maj 07

Sverigemästaren från 1996 års SM – IM Robert Åström -kvalificerade sig som bekant till årets SM-grupp  genom att vinna Mästar-Elit förra året. På schack.se framkommer det att han överklagat förbundskaptenens uttagning då han felaktigt tagits bort från den publicerade uttagningen. Åström kritiserar Sveriges Schackförbund i ett öppet brev för deras beslut som innebär ett jäv när det gäller en av de tillsatta domarna.

Det öppna brevet publiceras här nedan i sin helhet kompletterat med ett svar från Sveriges Schackförbund.

Öppet brev från Robert Åström (brevet skrevs innan ärendet överklagades till styrelsen)
Jag är anmäld till SM-gruppen i Sunne i sommar. Att jag saknades i den redan publicerade uttagningen beror på ett missförstånd som kan hänga samman med att jag har framfört ett krav på att risk för jäv ska undanröjas.
Mitt krav är att Tapio Tikkanen inte får vara domare i SM-gruppen samtidigt som Hans Tikkanen spelar. Om jag inte tar alldeles fel så är Tapio far till Hans. Här gäller det alltså att undvika den starkaste formen av släktskapsjäv.

Förbundets position hittills är att domarna Tapio Tikkanen och Sverrir Thor ska dela på ansvaret med tillägget att Tapio inte får döma i Hans partier. Det förfarandet eliminerar inte alla jävsituationer och tar inte bort spekulationer kring vem som eventuellt gynnas. Däremot behålls själva pinsamheten i det närmaste helt intakt, pinsamheten att pappa dömer i vår kanske finaste tävling.
Lösningen på problemet kan inte ligga långt borta om bara viljan finns. På en rak fråga såg Sverrir Thor inga större svårigheter med att han ensam dömer SM-gruppen. På ett stort arrangemang som SM finns alltid dugligt folk som kan assistera vid behov.
Hoppet står nu till att förbundets styrelse som sista instans reder upp situationen och sätter punkt för ett mindre trevligt inslag av vår schackhistoria. Jag kommer snart att inlämna en formell överklagan.

Robert Åström, Uppsala

Svar från berörda kommittéer i SSF:
Det är naturligtvis olyckligt att en spelare som är kvalificerad för SM-gruppen väljer att inte delta, men som vi ser det är det ingen tvekan om att Robert Åström själv valt att låta bli att spela. Robert ställde ett tydligt ultimatum i samband med sin anmälan till SM-gruppen – han spelar inte om Tapio Tikkanen dömer i SM-gruppen (om sonen Hans Tikkanen spelar). Om inte Tävlings- och regelkommittén (TK) tillmötesgick hans krav gällande domartillsättningen skulle han inte vara med. I flera mejl och telefonsamtal upprepades detta – Robert skulle inte spela om Tapio var domare. TK meddelade förbundskaptenen, som tar ut SM-gruppen, att Tapio Tikkanen självklart inte dömer sonens partier och eventuella särspel med Hans Tikkanen inblandad, men att Tapio tillsammans med den andre domaren Sverrir Thor i övrigt har ett gemensamt ansvar för såväl SM-gruppen som alla andra klasser i SM. Trots dessa klarlägganden fortsätter Robert att vara mycket tydlig med att han inte kommer att spela SM-gruppen. Det är omöjligt att efter Roberts väldigt tydliga och upprepade ultimatum att förstå annat än han inte avser att vara med.

Vad gäller domartillsättningen är det ett faktum att vi har en liten domarpool i Sverige, men våra främsta domare är kända för både stor kunskap och integritet. Såväl i SM som till exempel i de allsvenska sammandragen är det svårt att undvika gränsfall och de försöker vi då hantera på bästa möjliga sätt. När det är möjligt har vi flera domare så att man i känsliga fall, det kan till exempel handla om släktskap eller att man spelar i samma klubb, kan lämna över beslutet till någon annan. Sedan SM i Borlänge 2014 har vi två SSF-domare på plats, Tapio Tikkanen och Sverrir Thor. De delar på ansvaret för hela tävlingen och de skall bägge ha möjligheten att agera om så krävs, med undantag av det som nämnts ovan.

