Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Nov 29

Det kom säkert som en överraskning för de initierade att Carlsen var så angelägen om att få remi med de vita pjäserna. Detta kan man tolka på flera sätt då Carlsen var lite hemlighetsfull under presskonferensen och till och med bad om ursäkt för det korta partiet till sina fans. Carlsen förklarade det med att det hade varit en stor framgång för honom att uppnå 6-6 med tanke på underläget efter nio partier. Han erkände att Karjakin var en tuffare motståndare jämfört med Anand i de två tidigare VM-matcherna. Argumentet skulle alltså vara att Carlsen fortfarande letar efter sin formtopp som möjligen kan sammanfalla med hans födelsedag på onsdag. Andra argument är att det är lättare för den bättre spelaren att avgöra efter fyra snabbschackpartier än efter ett klassiskt parti. GM Fabiano Caruana fick till det när han dryftade att snabbremin berodde på att Magnus var rädd för sig själv. Man kan ju förstå att Carlsen inte vill gå samma öde till mötes som GM Veselin Topalov gjorde i VM-matchen 2010 mot Viswanathan Anand när han förlorade det avgörande 12:e partiet med de vita pjäserna därför att han så gärna ville vinna.

Den stora nackdelen med den aktuella ställningen 6-6 är att schackvärlden aldrig fick veta vem som egentligen är världsmästare i klassiskt schack. Elotalet är ingen riktig fingervisning eftersom det bygger på spel i turneringar och mot olika motståndare. Det hade givetvis vara lättare att utröna med en match på 24 partier vem som är den rättmätige världsmästaren. Kan snabbremin vara Carlsens protest att matchen inte spelades i 24 klassiska partier? Förmodligen inte då Carlsen överraskande meddelat att han inte verkar ha någonting emot att VM avgörs i en extremare form, det vill säga genom en utslagningsmodell som inom damernas VM. Carlsen kanske resonerar att han har större vinstchanser i en snabbschackmatch än i en match med långa partier. I snabbschack är Carlsen den regerande världsmästaren medan Karjakin var världsmästare för fyra år sedan. Tidigare har Carlsen vunnit sex snabbschackpartier mot Karjakins fyra men detta skvallrar snarare om att vi har en relativt öppen historia om vem som ror hem VM-titeln. Även om Carlsens vinstchanser skulle tillskrivas 60-40 är det långt ifrån säkert att slutresultatet kommer att motsvara de siffrorna då det här till stora delar kommer att bli en fråga om vem som har starkast psyke när det verkligen gäller. Man kan därför också hävda att Carlsen ville styra till remi fortast möjligt för att få ett psykologiskt övertag gentemot Karjakin som säkert hoppades att Carlsen skulle förivra sig som han gjorde i sitt förlustparti.

Frågetecknen hopar sig och motiven bakom den lite mystiska remin klarnar säkert efter matchen på onsdag.

Här nedan kan man lyssna på GM Daniel Kings kommentarer respektive GM Jan Gustavssons och GM Peter Svidlers.

Det tolfte partiet kan spelas igenom i sin helhet på en vändbar bräda med fylliga kommentarer på Chessbase av en av världens bästa kommentatorer GM Yasser Seirawan. Det är mycket intressant att ta del av hans inlägg innan själva partikommentarerna. För att göra en lång historia är kort är den viktiga men samtidigt bortglömda frågan Seirawan ställer sig är om det inte är nattsömnen som kommer avgöra VM-matchen på onsdag. På denna sida kan man också ta del av presskonferensen i fråga-svar-format.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet med  livekommentarer av GM Alexander Delchev och variantanalyser av Stockfish.

