jun 05

Ted Gemzel har efter förfrågan av Sveriges Schackförbunds valberedning blivit en villig och het kandidat till ordförandeposten i Sveriges Schackförbund 2018.

Han har många idéer om hur svenskt schack i grunden kan förändras. Han vill bland annat vara lok och hjälpa Sveriges Schackförbund att växla in på samma spår som det snabbt utvecklande samhället av idag. Konkret kan det bland annat innebära att tidigt vara en del i barns utveckling och alltså inte enbart fokusera på att introducera schack för barn genom Schackfyran.

Gemzel har den intressanta rikstäckande idén att det borde finnas en Schackets dag och varför inte? När det finns en Kanelbullens dag borde det ges utrymme för en Schackets dag. Det är få aktiviteter som är så genomgående demokratiska som schack och en dag vikt för enbart schack skulle höja statusen ytterligare samtidigt som det skulle vara en välkommen demokratisk markör representativ för vårt pluralistiska samhälle.

Det går att läsa mer om Gemzels bakgrund och innovativa idéer om hur man kan ta vara på schackets potential och spetsa till den nuvarande relativt uddlösa visionen ”Utveckla barn, vuxna och schack i Sverige genom lek, träning och tävling” på Stockholms Schacksällskaps hemsida.

Ted Gemzell ny ordförande i SSF 2018? (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs de 3 kommentarerna till “Kandidatur till ordförande i Sveriges Schackförbund 2018”

 1. Ari Ziegler säger:

  Schackets Dag låter som en bra idé, men den fick dessvärre aldrig bra genomslag när den testades sist. Höll vi ut 10 år?
  Mitt förslag är att man istället tar ett litet bord och två stolar samt schackspelet en solig dag och går ut och låter folk spela mot en. Det kan bli fina genuina möten!

 2. Uppgivet säger:

  Vore intressant att läsa om Teds strategi för att locka och behålla barn och ungdomar inom schacket. Hur ska man utveckla Schackfyran och dess mästartävlingar, locka fler deltagare till Skol-SM, ge publicitet till de som vinner klubblagstävlingar för juniorer etc…

  Utvecklingen är (åtminstone i Stockholm, där jag huserar) i mina ögon enormt bra under C-F:s tid, men klubben där Ted är ordförande lockar trots det ungefär en-två ungdomar till tävlingar i landet. Detta trots att man får stora bidrag ur Rilton-fonden. Beror detta på ett ointresse för barn och ungdomar eller har man haft otur?

  Om utvecklingen i Sällskapet är framtiden för svenskt schack är jag tveksam till förslaget, även om klubben gör mycket bra för svenskt schack (tjusiga arrangemang, inte minst!) och Ted verkar vara en hyvens kille.

 3. Kvasten jobbar först. Sedan ny, rent, tranparant nybygge. säger:

  Announcement – 2018 Batumi Olympiad registration Print
  Monday, 28 May 2018 11:57
  Olympiad Logo

  To All Chess Federations!

  We remind Federations that the registration is open from April 23 till July 23, 2018. START REGISTRATION

  The questions regarding the registration should be addressed to Ms. Kermen Goryaeva at: kemagoryaeva@batumichess.com

  FIDE Secretariat

Lämna en kommentar