Robert Åström hänvisar till något Sverrir Thor har sagt, som dock helt är taget ur sitt sammanhang. Vi är helt överens om att den lösning som TK har valt är den bästa för SM. Tapio är en mycket väl ansedd domare med stor integritet och många års erfarenhet av att döma Schack-SM och SM-gruppen. Alla faktorer sammantaget anser vi att han är den av våra domare som är mest lämpad för uppdraget.

För Elitkommittén, där förbundskaptenen rapporterar, samt för Tävlings- och regelkommittén.

Sverrir Thor, ordförande EK
Håkan Jalling, ordförande TK

Läs de 44 kommentarerna till “Öppet brev från Robert Åström”

 1. Martin Sandberg säger:

  Även om Tapio Tikkanen är en mycket respekterad domare så höjer det väl knappast
  SM gruppens status om han är inblandad i att döma den när Hans
  spelar.

 2. Sune Larsson säger:

  Har för mig att Tapio hade en hel del att säga till om när det gällde formen för SM-särspelet, för några
  år sedan. Det var ju då flera spelare kom lika och avgjordes genom nån form av snabb/blixt-partier.
  Då var ju Hans med i segrargruppen. Minns inte exakt – men det skrevs en del om just formerna för
  särspelet och ifrågasattes varför det blev som det blev. Var kanske nån tågtid inblandad – men intresserade
  får väl leta upp det.

 3. Lennart Bonnevier säger:

  Lite extra pikant blir ju hela jävsdiskussionen när ordföranden i EK Sverrir Thor intygar att lösningen med Sverrir Thor som parallelldomare är den bästa. Nu är jag helt övertygad om att det kommer fungera i år med, det har ju gjort så i säkert ett decennium, men praktiska argument har egentligen inte så mycket bäring på en principdiskussion.

  Å andra sidan: svenskt elitschack är en såpass smal verksamhet att det alltid kommer att finnas korsberoenden, släkt- och kamratskap och annat som i princip skulle kunna vara grund för jäv.

 4. En undran säger:

  Finns det klara regler för vilken domare som helst att följa borde Tapio Tikkanen också kunna vara domare i SM-gruppen. Nu för tiden är det populärt med snabbare partier vid särspel, t ex i USA-mästerskapen. Ulf Andersson fick utkämpa långpartier när han behövde vinna särspel för att bli svensk mästare.

 5. Lennarth Eriksson säger:

  Om Robert använder sina pjäser på brädet, så har han chans att vinna SM! Du gjorde det år 1996! Hur ofta händer det att domaren får rycka in under SM? Att kritisera öppet så här, är kanske ett sätt att försöka få de andra att tappa koncentrationen?! Inte vet jag. Men Tapio är en domare som håller hög klass! Han skulle även döma rätt mot sin son Hans om det skulle vara så. Ärlighet och rättvisa gäller. Så kom igen nu och spela SM!

 6. Fischer Random Chess Supporter säger:

  Det här är inget man kan ha en åsikt om. Regler ska gälla och här har vi solklart fall av jäv så det spelar ingen som helst roll vad någon tycker. Detta handlar inte om Roberts ryggrad utan om SSF. SSF låter sin egen prestige gå före regler. Tapio sätter sitt egna ego före reglerna. Två slutsatser. SSF är en korrupt organisation som inte följer lagar och regler. Tapio är en omdömeslös domare.

 7. Nils Zimmerman säger:

  Jag har full förståelse för Robert Åströms kritik om jäv. En enkel lösning vore väl att låta Tapio(som säkert är en bra domare) få döma i andra grupper än de som hans son deltar i. Det går väl bara att titta på andra sporter. Hur vanligt är det att att en far dömer – i en SM-final- när hans barn deltar. Som sagt, fullkomlig idioti där det lätt går att hitta en lösning om viljan finns. Skuller vara intressant att höra hur de andra deltagarna i SM-gruppen ställer sig till detta. /Nisse