Poängställningen efter det tolfte och sista matchpartiet är 6-6. Snabbschackmatchen är på fyra partier med betänketiden 25 minuter och tio sekunder per drag och spelas på onsdag kl. 20.00. Om matchen fortfarande är oavgjord efter de fyra partierna kommer ett antal blixtpartier att spelas, dock högst tio. I värsta fall kan matchen komma att avslutas med ett armageddon-parti. Vi får hoppas att VM-matchen inte avgörs på detta förödmjukande vis.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler

 Nov 28

En schacklegend har gått ur tiden. Den ryske stormästaren Mark Taimanov föddes 7 februari 1926 och gick bort 28 november 2016. Han är förmodligen mest känd för sin förlust med 6-0 mot schackgeniet Bobby Fischer 1971 i en kandidatmatch. Det året hade Taimanov sitt allra högsta Elotal på 2600. Han höll en hög spelstyrka även på äldre dagar och när jag mötte honom låg han på ca 2500. Jag har spelat mot honom tre gånger i seriösa partier, Österskär 1994, Rilton Cup 1995 och 1998. Jag kommer särskilt ihåg hans exceptionella teknik och positionella spelförståelse. Han var en spelöppningsteoretiker av rang och har gett namn till Taimanovvarianten i Sicilianskt och Nimzoindiskt. Båda varianterna karakteriseras av draget 4…Nc6. Taimanov var ett unikum då han även var en berömd pianist. Här finns partier med Taimanov. Det går att läsa mer på Chessbase.Nov 28
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Juniorallsvenskan som spelades i Linköping under helgen. Mer information om tävlingen finns på Stockholms Schackförbunds hemsida. Där kan man även se sluttresultatet.
SK Rockaden vinnare Div1 (Foto: Lars OA Hedlund)

SK Rockaden bestående av spelarna Felix Tuomainen, David Bit-Narva, Leo Crevatin och Axel Berglind vann Div 1. (Foto: Lars OA Hedlund)

SK Team Viking vinnare Div 2. (Foto: Lars OA Hedlund)

SK Team Viking vinnare Div 2. (Foto: Lars OA Hedlund)

Agnes Ng (Foto: Lars OA Hedlund)

Agnes Ng (Foto: Lars OA Hedlund)

Saida Mamadova (Foto: Lars OA Hedlund)

Saida Mamadova (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Nov 27

Det går nu att se den prisbelönta norska dokumentärfilmen från 2016 om Magnus Carlsen på svtplay.se. Filmen heter Magnus – Schackgeniet och kan ses i två månader, närmare bestämt till 27 jan. 2017. Den håller på i en timme och 13 minuter och beskriver honom som underbarn fram tills han erövrade VM-kronan från den indiske världsmästaren Viswanathan Anand 2013 på hans hemmaplan i Chennai, Indien.

 Nov 27

Det elfte matchpartiet var Karjakins sista vita parti i matchen och han valde inte helt överraskande den solida spanska spelöppningen som han har spelat sedan barnsben. Carlsen kontrade med 3…a6 – Morphys försvar – och efter 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 uppstod ett slutet Spanskt parti. Karjakin valde det nuförtiden populära 6.d3 och undvek därmed det stora teorikomplexet efter 6.Re1. Det kan naturligtvis vara skönt att undvika svårforcerade och genomanalyserade system som Marshall- och Breyervarianten. Partiet var hela tiden jämnt och alla lätta pjäserna byttes bort utom svarts lite sämre svartfältslöpare. En skarpare variant hade dock varit att spela 12.Nxe7+ istället för 12.Nxf6+ för att skapa en mer obalanserad ställning och ge mer utrymme för att spela på vinst eller förlust. I drag 19 spelade schackets Mozart det vackra mellandraget 19…d5! som gav Carlsen ett svagt initiativ och ett litet psykologiskt övertag. Det var dock inga problem för utmanaren att utjämna spelet med ytterligare ett pjäsavbyte efter 20.Bg5. Med bara tunga pjäser kvar och många öppna linjer som resulterade efter alla bondeavbyten i centrum var det bara en tidsfråga med damerna kvar när vit skulle ta ut remischackar som den sista livlinan för att hålla remi. I annat fall hade Carlsens fribonde avgjort partiet.

