Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 31
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från JDM i blixt klass AB. Vinnare blev FM Martin Lokander. Åtta spelare deltog i tävlingen.
FM Martin Lokander vann alla partierna. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Martin Lokander vann alla partierna. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »okt 30
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund på alla deltagarna i snabbschacks-DM. Storfavoriten FM Deniz Arman,Turkiet, vann hela  tävlingen på maximala 7 poäng. Resultatsammanställning
1. FM Deniz Arman (Foto: Lars OA Hedlund)

1. FM Deniz Arman (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »okt 30

GM Erik Blomqvist blev inte oväntat Nordisk Mästare i Sastamala, Finland 22 – 30 okt. efter att ha visat storform och rivstartat med 6 poäng av 7. Segern grundlades genom att besegra de tuffaste konkurrenterna GM Jon Ludvig Hammer och GM Axel Smith. I de två sista ronderna nöjde han sig med två solida remier för att säkra segern med en poäng före sensationsmannen FM Martin Percivaldi 6 poäng. Förra årets Nordiska Mästare, GM Axel Smith, besegrade förhandsfavoriten GM Jon Ludvig Hammer och tog sig förbi honom på särskiljning i den sista ronden och säkrade därmed tredjeplatsen med 5.5 poäng. Alla partierna kan spelas igenom på Chessbomb. Schackresultaten från elit- och seniortävligen kan ses här.okt 29

Här följer bilder av den eminente fotografen Lars OA Hedlund från fredagens spel i den internationella ungdomturneringen Uppsala Young Champions. Hedlund har tagit kort av samtliga 20 deltagare.

Resultat

Livesändning

Högst rankad är 14-årige FM Toivo Keinänen, finland med 2345. (Foto: Lars OA Hedlund)

Högst rankad är 14-årige FM Toivo Keinänen, Finland med 2345. (Foto: Lars OA Hedlund)

JSM-vinnaren Martin Jogstad är med sina 2298 den högst rankade svenske deltagaren. (Foto: Lars OA Hedlund)

JSM-vinnaren Martin Jogstad är med sina 2298 den högst rankade svenske deltagaren. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »okt 28

GM Daniel King, England, recenserar i nedanstående videoklipp Attacking Chess for Club Players – Improve Your Skills to Owerpower Your Opponent av Herman Grooten som för övrigt är en fristående mittspelsbok till den populära Chess Strategy for Club Players. Inbakad i recensionen kan man lösa två ställningar med avgörande och samtidigt estetiskt tilltalande attacker. Den första ställningen uppkommer efter 3.30 och den andra efter 3.50. Den som är intresserad av att köpa boken hänvisas till Schackhandeln där det även går bra att bläddra i boken innan man slutgiltigt bestämmer sig.

 okt 27

Erik Blomqvist går från klarhet till klarhet. Han klättrar successivt upp på världsrankingen och börjar med storkliv närma sig Nils Grandelius i kampen om vem som är Sveriges bästa schackspelare. I somras blev han svensk mästare och vann före bland andra Grandelius i övertygande stil. För närvarande leder Blomqvist Nordiska mästerskapet med 5 poäng av 6 och ser ut att gå mot ytterligare en titel.

I det följande partiet kan vi se hur Blomqvist försöker utveckla sitt spel i en annan riktning; nämligen mot strategiskt manövrerande banor i motsats till taktiskt/kombinatoriska. Om man ska hävda sig på fullt allvar i schack på hög nivå bör man vara så komplett och universell som möjligt för att försvåra för skickliga motståndare att utnyttja blottor i spelet.

Blomqvist,E (2531) – Semcesen,D (2450) [B07]
ch-SWE 2016 Uppsala SWE (8.5), 23.07.2016
[Engqvist]

1.e4 d6 2.d4 Nf6 3.Nc3 e5

Hur spelar du?