 8. Håkan Jalling säger:

  När det gäller domartillsättningar har Tävlings- och regelkommittén (TK) att ta hänsyn till helheten inom svenskt schack och inte endast SM-gruppen. Det besked vi lämnade till förbundskaptenen är att Tapio Tikkanen självklart inte dömer partier som hans son spelar. Däremot kan vi inte utesluta att Tapio dömer partier i SM-gruppen. Vi har två domare uttagna och saker kan hända i tävling med många grupper som gör att bägge måste agera samtidigt på olika håll.
  Agera förresten, sedan 2011 har det varit ett, jag skriver ett, ingripande i SM-gruppen. Och detta var en ren formsak. Ordet domare är dessvärre lite missvisande då domarens huvudsysselsättning är dels att administrera och dels att övervaka. Ingripande är mycket ovanligt och ännu mera ovanligt nu när tävlingarna ofta har tilläggstid och protokollplikt hela partiet. Det är långt ifrån vad man tänker om domare i exempelvis fotboll eller ishockey där ingripande är vanliga och dessutom inte sällan får matchavgörande betydelse.
  Men kan tycka att SM-gruppen är speciellt, men de principer vi använder måste ju också gälla för exempelvis Elitserien som är högsta nivån i Sverige för lagspel. Det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta domare till sammandrag om man tittar på jävssituationer. Flera av de domare som finns är medlemmar och spelar aktivt i föreningar som återfinns i Elitserien.
  Då är det skönt att veta att vi har ett antal domare som besitter en hög integritet. Tapio Tikkanen är en av dessa.
  Håkan Jalling, ordf i TK

 9. Steal a lot and They'll make you King säger:

  Nej Tapio är inte en av dessa domare med hög integritet då han ju har det dåliga omdömet att inte väja för jäv och samma sak får man nu även säga om dig Jalling som med ditt agerande också visar att du heller inte förstår det mest grundläggande.

 10. Men för helvete! säger:

  Jämför lite med VM i hockey: en tjeck var med och dömde Sveriges match mot Ryssland. Inget gnäll där om att Tjeckien är kvar i turneringen och kan ge favörer åt det lag de vill ha vidare. Ja ja, kan inte alla domare i toppklass, som dessutom inte känner en kotte i Schacksverige, anmäla sig till tjänstgöring så vi får tyst på gnällspikarna. Efter det kan vi fundera på hur vi får Allsvenskan jävfri till nästa säsong. För ni har väl inte tänkt att det ska vara hemmadomare i några matcher? Alla är väl beredda att slanta upp nån hundring för att få en opartisk domare till sin match. Och kanske rent av offra en söndag själv och åka och döma nåt annat lags match i stället för att spela själv. Bra förslag va?

 11. En undran säger:

  Och i OS-hockeyn 2014 gick det alldeles utmärkt med nordamerikanska proffsdomare trots ”jäv”. ”De är ofantligt professionella och helt neutrala”, sa Thomas Torsbrink, Svenska ishockeyförbundets domarchef. När det gäller schack har jag lika fullständigt förtroende för domaren Tapio Tikkanen – även om hans son sitter på andra sidan brädet!

 12. Nicklas Bäckström säger:

  Jämför då med VM i hockey på ett korrekt sätt: Låt Jagers pappa inte bara döma Sverige-Ryssland, utan även alla andra matcher och även göra honom till lottningsansvarig och alla andra funktioner så som och sätta honom som högste domarbas, dopingkontrollant etc…

 13. Nicklas Bäckström säger:

  Såg du matchen? Jag såg den. Var du med om alla turer före matchen som iscensattes av kanadickerna? Jag var det! Tror du Thomas Torsbrink skulle haft någon framtid som domare om han ens antydit något om jäv? Varför tror du att spelare inte vågar protestera? Varför tror du andra domare inte vågar protestera? Varför tror du ledare inte vågar protestera?

 14. En undran säger:

  Jag undrar vilket skräckscenario schackspelare ser framför sig när solklara tävlingsregler plötsligt ska sluta följas i SM-gruppen bara för att någons farsa är domare…Finns inte en chans att det sker, så lägg krutet på annat att reta upp sig på. Snacka om att göra en höna av ingenting. Jodå, jag har följt med i snacket om kanadensiska proffsdomare i OS-hockeyn. Såg självklart finalen mellan Sverige och Kanada. Och domarna gjorde ett bra jobb, fattas bara annat – trots negativa kommentarer inför matcherna i media (som ju vill sälja tidningar och därför inte har någonting emot att elda upp stämningen emot domarna).

