apr 29
Hej Stefan!
Eftersom jag är omnämnd i ett mejl som kommit till Sveriges Schackförbunds kansli idag vill jag gärna ge dej ett svar. Och att du får det svaret omgående.
Den notis som jag skrev för schack.se den 25 april är baserad på klubbens situation (Malmö AS). Inte ur ett sponsorperspektiv, vilket är en intern diskussion mellan er/dej och Malmö AS.
Jag fick ett skriftligt besked den 8 april från Malmö AS att de drar sig ur Elitserien efter styrelsebeslut. Jag bekräftade direkt att beslutet var mottaget och att vi inte skulle informera förrän spelarna fått denna information. Detta koordinerades till slut till den 25 april och den aktuella notisen.
Ur brevet, som för övrigt skickades med kopia till Roger Magnusson, Martin Silwer, Joakim Wahlström och Alexander Elofsson i Malmö AS, fanns ingenting av de argument du beskriver i ditt brev. Som skäl angavs citat: … på grund av kostnadsskäl”. Och senare i brevet citat: … vore en allt för stor belastning på klubbens ekonomi”. Inga andra argument. Detta är grunden till texten i notisen. Ur ett klubbperspektiv är den alltså helt korrekt.
I ditt brev anger du helt andra skäl för klubben att dra sig ur, men som jag tolkar det är det avvägningar som du som sponsor (inte klubben) har gjort och skall göra. Och beslut som du som sponsor tar.
Mycket riktigt har både jag och Carl Fredrik Johansson fått ett mejl av dej den 20 december 2017 med idéer om hur man kan utveckla Elitserien / Superettan. Det är mycket uppskattat med förslag och idéer och inte minst engagemang. Jag kan bara beklaga att jag inte direkt svarade dej detta och att vi i Tävlings- och regelkommittén tar med oss detta i det fortsatta arbetet att utveckla svenskt tävlingsschack och i det är fallet Elitserien / Superettan. Precis som vi försöker hantera alla idéer som kommer oss till del.
Vid sammandraget i mars bytte vi några ord i spellokalen medan vi tittade på våra respektive lag. Jag kan inte minnas att jag varit negativ till idéerna eller sagt att det inte är aktuellt. Inte heller att jag sagt att jag inte läst underlaget. Jag tror att de som känner mej vet att jag också är visionär och brinner för att utveckla det vi håller på med. Men utvecklingen måste vi göra stegvis.
Här är några exempel på vad vi tycker är viktigt för att lägga grunden till en stark Elitserie / Superettan över tid. Punkter som är genomförda eller under arbete:
– livesändningar och fler bräden så att flera kan ta del av schacket på avstånd
– utvecklingen av medlemssystemet som skall underlätta för lagledare och spelare
– förbättrad resultatrapportering i både spellokal och på nätet
– utbildning av domare
– övertagande av ansvar till att SSF är helt ansvarig för sammandragen
– rekryteringen av Mats Sjödin som operativt arbetar med tävlingarna
– utsortering av hotell och spellokaler så att vi successivt får bättre och mer anpassade lokaler
Men mycket arbete återstår! Närmast på tur står SSF nya plattform för webbsida som lanseras innan nästa säsong och som möjliggör en helt annan presentation av de olika verksamheterna.
Det är först i ditt brev daterat idag som det framkommer att du som sponsor har ställt krav på olika aktiviteter för att vara med och sponsra Malmö AS. Det är inget som jag heller hört via Malmö AS. Ingenstans i förslagen framgår det att du överväger att dra dej ur om inte dessa genomförs. Jag hade gärna tagit en diskussion om detta och även tidtabellen för när de olika stegen skall genomföras kommande år.
Jag är den första att beklaga Malmö AS beslut, men har full respekt för styrelsen i klubben beslut. Man vill inte riskera verksamhet som man byggt upp under många, många år för kortsiktiga framgångar för ett representationslag.
Vill du se beslutet / brevet från Malmö AS kan du säkert få det via ordförande eller lagledare.
Avslutningsvis noterar jag mycket positivt att du vill fortsätta att sponsra svenskt schack genom professionella spelare och ungdomar. Det är mycket skönt att höra!
Trevlig helg!
Hälsar / Håkan Jalling
ordförande i Tävlings- och regelkommittén

Lämna en kommentar