Hur spelar vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.dxe5 En liten överraskning är det att Blomqvist spelar så här. Det indikerar eventuellt att han har för avsikt att vidga sitt spel med spel a lá Ulf Andersson. Normaldraget 4.Nf3 hade fört över spelet till Philidors spelöppning med goda chanser till ett långvarigt initiativ. 4…dxe5 5.Qxd8+ Kxd8  Ett mittspel utan damer har uppstått. 6.Nf3 Andra viktiga varianter är 6.Bc4 eller; 6.Bg5 6…Bd6 7.Be3!? Vanligare är 7.Bc4 eller 7.Bg5 7…a6 7Blomqvists spelade troligen på den intrikata fällan 7…Ng4 8.Bd2 Bc5 9.h3! Nxf2 10.Rh2! och springaren är instängd på f2. Det är sådana här varianter som gör Blomqvist till en farlig spelare för alla som ställs mot honom. 8.0-0-0 Ke8 9.Nd2 Vit riktar in sig mot löparen på d6. 9…Be6 9…Ng4 10.Nc4 Nxe3 11.Nxd6+ cxd6 12.fxe3 leder faktiskt till att d6-bonden går förlorad! Skickligt spelat av Bl0mqvist som bör ha sett detta i sina kalkyler. Det är fascinerande hur han förhindrar …Ng4 med aktiva drag och därmed undviker f3 eller h3.

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Bc4?! Här gör Blomqvist principiellt fel då han ger sig på löparen på e6 istället för löparen på d6. Eventuellt märker vi här en ovana med att hantera denna typ av ställning. 10.f3 ser mer logiskt ut som förberedelse till att flytta springaren till c4. 10.Nc4 direkt kan dock besvaras med 10…Bxc4 11.Bxc4 Ng4 även om vit står lite bättre efter 12.Rhe1 Nxe3 13.Rxe3 10…Nbd7 10…Ng4! försvagar d5 men är ett aktivare spelsätt. 11.Bxe6 fxe6 12.f3 Vit har en bekväm men liten fördel. 12…Ke7 13.a3

Vad är svarts starkaste fortsättning?

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13…Bc5 Svart vill göra sig av med sin passiva löpare men detta var nog inte det bästa. Svarts löpare är inte så dålig som den ser ut då den är en viktig försvarspjäs. 13…Nb8 följt av …Nc6 var ett viktigt alternativ för att rikta in sig på utposten d4. 14.Bxc5+ Nxc5 15.Nc4 Ncd7 16.Na5 Rab8 17.Rd2 Rhc8

Kan du se svarts plan och hur vit stoppar den från att genomföras?

Kan du se svarts plan och hur vit stoppar den från att genomföras?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.b3!! Ett mycket starkt profylaxdrag som motverkar svarts planerade …c5-c4. Blomqvists drag imponerar mycket och visar att han förstår profylaxspelet. 18…Rg8 19.Nd1 Vit har klar fördel då svart är tvingad att spela passivt och dansa efter vits pipa. 19.h4 är dock ännu enklare för att förhindra svarts expansion på kungsflygeln. 19…g5 20.h3 h5 21.Nf2 Vit har nu även förhindrat …g4. 21…Nf8 22.Nd3 N6d7 23.Rhd1 Rg7 Efter 23…g4 24.hxg4 hxg4 tjänar vit mer på linjeöppningen än svart efter exempelvis 25.Rh1 24.Nc4 Kf6 25.Nf2 Det är mer exakt att aktivera kungen direkt men Blomqvist har ingen brådska. 25…Ke7 26.a4 Ke8 27.Nd3 Ng6 28.Kb2 Nu börjar vits pjäser stå rätt. 28…Rf7 28…b5 är aktivare. 29.Rh1!? Ke7 30.Rhd1 Ke8 31.b4 Rg7 32.Nc5 Vit inbjuder till en övergång från mittspel till slutspel. 32…Ngf8 33.Nd3 Ng6 34.Nc5 Ngf8 35.Kc3 Blomqvist förstärker successivt sin ställning. 35…Nxc5 36.bxc5 Ett bra läge för vit att gå in i slutspelet eftersom samtliga pjäser står aktivare. 36…Nd7 37.Kb4 Rh7 38.Rd3 Rg7 39.R1d2 Rh7 40.Rd1 Rg7 41.Rb3 Rh7 42.Rc3 Rg7 43.Na5 Nf8 44.Ka3 b5? 44…Ng6 skulle givetvis ha spelats med ”bara” klar fördel för vit.

Vad är problemet med svarts senaste drag?