 15. SSF = Illuminati säger:

  Kanske Tapio låter Hans slå kungen. Eller så kanske Tapio plötsligt stannar klockan och börjar räkna vem som slagit ut flest poäng. Eller tänk om han helt plötsligt byter regler till puttschack?

 16. Herr Nepotism säger:

  Den solklara regeln du inte verkar elda upp dig något för är jäv. Verkar vara helt lugnt, och i sin ordning för dig, att det myglas inom SSF. Vilka fler regler tycker du det skulle vara helt ok att bryta emot?

 17. En undran säger:

  Finns inget mygel att låta en duktig domare döma i SM-gruppen med solklara tävlingsregler att följa i de situationer som eventuellt uppstår. Pjäserna tillåts inte gå på ett annat sätt än reglerna föreskriver bara för att farsan dömer, eller vad det nu är som kritikerna går och funderar på skulle kunna ske. Men här ska det tydligen käftas emot bara för käftandets skull…Tack och bock.

 18. Herr Nepotism säger:

  Jag käftar inte emot bara för käftandets skull. Jag väntar på att någon skall komma upp med ett giltigt skäl till varför vi ska ha en jävsituation. Men kanske kom du just på det hela då du som argument anger att det inte är jäv att låta farsan döma…

 19. En undran säger:

  Du utgår ifrån att farsan inte följer tävlingsreglerna när sonen spelar. Varför skulle han inte följa tävlingsreglerna oavsett vem som spelar?? Självfallet gör han det. Och då faller jävsnacket. Det verkar svårt att tro att det FAKTISKT finns objektiva professionella schackdomare i det här landet – oavsett vem som spelar i partiet. Precis som proffsdomarna från NHL som dömde i OS-hockey, därför att de är de bästa domarna som finns, som har en hederskodex som hindrar dem att ge fördelar till någon spelare.

 20. Wiki säger:

  För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk utan bara att situationen är sådan att det typiskt sett finns skäl att misstänka partiskhet, vilket inte alltid är helt oproblematiskt.

 21. P.Drugge säger:

  Vem av övriga nio kvalificerade för SM gruppen , är inne på samma linje som Åström? Självklart ingen. Föga förvånande att det kommer från Åström. Har man chans att söka konflikter och ställa till med nåt, så ska man ju försöka…Men i slutändan är det bara han själv som drabbas!

 22. P.Drugge säger:

  Minns en händelse från snabbschacksturneringen Jacob Eklunds Minne i Örebro. Åström tog motståndarens kung med sin egen kung och hävdade vinst. Domarteamet godtog självklart inte detta och han blev rasande och utbrast,- Jag vill inte bli bedömd på moraliska aspekter utan på regler…Blev inget gehör den gången heller…

 23. Bertil Bertilsson säger:

  Jag tycker, att det är fel, att låta Tapio döma i SM-gruppen, när hans son Hans spelar där. Varför ska misstanken, om felaktiga domslut på grund av detta accepteras?

 24. Indexfond säger:

  Hur skulle annars potentaterna motivera sin existens? Du ser ju hur de resonerar – det är inte jäv därför att de är så oerhört kompetenta och eftersom de aldrig kan ha fel kan det inte vara jäv – fast alla förstår att det är just jäv och så börjar cirkeln av meningslöshet om igen – det är inte jäv därför att de är så oerhört kompetenta och eftersom de aldrig kan ha fel kan det inte vara jäv – – det är inte jäv därför att de är så oerhört kompetenta och eftersom de aldrig kan ha fel kan det inte vara jäv – – det är inte jäv därför att de är så oerhört kompetenta och eftersom de aldrig kan ha fel kan det inte vara jäv – – det är inte jäv därför att de är så oerhört kompetenta och eftersom de aldrig kan ha fel kan det inte vara jäv –

 25. En undran säger:

  Och vad är det för felaktiga domslut som helt plötsligt en skicklig domare ska börja göra, som han inte annars gör? Kanske ska vi börja packa ner långkalsongerna också när vi åker på solsemester – det skulle ju kunna bli 30 grader kallt. Inte för att sannolikheten är stor, men tänk om…tänk om…Ungefär lika stor chans är det att Tapio plötsligt skulle börja missköta sig. Alltså obefintlig.

