• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 01

Stockholms Schacksällskap möter Kungstornet i en vänskapsmatch tisdagen den 2 september. Plats är Stockholms Schacksalonger och tid kl. 19.00. Som det ser ut nu blir det en match över 30 bord. Det kommer att vara ett advanced chess på första bord. Spelarna har då tillgång till dator och valfri programvara. Mer information och bilder kommer att finnas på www.sss-schack.se Tanken är att vi ska det som ett årligen återkommande evenemang första tisdagen i september.

Lars Docksep 01

Världsmästarinnan och GM Hou Yifan, Kina, har för närvarande en aktuell ranking på 2672 och är bara 3 poäng ifrån Judith Polgars Elotal på 2675. Det är alltså endast en tidsfråga innan Hou Yifan också är världens högst rankade dam. Målet är förstås inte bara att gå förbi Polgar utan framför allt att uppnå 2700 och därefter stabilisera sig på den nivån. Just nu leder Hou Yifan tillsammans med en annan kines, Ju Wenjun, (2574) FIDE Women’s Grand Prix i Sharjah (24 aug – 7 sep) med  6 poäng efter 7 ronder, hela 1,5 poäng före den stora överraskningen WGM Batchimeg Tuvshintugs, Mongoliet, (2346) som har lyckats samla ihop 4,5 poäng i det celebra sällskapet. Rond 8 spelas i morgon med det mycket spännande mötet mellan ledarduon Ju Wenjun och Hou Yifan. Mer information finns på turneringshemsidan.

Hou Yifan mot Viswanathan Anand i Tata Steel Chess Tournament 2013. (Foto: Stefan64-Wikimedia 2013)sep 01

Caruana har i den första hälften av turneringen 2nd Sinquefield Cup 2014 lyckats med den makalösa bedriften att vinna samtliga partier! Fortsätter han i den här farten kommer Caruana snart att passera Carlsen och bli den förste som uppnår det magiska Elotalet 2900. I den femte ronden överraskade Caruana sin motståndare Nakamura med ett slaviskt parti som resulterade i seger. Carlsen lyckades också vinna som svart mot Aronian och har uppnått 50 %. Topalov vann som vit ett Sicilianskt parti mot Vachier-Lagrave.

Nakamura,Hikaru (2781) – Caruana,Fabiano (2801) [D11]
Moskva (5), 31.08.2014

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nbd2 Bf5 5.Nh4 Be4 Ett logiskt drag för att framtvinga bondedraget f2-f3 i syfte att det senare kan visa sig vara en försvagning. 6.f3 Bg6 7.e3 e6 8.g3 Be7 9.a3 Nbd7 10.cxd5 cxd5 11.Nxg6 hxg6 Vit har fått löparparet i en ställning som är långt ifrån öppen. Svart å sin sida har en solid ställning utan några svagheter och motspel på h-linjen. 12.Bd3

Föreslå en fortsättning för svart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…e5!? Ett aktivt drag som borde gynna vits löparpar. 13.0-0 0-0 14.Qb3 Qc8 15.Nb1 exd4 16.exd4 Nb8 Botvinnik har påpekat att en sådan här centrumtyp är mer komplicerad än den ser ut. Båda spelarna vill sätta tryck på centrumbönderna. Svart har teoretiskt tre pjäser som kan sätta tryck mot bonden på d4 gentemot vits två lätta pjäser som kan försvara bonden. 17.Nc3 Nc6 18.Be3 18.Nxd5 Nxd5 19.Qxd5 Nxd4! och svart har inga problem då 20.Qxd4?? bemöts med 20…Bc5 18…Qd7 19.Rad1 Detta ser passivt ut eftersom tornen hör hemma på e1 och c1 i denna typställning. Å andra sidan sade ju Nimzowitsch att den viktigaste strategiska punkten ska övergarderas och det är ju d4 för vit och d5 för svart. Aktivitetsprincipen kommer härmed i konflikt med övergarderingsprincipen. 19…Rfd8 Se föregående kommentar angående tornens optimala placering. 20.Rfe1

Varför spelade Caruana kungsflygeltornet till d8?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…Ne8! Här ser vi förklaringen till svarts torndrag. Svart planerar att ställa upp pjäserna enligt mönstret …Nc7-e6 följt av …Bf6 med maximalt tryck mot d4. 21.Bf2 Nc7 22.Bf1! Bf6 23.Qa2 g5! 23…Ne6 hade besvarats med 24.Bh3 24.b4 g6 25.Qd2 Kg7 26.b5 Ne7 27.Be3 Ne6 28.Bh3 Nf5 29.Bxf5 Löparparets styrka är bland annat att det för det mesta finns möjligheter att byta löpare mot springare i lämpligt läge. 29…gxf5 30.f4 g4

Vilken pjäs är vits sämsta pjäs?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Därmed har den ”ryska bonden” uppstått på e3 som ryssarna brukade kalla en löpare instängd av sina egna bönder på de två diagonalerna. 31.Qd3 Rac8 32.Rc1 Rc4 33.Ne2 33.Qxf5 hade besvarats med 33…Nxd4 33…Nc7 34.Nc3 34.Rxc4 dxc4 35.Qxc4 Nxb5 med klar positionell fördel för svart. 34…Rc8 35.h3 35.a4 var normaldraget. 35…gxh3 36.Kh2 Nxb5 37.Nxb5 Qxb5 38.Kxh3 Qd7 39.Kg2 b5 40.Rb1 a6 41.Rbc1 Qe6 42.Bf2 Rxc1 43.Rxe6 fxe6 44.g4

Vad är svarts mest effektiva fortsättning för att sätta punkt för partiet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44…fxg4?! Pärlan 44…Bh4! 45.Bxh4 R8c3 hade lett till en damvinst där vits dam är instängd trots tillgång till rutor på tre rader och två diagonaler. 45.Qe2 Kf7 46.Qd3 R1c2 47.Qh7+ Ke8 48.f5 48.Kf1 var segare. Nu faller löparen. 48…Bxd4 49.Qg6+ Kd8 50.Qxe6 Rxf2+ 51.Kg3 Rc3+ 52.Kxg4 Rg2+ 53.Kf4 Rf2+ 54.Kg4 Kc7 55.Qe7+ Kb6 56.Qd8+ Rc7 57.Qxd5 Bc5 58.Qd8 Kb7 59.f6 Bxa3 60.Qd5+ Kb6 61.Qd8 Bc5 62.Qb8+ Rb7 63.Qd8+ Ka7 64.Qd5 Bb6 65.Kg5 Rc7 66.Kg6 b4 67.Qe6 Bd4 0-1

Poängställningen efter fem ronder:

Fabiano Caruana, Italien, (2801) 5 poäng.

Magnus Carlsen, Norge, (2877) 2,5 poäng.

Veselin Topalov, Bulgarien, (2772) 2,5 poäng.

Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, (2768) 2 poäng.

Levon, Aronian, Armenien, (2805) 1,5 poäng.

Hikaru Nakaumra, U.S.A., (2787) 1,5 poäng

Idag måndag är det vilodag men i morgon tisdag kl. 21.00 svensk tid har vi följande möten i rond 6:

Caruana-Topalov

Carlsen-Vachier-Lagrave

Nakamura-Aronian

Klicka på denna länk från och med i morgon tisdag kl. 21.00 för att lyssna på excellenta kommentarer av GM Yasser Seirawan, GM Maurice Ashley och WGM Jennifer Shahade samt ta del av spelarna och partierna i direktsändning.