• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 03

Stockholms Schacksällskap mötte Kungstornet i en vänskapsmatch tisdagen den 2 september. Platsen var Stockholms Schacksalonger och tiden kl. 19.00. Det blev en match över 29 bord och ett bonusbord med ett Advanced chess. Spelarna hade då tillgång till dator och valfri programvara. Hur gick matchen då?

Mer information och bilder om detta årligen återkommande evenemang första tisdagen i september finns på Stockholm Schacksällskaps hemsida.sep 03

Följande brev damp ner på redaktionen:

Jag heter Jack Mikrut och är fotograf på Dagens Industri. Jag letar efter någon/några som håller på med Schackboxning helst i Stockholm. Undrar om någon känner till en klubb som håller på med denna udda idrott?

Hälsningar Jack Mikrut, Dagens Industri +46706522558sep 03

Är Fabiano Caruana ett vidunder eller är hans motståndare helt enkelt ur form? (Foto: Gerhard Hund, Dortmund 2012 - Wikimedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Fabiano Caruana, Italien, har för närvarande ett flytande Elotal på 2830 som kan jämföras med världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, som just nu har 2862. Igår vann Caruana sitt sjätte raka parti i 2nd Sinquefield Cup 2014 som spelas i Saint Louis, Missouri. Några har jämfört denna bedrift med Fischers 6-0 segrar mot GM Mark Tajmanov och GM Bent Larsen. Men faktum är att Caruana tagit sina sex segrar mot fem olika spelare i turneringsspel. Detta borde smälla högre än en matchvinst med 6-0 som oftast kan bero på ren och skär psykologi. Dessutom har världseliten blivit mycket hårdare i världstoppen om man jämför med tidigt 1970-tal. Kan det vara så att Caruanas motståndare är ur form? Carlsen har legitima skäl att vara ur form med tanke på hans fokus inför VM-matchen mot Anand senare i höst. De andra spelarna då? Vi har faktiskt inte sett några direkta exempel på grova feldrag som brukar vara ett tecken på sviktande form. Däremot gjorde ju Carlsen en megamiss med 31.Nh2?? när han förbisåg ett enkelt hot på sin sista rad. Å andra sidan var Carlsen ursäktad i och med att ställningen redan var hopplös. Ingen av Caruanas motståndare verkar visa någon toppform men att de skulle visa någon dålig form är inte heller lätt att påvisa eftersom Caruana har vunnit kämpasegrar genom mirakelmetoden att inte själv begå några misstag.

I gårdagens rond 6 hade Caruana vit mot Topalov. Följande ställning uppkom efter svarts 23:e drag Nb8-c6:

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caruana,Fabiano (2801) – Topalov,Veselin (2783)
Sinquefield Cup (6), 02.09.2014

24.Bxe6!! En dolkstöt i hjärtat av svarts ställning. Vad har Topalov förbisett? 24.Rf3 hade besvarats med 24…Nd4 och 25.Bxd4 går inte på grund av 25…Bxf3 och svart vinner. 24…fxe6 Det trixiga 24…Rd4 håller inte efter 25.Bxd4 (25.Qf5?? Rf4 och svart vinner.) 25…cxd4 26.Rf3 Nd8 27.Bb3 Bxf3 28.Qxf3 med positionell vinstställning på grund av merbonden och de aktivare pjäserna. 25.Rf3+ 25.Qxe6?? Nd4 och svart tar kommandot och vinner. 25…Ke8 Förmodligen missade Topalov den vackra varianten 25…Kg7 26.Qh5! (26.Qxe6? Rdf8) 26…Rdf8 27.Rf6!! Bxf6 28.Nxc5!! och med detta vackra mellandrag med pjäsfokus på e6 och f6 kollapsar svarts ställning helt och hållet. Betyder detta förbiséende att Topalov är ur form? Kanske, kanske inte. Topalov är visserligen i första hand en angreppspelare som säkert kände sig obekväm i rollen som försvarare. Topalov skulle säkert ha funnit fortsättningen 24.Bxe6!! om han själv haft de vita pjäserna. 26.Qxe6 Rg7 26…Rf8 27.Nxc5 Rxf3 hade bemötts med det riktigt giftiga mellandraget 28.Qg6+!! Kommer ni förresten ihåg att GM Tiger Hillarp Persson fick in något liknande mot Pontus Sjödahl när han höll på att vinna Påskturneringen i Norrköping? 28…Kf8 (28…Rf7 29.e6) 29.Ne6# 27.Qh6 Nd4 27…Bf8 28.e6 och alla vita pjäsers energi har frigjorts i riktning mot den maktlösa svarta kungen. 28.e6 Nxf3+ 29.gxf3 Bf8 Med ett avgörande matthot på sista raden kan svart bara använda sig av drastiska åtgärder som att förbereda sig för ett nytt parti genom att placera svartfältslöparen i utgångsställningen. 30.Qh5+ Ke7 31.Bxg7 1-0

Övriga två partier slutade remi men det var med stark mersmak för Carlsen mot Vachier-Lagrave medan partiet Nakamura-Aronian var mer jämnt.

Kvällens möten i rond 7 ser ut så här:

Carlsen – Nakamura

Vachier-La Grave – Caruana

Topalov – Aronian

Klicka på denna länk kl. 21.00 för att lyssna på excellenta kommentarer av GM Yasser Seirawan, GM Maurice Ashley och WGM Jennifer Shahade samt ta del av spelarna och partierna i direktsändning.