 26. Indexfond säger:

  ”Vem av övriga nio kvalificerade för SM gruppen, är inne på samma linje som Åström?” Troligen ingen för driver någon den linjen så vet de att de blir utkastade.

 27. Sune Larsson säger:

  ¤25

  ”För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk utan bara att situationen är sådan att det typiskt sett finns skäl att misstänka partiskhet.”

  Man bedömer alltså inte inblandade personers eventuella rättrådighet – eller avsaknad därav…

 28. P.Drugge säger:

  Indexfond! Driver man den linjen blir man absolut inte utslängd från SM gruppen, men ställer man det som ett ultimatum för att deltaga, så har man oxå gjort sitt val ganska tydligt…

 29. Indexfond säger:

  Ok, den nyansskillnaden kan jag möjligen köpa men ändå hur kan du veta att det inte blir konsekvenser av att protestera mot detta domslut? Det har ju snackats lite hockey här och det är ungefär som att börja tjafsa med domaren om det var offside i målgården eller inte och vi vet ju att detta är något som spelarna lär sig tidigt att det då bara riskerar bli ytterligare bestraffningar.

 30. Den yngre Adolf Friedrich von Schack säger:

  Vad är folk rädda för? Gult kort för fult drag? Rött kort för pjäsbortsättning? Tackling av spelare på väg till borden
  inför nästa rond? Spark på spelares ben under bordet, möjligt men jag tror inte det förekommer i SM-gruppen.
  Har svårt att föreställa mig situationer som skulle betraktas som jäv och som inte täcks av tävlingsreglerna.som
  domarna måste följa. Tycker mest att hela diskussionen är irrelevant.

 31. Lasse S säger:

  Håller fullständigt med inlägg nr 30.

 32. Hallonsaft 31ppm hallon + E- och färg-ämnen säger:

  Jag tycker precis som nr 31 att jäv är bra.

 33. Hallonsaft 31ppm hallon + E- och färg-ämnen säger:

  Dessutom slår alltid aktiva fonder indexfonder. Varför skulle de annars ha höga avgifter?

 34. Högsta Domstolen säger:

  Ja, ja, hur skall man göra om en anlitad Schack-SM domare visar sig ha…:
  – en hustru
  – en bror
  – en kusin
  – en klubbkamrat
  – en god granne
  – en barndomsvän
  – en ungdomskärlek
  – en gammal lumparkompis
  – en ovän
  – ett ovederhäftigt schacksnacktroll
  – en manisk kverulant
  – en ful fisk
  – en hotfull bestickare
  – en legendarisk och beundrad schackmästare
  – Hans Majestät Konungen/Drottningen
  – etc, etc
  …som spelar i SM-gruppen?

  Kan vi finna någon som är fullständigt opåverkad, neutral, saklig, korrekt och opartisk?
  Kan vi finna någon som är bättre än Tapio Tikkanen?

  Om SM spelats i Karlstad så hade det ju varit solklart! 🙂

 35. Sune Larsson säger:

  ¤34

  ”Kan vi finna någon som är fullständigt opåverkad”

  En klar poäng – att döma av schack-os i norge är nog svårt finna någon domare som är fullständigt opåverkad..

  Jäv är naturligtvis inte bra — men man kan ju göra undantag för Tapio!