Det här partiet var Carlsen säkert nöjd med då han har ett utmärkt utgångsläge genom att föra de vita pjäserna i matchens sista parti på måndag. Carlsen kan försöka spela på vinst utan alltför stora risktaganden och skulle även det partiet sluta remi så finns det alltid snabbschackmatchen att tillgå som i det långa loppet bör gynna Carlsen. Det bör dock nämnas att Karjakin har varit världsmästare i snabbschack men att han inte har ägnat sig så mycket åt den spelformen på sista tiden som Carlsen.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings nedslag från det elfte partiet. En intressant kommentar är att han apropå 16…Rae8 (istället för datorns mystiska förslag 16…e5?! som bör gynna vit i förlängningen) nämner att denna VM-match i mångt och mycket är en kamp mellan harmoni och disharmoni. Sådant här förstår dock inte datorerna som har fokus på varianträkning.

Det andra klippet presenterar gårdagens livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler. Svidler är för övrigt den ledande experten inom just detta system som spelades i det näst sista VM-partiet.

Det elfte partiet kan i vanlig ordning spelas igenom i sin helhet med sparsamma kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och med fylliga kommentarer på Chessbase. Världsfemman GM Wesley So kommenterar bland annat den vackra bondediamanten till drag 14 och gör pedagogiska kommentarer i samband med 18.h3. Inte minst den gedigna sammanfattningen av hela partiet är läsvärd.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget till det sista med variantanalyser av Stockfish.

Poängställningen efter det elfte matchpartiet är 5.5-5.5. Det tolfte och sista avgörande VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på måndag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 26
Storturnering för unga: Stockholm Chess Challenge

Stockholm Chess Challenge är tillbaka med den andra turneringen 6–11 mars 2017. Arrangörerna Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund med Schackakademien som partner har samma ambition som premiärupplagan: Att Sveriges unga spelare ska möta unga och starka internationella spelare i syfte att stimulera dem att få IM- och GM- nomineringar. 
Data Respons är huvudsponsor även 2017, och Sylog är fortsatt medsponsor. Till denna andra upplaga ansluter sig ännu en medsponsor: Memory Hotel i Kista. Det är där turneringen kommer att avgöras med 30 000 kronor i prispotten.

–  Att återigen ge svenska schacktalanger den här chansen känns fantastiskt, och jag vill passa på att tacka Datarespons och Sylog vars insatser blivit helt avgörande för att förverkliga den här drömmen, säger idéskaparen och initiativtagaren Tony Apéria från Schackakademien.

– Dessutom ser vi mycket fram emot att arrangera turneringen hos nya medsponsorn Memory Hotel i Kista. Memory Hotel erbjuder spelarna bästa tänkbara spelmiljö.

Stormästaren Vladimir Onischuk, Ukraina (2614) segrade i premiärturneringen i våras, och svenska hoppet Erik Blomqvist kom trea.
Här kan du läsa mer om Stockholm Chess Challenge: www.stockholmchess.se
scc2017
spellokalen-memory-hotel
Topptrio 2016: tvåan GM Daniil Lintchevski, Ryssland (2561), ettan GM Vladimir Onischuk, Ukraina (2614) och trean Erik Blomqvist, Sverige (2514). Foto: Lars OA Hedlund

Topptrio 2016: tvåan GM Daniil Lintchevski, Ryssland (2561), ettan GM Vladimir Onischuk, Ukraina (2614) och trean Erik Blomqvist, Sverige (2514). Foto: Lars OA HedlundNov 25

Regerande världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, låg inför det tionde matchpartiet under med en poäng och det här var hans första vita parti sedan förlusten. Rent psykologiskt var det lämpligast att vinna i det första vitpartiet och detta lyckades han med. Detta påminner lite om VM-matchen 2012 mellan Viswanathan Anand och Boris Gelfand där den dåtida indiske världsmästaren låg under med en poäng men omedelbart vann det nästföljande vitpartiet. Efter 12 partier stod det 6-6 och sedan vann Anand ett av fyra snabbschackpartier och behöll sin titel. Det är ingen tvekan om att Gelfand missgynnades av detta eftersom Anand är en erkänt skicklig snabbschackspelare. I det här fallet kan nog samma sak sägas om Carlsen som är en erkänt bättre snabbschackspelare än Karjakin. I VM-matchen 2010 mellan dåtida världsmästaren Viswanathan Anand och Veselin Topalov stod det 5.5-5.5 inför det sista partiet där Topalov hade vit. Topalov ville helst undvika en snabbschackmatch mot Anand som han säkerligen hade förlorat och satsade allt på ett kort i det sista VM-partiet. Som alla vet begick han harakiri genom att springa ut på fjärde raden med kungen på kungsflygeln i sina desperata försök att vinna i det för honom avgörande VM-partiet.