Vad är problemet med svarts senaste drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45.Nc6 Ra8 46.Nxe5 Ke7 47.axb5 axb5+ 48.Kb4 Kf6 49.Nc6 Ng6 50.Kxb5 Nf4 51.g3!? Ett typiskt Blomqvist-drag. 51. Rd2 var enklare och hade säkert spelats av Ulf Andersson. Blomqvists drag hör till den dynamiska kategorin och bygger på att deplacera svarts springare på h3. 51…Nxh3 52.Rh1 g4 53.fxg4 hxg4 54.Rf1+ Kg6 55.Ne5+ Kh7 56.c6 Rg5 57.Rc5 Kg8 58.Rf6 Rg7 59.Nd7 En fin utpost för springaren. Jämför med springaren på h3! 59…Ng5 60.Rf4 Nf7 60…Nh3 61.Rxg4! 61.e5  61.Rxg4? leder till remichanser för svart efter 61… Nd6+ 62.Kb4 Rxg4 63.Nf6+ Kf7 64.Nxg4 Rb8+ följt av 65…Nxe4. 61…Ra3 62.c3 Ra2 63.Rcc4 Rg2 64.Rxg4 Rxg3 65.Rxg3 Rxg3 66.Ka6 Nd8 67.Ka7 Kf7 68.Kb8 Ke7 69.Kxc7 Rd3 70.Kc8 Nf7 71.Kb8 Rxd7 72.cxd7 Nxe5 73.Kc8 Nxd7 74.Rc7 1-0 Ett mycket välspelat parti av Blomqvist och det bådar gott för framtiden!

 

 

 okt 26
Dear Chessfriends,
Here are the events we offer you and your chessplayer friends:
1. 5-15 Nov Budapest First Saturday GM-IM-ELO closed events,


2. 17-24 November, Harkany, Open  (250 km from Budapest) free thermal bath ticket, www.baranyasakk.hu

3. 3-13 November, Budapest, FS,

4. 14-22 Dec and 27 Dec – 5th Jan, Kecskemet, GM_IM_ELO events, www.chessinkecskemet.hu

5. 6th-14th Jan Budapest Perenyi memorial Open. (e-mail: versenyiroda@chess.hu).  

6. 4th-14 Febr Budapest FS, 

7. 4-14 March Budapest, FS

Best wishes:
Nagy Laszlo
International chess organizer
Mobile: +36-30-2301914


okt 25

Inför stundande VM i New York 11-30 november presenteras här ett videoklipp med de aktuella kombattanterna. Det är ett parti från VM i snabbschack 2014 mellan Sergej Karjakin, Ryssland, och Magnus Carlsen, Norge. Det som gör partiet särskilt intressant är att Carlsen väljer den superskarpa Drakvarianten. Man ställer sig helt naturligt frågan om vi kommer att få se denna aggressiva variant i VM 2016 också? Någon överraskning i öppningen borde Carlsen vara utrustad med och om inte annat kan accelererad Draken vara det, eftersom det är en av Carlsens sekundanter, Peter Heine Nielsens, specialiteter. Drakvarianten var för övrigt Garry Kasparovs hemliga recept mot Viswanathan Anand när de spelade VM-matchen i World Trade Center 1995. Matchen gick över 18 partier och resulterade i en övertygande seger för Kasparov efter en trög start med 10.5-7.5.

 okt 24

Dear Chessfriends,

Slowly the events will be filled up.
We have some vacancies yet in the GM and in the IM-section as well.
If somebody sends me a request mail – I can send the situation of the organisation, the lists of the registered so far players.
Maybe some friends of you are there and can be interesting to meet them In Budapest…
Best wishes:
Nagy Laszlo
International chess organizer
Mobile: +36-30-2301914

 okt 24

Dear Chessfriend,

http://www.spartaksah.com/documents/MEMORIAL_of_Dr_Borisa_Karadzic_invitation.pdf

This event will be from 29th Oct until 4th Nov, (9 rounds 7 days) so if somebody plays there, can play in the First Saturday Budapest tournament after it, 5-15 Nov.

What is your opinion?

Nagy Laszlo
International chess organizer
Mobile: +36-30-2301914
Tidigare artiklar