 36. Lägsta Domstolen säger:

  Utser härmed alla dessa till Svenska Mästare i schack:

  – Tapios hustru
  – Tapios bror
  – Tapios kusin
  – Tapios klubbkamrat
  – Tapios goda granne
  – Tapios barndomsvän
  – Tapios ungdomskärlek
  – Tapios gamla lumparkompisar
  – Tapios ovän
  – Tapios ovederhäftiga schacksnacktrollare
  – Manisk kverulanta personer i Tapios omgivning
  – Tapios fula fiskar
  – Tapios hotfulla bestickare
  – Tapios legendariska och beundrandsvärda schackmästare
  – Hans Majestät Konungen/Drottningen om de kommer in med en ansökan till Tapio
  – Tapios etc, etc
  …och alla andra som Tapio av någon anledning vill ha i SM-gruppen! Samt rättigheten för Tapio att kasta ut de han känner från SM-gruppen om de ens antyder att detta skulle vara jäv.

  Kan vi finna någon som är fullständigt opåverkad, neutral, saklig, korrekt och opartisk? Ja Tapio!
  Kan vi finna någon som är bättre än Tapio Tikkanen? Ja möjligen någon av de ovan nämnda om Tapio även håller med om detta!

  Om SM spelats i Karlstad så hade det ju varit solklart! Japp för där skiner alltid solen både på de onda och på de goda, ursäkta jag menar inte de goda jag menar på Tapio Tikkanen!

 37. Lägsta Domstolen säger:

  Skulle vara roligt om någon av de stora tidningarna eller TV skulle köra en nyhet om detta d.v.s. att vi har en så bra domare inom svenskt schack att lagar och regler om jäv inte gäller honom!

 38. Jeka säger:

  Tag detta exempel som inträffade i partiet Karjakin-Caruana och föreställ er vilka härliga jävsituationer som kan inträffa om domaren hade varit Caruanas far. Karjakin kräver remi enligt tredragsupprepning och domaren kontrollerar och sanktionerar riktigheten i detta. Det är bara det att det är felaktigt då spelarna skrivit fel i sina protokoll. Efter ett tag upptäcker Caruana detta och domaren ser sitt misstag men kan han ta tillbaka sitt domslut? Spelarna har ju skrivit på och så även han själv. I detta fall gjorde faktiskt domaren så efter att ha frågat Caruana om han ville återuppta spelet. Caruana ville givetvis detta. Senare slutade partiet remi och Karjakin ställde då frågan till arrangören om domaren egentligen hade rättigheten att ändra sitt beslut. Därom tvista de lärde men de tvistar knappast om far skall döma son i klassisk jävsituation men inte i Sverige – där har man nämligen inga lärda för på annat sätt kan man inte tolka det hela.

 39. Nils Zimmerman säger:

  Bravo Jeka!

  Äntligen någon som fattat allvaret i situationen. För det måste väl ändå anses beklämmande när en av deltagarna i SM-gruppen väljer att inte ställa på grund av jäv.

  En synnerligen enkel lösning hade varit att Tapio inte dömer i högsta gruppen. Om nu viljan hade funnits.

  Nisse Z

 40. En undran säger:

  Jasså, hade de en så dålig domare i partiet Karjakin-Caruana. Sådant slarv skulle ju inte ske i SM-gruppen.

 41. Jeka säger:

  Självklart! Tapio är ju felfri! Och felfria domare kan inte begå misstag eller så som Tapio själv uttrycker det:
  ”Behövs det en domare i Schack? Nä, det behövs inga domare snarare tävlingsledare, det räcker med att se till att spellokalen är i bra skick. Enbart ibland behövs domare och exempel på detta är att spelare skriver protokoll slarvigt. Det räcker med att kunna lite regler och ha lite erfarenhet.” http://www.vismachess.com/intervju-med-ia-tapio-tikkanen/

 42. Ola Winfridsson säger:

  Angående inlägg nr 38: Hur skulle det kunna ske när Tapio inte kommer att döma Hans partier?

 43. Schackintresserad säger:

  Ola W: Beroende på ställningen i SM-gruppen kan ju Hans gynnas av ett visst resultat, så man kan faktiskt säga att det kan vara jäv även i partier Hans inte spelar

 44. Tystnad säger:

  Jag tycker att man inte ska släppa in åskådare. De är nämligen ofta väldigt högljuda och vissa spelare stör sig mer än andra på det. Det är orättvist!

  För övrigt: ”Don’t feed the trolls”

Lämna en kommentar