er ett vanligt inlägg i denna debatt, men inte så verklighetsförankrat.
  Tex så är alla internetklubbar i Yes2Chess kostnadsmässigt helt framtagna av förbundet.
  Det är även stor administration kring schackfyran och skolschackklubbar som ligger på förbundet. Klubbar och distrikt skulle kunna göra mer här, men om sanningen ska fram så saknas den förmågan helt eller delvis i många distrikt idag. Så om förbundet inte la resurser på att driva på utvecklingen och sköta administrationen skulle det inte göras och pengarna skulle överhuvudtaget inte komma svenskt schack till del.

  Sen kan man diskutera omfattning, sätt att driva verksamhet, prioriteringar etc. Jag föreslår att man höjer nivån på den debatten och tar den på kongressen. Att bara lägga sig ner och säga ”vi får inga pengar, de stannar i förbundet” tar inte debatten någonstans.

 28. Treo Kapitalisten säger:

  Verklighetsförankring bygger det på att man kostnadsmässigt letar utgifter eller krävs det så stora utgifter för att bilda internetklubbar och skolklubbar för den delen som i samma sekund tävlingen är över upphör?
  Men dra ner på administrationen då eller kan det vara så att ni så gärna administrerar dessa papperstigrar till internetklubbar och skolklubbar bara av anledningen att då får ”ni” pengar?
  Kan det vara så att klubbar och distrikt, som du säger skulle kunna göra mer, inte gör det eftersom dels ”de” inte får del av kakan och dels för att dom ser att denna verksamhet ändå inte leder till fler spelare i deras klubb?

  Kan man diskutera verksamheten, prioriteringar etc. när man inte följer direktiven för bidragen om man bara får ta den ”debatten” på kongressen. Nä du har helt rätt det tar inte debatten för ombuden lider uppenbarligen av Stockholmssyndromet.

  Så ett litet tips. Vi har den här medlemsavgiften som ska höjas varje år. Det är russinen i kakan där måste ni nog sluta norpa även dessa för där växer ett missnöje och slutar ni inte med det riskerar ni förlora hela kakan och då kommer verkligheten att bidrag som utges till lokal nivå också skall gå till lokal nivå inte behållas på central nivå.

 29. Kalle säger:

  Då kan man konstatera att Cellavision är igång med betydligt färre startande, kan det bero på den högre startavgiften tro.

 30. Schackpappan säger:

  Ja, vi hade inte råd att åka dit iallafall.

 31. tystnad säger:

  Höjt startavgift kan ha haft påverkan – verkar vara så för Schackpappan och familj, om de nu hade spelat om startavgiften hade varit 50 SEK lägre.

  Men man måste göra minst följande korrigeringar när man jämför antal deltagare och försöka läsa i detta om höjt startavgift har påverkan här:

  Deltagare 2017: 238 + 48 = 286
  Deltagare 2018: 184 + 56 = 240

  2017: 34 GM, 9 IM = 43 icke-betalande
  2018: 17 GM, 7 IM = 24 icke-betalande

  Räknar man bort dessa, så är det -27 betalande. Dessutom 6 kinesiska spelare (utöver GM) i 2017 som väl inte var på turné i (nord-)Europa denna gång.
  Det är nog inom ramen för normal variation, även om lite lägre än 2015 och 2016. Man får väl vänta på 2019 och 2020 för att se att det är en trend.

 32. Kalle säger:

  Då kan man konstatera att Västerås Open är igång med betydligt färre startande.
  Tittar man från 2016 (335 deltagare) fram till 2018 (238 deltagare) så får man väl betrakta det som en kattastrof, tycker trenden är tydlig.

  Dessutom så fungerar ju inte live sändningarna som dom skall men det gör dom ju aldrig.

 33. André Nilsson säger:

  Inget fel på livesändningen vad vi kan se. Kan du utveckla vad du menar? Det är tråkigt att du tycker att ~240 deltagare är en ”kattastrof” [sic]. Jag tror att de som är här tycker annorlunda. När arrangerade du själv en turnering senast?

 34. Pelle W säger:

  Jag väljer att ej åka på GP och betala några halvdåliga GM för deras hotell, startpengar, och som sedan även tar hem 90% av alla priser.

  Jag betalar gärna några hundra till arrangörerna som gör ett bra jobb.
  Men av dessa 600-700 som en GP kostar i bara anmälningsavgift så går ju hälften till dessa GM på 2450.
  Minska anmälan med några hundra, så kommer åtminstonde jag tillbaka.