Det är tragiskt att VM-matcherna på senare tid har degraderats och kvinnornas VM-matcher har ju ännu sämre förhållanden. En seriös VM-match bör bestå av 24 partier som på den gamla goda tiden. Nu finns alltid risken att den bästa spelaren inte vinner efter 12 partier eller att någon spelare, i stil med Topalov, blir desperat i det sista vitpartiet. När det sedan blir snabbschack är det mindre seriösa kvaliteter hos spelaren som tar överhanden då den 33:e pjäsen – schackklockan – får för stort inflytande och försvarsspelet lönar sig mindre. Schackvärlden går också miste om dramatiska högkvalitativa långa partier med världens bästa spelare i huvudrollen, partier som för alltid kommer att finnas kvar i schackspelarnas medvetande och diskuteras i alla tider.

Vad hände då i det tionde matchpartiet? Carlsen spelade det lugna och solida 4.d3 mot Berlinförsvaret i Spanskt parti. Det här var alltså en avvikelse jämfört med det tredje partiet där Carlsen fortsatte med 4.0-0 Nxe4 5.Re1 och fick positionell press på sin motståndare. I ett senare läge, där de flesta hade förväntat sig standarddraget 19.Bc2 för att behålla Fischer-löparen, valde Carlsen att spela det överraskande 19.Bxe6?!. Den positionella idén med draget var att att försvaga svarts bondeställning men svart fick i det här fallet dynamisk kompensation eftersom f-linjen öppnades med tryck mot f2. Carlsen gjorde en räknemiss och förbisåg efter 19…fxe6 20.Nd2 att svart kunde spela 20…Nxf2+! 21.Kg2 Nh4+! 22.Kg1 (22.gxh4?? Qg6+ och svart vinner) 22…Nh3+ 23.Kg1 Nf2+ med remischackar. Det verkar dock som att Carlsen såg varianten när Karjakin var vid draget när man tar del av eftersnacket på presskonferensen. Karjakin förbisåg denna remifortsättning som han naturligtvis hade spelat om han fått chansen. Istället drog han det, i sitt tycke, mest logiska draget 20…d5. Carlsen svarade med 21.Qh5 och här hade svart forcerad remi ännu en gång genom dragupprepning med 21…Nf2+ men eftersom Karjakin missade det i förra draget missade han det även nu och spelade istället det retirerande 21…Ng5. Detta drag skulle man kunna kalla för vändpunkten i matchen. Carlsen fick initiativet och det psykologiska övertaget efter 22.h4 eftersom det framtvingade ett slutspel med två torn och springare där Carlsen hade fler bondebrejkar och Karjakin hade en besvärande dubbelbonde i centrum.

Inför parti 11 har Carlsen ett klart psykologiskt övertag. Han har inte bara vunnit det senaste partiet utan visar också tendenser till att ha mer energi och att räkna bättre än sin motståndare. Dessutom inser nog Karjakin att han har mindre chanser i en eventuell snabbschackmatch. Eftersom det elfte partiet är Karjakins sista vita parti kan det partiet vara Karjakins sista reella chans att utmana Carlsen om VM-titeln. Om Karjakin skulle spela remi innebär det dels att Carlsen har vit i det avgörande partiet, dels att Carlsen kan bestämma om han ska spela på vinst eller nöja sig med remi och satsa på snabbschackpartierna. Detta är ett guldläge för Carlsen som Karjakin helst vill undvika. Vi har förmodligen ett mycket dramatiskt elfte parti att se fram emot där försvarsspelaren Karjakin bör ställa om till ett mer aggressivt spelsätt och ta lite mer risker.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings två nedslag från det tionde partiet och därefter följer gårdagens underhållande livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler i huvudrollerna.

Det tionde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med genomarbetade och intressanta kommentarer av världsfemman GM Wesley So.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget med breda kommentarer av Stockfish.

Poängställningen efter det tionde matchpartiet är 5-5 . Det elfte VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på lördag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 24

Det nionde matchpartiet hade den moderna Archangelskvarianten med 5…b5 och 6…Bc5 (alltså utan 6…Bb7 som är vanlig Archangelsk och som tappat i popularitet) i Spanskt parti på brädan. Detta visar att Carlsen var inställd på att spela aggressivt med de svarta pjäserna. Nu visade det sig dock att båda spelade en känd teorivariant i över 20 drag vilket innebar ett positionellt bondeoffer från svarts sida för att splittra vits kungsflygelbönder. Karjakin föreslog under presskonferensen 23…Qd7 följt av …Qh3 och …Bc7 som exaktare än det spelade 23…Rfd8 som tillät vit att aktivera sitt torn till g4 där tornet jobbade effektivt både horisontalt och vertikalt. Tornet landade därefter på h4 och man frapperades över hur aktivt och kreativt Karjakin spelade med tornen. Carlsen erkände också att han hade missat denna originella tornmanöver. Vändpunkten i partiet var när Carlsen utförde det mänskliga draget 38…Ne7? för att manövrera springaren till f5. Här hade Karjakin chansen att skapa goda möjligheter till en andra vinst med det naturliga draget 39.Qb3 men det krävde komplicerade variantberäkningar efter 39…Nf5 40.Bxf7+ Kg7 (40…Qxf7!?) 41.Rh3! Qe7 42.Bg8! och den halvtimmen Karjakin hade till förfogande räckte inte. Karjakin erkände att han hade missat det 42:a draget. Det verkade dock som att Carlsen hade sett dessa varianter och det indikerar ju hur skicklig Carlsen är i varianträkning. Efter det spelade 39.Bxf7+? hade svart inga problem efter några exakta drag att klara remi. Det går dock inte att lita på datorns bedömningar från och med drag 44 eftersom förståelseproblematiken och horisontproblematiken hämmar datorerna rejält. Just i sådana här ställningar är människan bättre än datorerna eftersom det är enkelt att bedöma, utan att räkna varianter, att vit inte kan bryta igenom på de vita fälten. Datorerna räknar i huvudsak varianter och övervärderar den materiella fördelen och därför blir det också felaktiga bedömningar, särskilt i slutspelen.

Det är ingen tvekan om att Carlsen måste vara på sitt mest aggressiva och balanserade humör för att betvinga Karjakin och det nionde partiet visar att han är på rätt spår. Det blir mycket intressant att se vad han har i bakfickan med de vita pjäserna i dagens parti.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings kommentarer från drag 38 och därefter följer gårdagens livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler.

Det nionde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med insiktsfulla kommentarer av världstvåan GM Fabiano Caruana.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget med breda kommentarer av Stockfish.

Poängställningen efter nionde matchpartiet är 5-4 till Karjakin. Det tionde VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på torsdag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 22