 35. Thomas Engqvist säger:

  När jag var ung satte jag en ära i att möta titelhållare, framför allt GM och IM eftersom jag därmed kunde utveckla mitt schack i en riktning där jag själv kunde bli titelhållare. Det bästa sättet att utvecklas är att spela mot bättre spelare. Man lär sig inte bara av själva partiet, man lär sig också av analyserna och diskussionerna med bättre spelare och man kan aktivt ta del av hela turneringen eller supa in dess atmosfär när man inte är upptagen med sitt eget parti. Det är så här systemet fungerar men tyvärr missgynnas de professionella spelarna (från 2350 och uppåt ungefär) mer och mer med låga prispengar som inte motsvarar den inflation som ägt rum. Ett bra exempel är prispotten i Rilton Cup som inte har anpassat sig efter den aktuella kronans värde. GM-spelare får låga startpengar och IM-spelare får ingenting. Spelare under titelhållarnivå har möjlighet att i grupper om tio spela om ratingpriser och en chans att vinna tillbaka startavgiften. Om man inte vinner ratingpris har man som kompensation fått god schackträning genom att tävla mot lämpligt motstånd. Mitt råd är, att om man har schackliga ambitioner, att spela så mycket som möjligt (i kombination med träning naturligtvis) och nuförtiden finns det ju fler tävlingar att välja mellan än det fanns på min tid då GP i den här omfattningen inte existerade. Ni som är aktiva idag ska vara glada att det finns en sådan tillgänglighet av titelhållare för så var det inte när jag spelade. Om det var bara en spelare med, t.ex. GM Lars Karlsson, blev jag jätteglad även om jag visste att han hade störst chanser att ta hem den aktuella blixt- eller snabbschackturneringen. Varför? Jo därför att det var roligt med en ”riktig” schackspelare som hade en professionella anknytning till spelet och med alla dess djupa insikter om spelet som hör professionaliteten till.

 36. André Nilsson säger:

  Pelle W, vad tråkigt att du väljer att inte åka och spela GP-tävlingar av helt fel anledningar. I Västerås Open är stormästarnas hotellboende och mat sponsrad. Några startpengar utgår inte.

  Har du funderat vad det kostar att hyra en bra spellokal en hel helg? Eller hur många ideella timmar som arrangörerna lägger ner? Eller hur mycket det betyder för svenskt elitjuniorschack att de bästa juniorerna får chansen att möta titelspelare? Osv.

  Det är så trist att lyssna på ogenomtänkt gnäll från folk som vill ha allt serverat. Inte undra på att man tappar sugen.

 37. Pojken med guldbyxorna säger:

  Såg att några ungar ska peta på schackpjäser nästa vecka i och med Skol-SM och fick senare på klubben höra vad det kostade och det var två tre tusen kronor per unge för en helg med lite snabbschack men det är väll också fel anledning? Å andra sidan blev jag rik på att kolla vad man får för pengarna och sedan avstå om man inte fick tillräckligt och även gå all in om man fick mycket för slasingen. Så lite blixt och snabbschack på klubben och några Ungdoms GP räcker långt än så länge. Inte för att jag har något emot Skol-SM men vilka hutlösa priser.

 38. André Nilsson säger:

  400 kr i startavgift. 100 kr per natt i grupplogi. 440 kr för ett matpaket med 2 frukost, 2 lunch, 2 middag. Hur får du det till ”två tre tusen”? Vari består det hutlösa?

 39. Riksidiotiförbundet säger:

  Jo då, André det kostar två tre tusen kronor precis som han skriver för någon förälder måste också med och så kostar resan. Men det var väll fel det också, så kan man inte tänka, kan man tro?

 40. André Nilsson säger:

  100 kr per natt i grupplogi. 440 kr för ett matpaket med 2 frukost, 2 lunch, 2 middag. Det gäller väl även föräldrar? Och äter mat gör man även hemma. Vari består det hutlösa?

 41. Tragiskt säger:

  Andr’e

  Kan du tala om för mig varför vi tar ut semester och lägger ner obetald tid för dessa människor? De vill ha betalt för att spela. Sen kommer dessa fram och klagar på att det är för få tävlingar och för få bra spelare. Vill ni inte ställa upp och organisera eller betala för att spela bör ni faktiskt rent ut sagt hålla tyst. Det finns inte en enda större tävling idag i Sverige som går med rejäl förlust för klubbar eller distrikt.

  Påhoppen på Anders W här på Schacksnack är fruktansvärda. Senaste inlägget säger. Ge oss gärna 100 000 om året men du kan personligen dra åt skogen.

  Läser man inläggen ovan så vill anonymt
  – troll 1 inte spela för att det är för dåliga GM som spelar, men han vill heller inte betala mer för att bättre GM ska ha möjlighet att spela och de ska heller inte få några prispengar.
  – troll 2 tycker att en sänkning med 50:- skulle få fler att delta.
  – troll 3 att 700 kr är för mycket

  Lite proportioner. En öl på krogen kostar drygt 50. Ett biobesök för 2 med saker runtomkring kostar 5-600 :-
  medlemskap i en schackklubb kostar 3:- om dagen.

  Vi måste städa bort sådana som enbart ägnar sig åt att förstöra.
  En ide vore kanske att fördubbla startavgifterna så man slipper dom. Då kan de ägna sin tid att gnälla runt gratisbräden i någon valfri park.

  Vi kommer aldrig få några sponsorer eller nya spelare så länge dessa är kvar.

Lämna en kommentar