Då har det hänt; det första vinstpartiet i matchen. Det var Carlsen med de vita pjäserna som stod för risktagandet och det hela började med en kalkylerad risk a lá Stein-genom 24.bxc4!? som förändrade bondestrukturen radikalt. Riskerna involverade var att a4-bonden blev svag och c5-fältet gavs bort. På plussidan var att vit hade full kontroll på den enda öppna linjen, kontroll över fältet d5 och möjligheter till den taktiska brejken c4-c5. Det handlar alltså om att ge motståndaren  nya möjligheter samtidigt som man skapar egna. I begynnande tidsnöd är det alltid svårt att sätta sig in i nya ställningsproblem och här gäller det även att ha starka nerver. Världsmästaren Carlsen satte alltså Karjakin under hårdast tänkbara psykologiska prov men han klarade det med glans och när krutröken skingrats efter tidskontrollen hade svart i praktiken en enklare ställning än vit, även om ställningen objektivt sett var jämn. Efter en sådan här hård batalj är det lätt att göra misstag och det hände också med draget 51.Qe6?? som gav svart en originell vinstställning med 51…h5!. Den här gången lyckades inte den kalkylerade risken men Carlsen kan ändå vara inne på rätt spår om han till slut ska lyckas betvinga sin solide motståndare. Det taktiska misstaget 37…Qd3?? talar för att Carlsen inte var helt fel ute. Nu känns det som att matchen har börjat på riktigt allvar eftersom både spelarna spelat ut och kalkylerad risk och psykologiska dimensioner har blivit viktiga komponenter i matchstrategin att lägga till den föregående utmattningsstrategin a lá Karpov-Kasparov 1984 som till stor del präglade de sju första partierna. Det återstår fortfarande en tredjedel av matchen och mycket kan hända om det blir en liknande strid på kniven i de fyra återstående partierna som i det åttonde. Det intressanta är nu hur Karjakin kommer att hantera den psykologiska pressen att vara i täten. Det kan vara farligt för honom att tänka att det räcker med att mjuklanda med fyra remier eftersom det kan resultera i ett för passivt spel. Måhända är detta också Carlsens övergripande taktik att vända på steken a lá Lasker. Det är alltså inte helt klart vem som har ett psykologiskt övertag utan det kan endast de återstående partierna visa, särskilt det nionde.

Här nedan följer partiet från drag 27 med GM Daniel King som ciceron. Därefter följer gårdagens livesändning med Gustafsson och Svidler.

Det åttonde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med insiktsfulla kommentarer av världstvåan GM Fabiano Caruana.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från drag 1 med kommentarer av gratisprogrammet Stockfish. Det är för övrigt världens bäste kommentator GM Peter Svidlers favoritprogram i konkurrens med superprogrammet Komodo.

Poängställningen efter åttonde matchpartiet är 4.5-3.5 till Karjakin. Det nionde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på onsdag, kl. 20.00.

LivesändningNov 21

Karjakins fjärde vita parti var inte det mest spännande i matchen. Karjakin bytte visserligen öppningsstrategi med 1.d4 men Carlsen besvarade detta med den solida 4…a6-varianten i Slaviskt. Carlsen fick i drag 5 möjlighet att göra en smidig övergång till Antagen Damgambit men råkade senare ut för varianten 10.dxc5. Karjakin hade säkert hoppats att få lite positionell press och samtidigt spela med remi i handen i stil med vad Kramnik och Fischer gjort i tidigare partier men efter 10…Nc6!, som drogs snabbt av Carlsen, kände sig Karjakin nog lite snuvad på konfekten. Svart utjämnade utan några större problem och det resulterade småningom i ett tornslutspel med olikfärgade löpare och ingen av spelarna hade några inbrytningsfält. Remin var ett faktum efter 33 drag. Partiet finns för genomspelning på chessbomb.

Som åskådare undrar man om Karjakins taktik är att spela tolv remier och enbart fokusera på säkerhet. I nuläget är det, som Carlsen uttryckte det på presskonferensen, en match på fem partier men Carlsen har vit i tre av dem. Det är alltså Carlsen som har ett litet psykologiskt övertag. Det blir intressant att se om  han kan förvalta det till en etta eller åtminstone till en remi med mersmak som i parti 3 och 4 och därmed öka pressen på sin motståndare inför de avslutande och avgörande partierna.

Det sjunde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Det finns även en roterbar (Ctrl-B) bräda på Chessbase där man kan spela igenom partiet med genomarbetade och intressanta kommentarer av den svenske stormästaren Tiger Hillarp Persson.

Poängställningen efter halva matchen är sju remier = 3.5-3.5. Det åttonde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på måndag, kl. 20.00.

Livesändning med GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson.

 

Tidigare artiklar