• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 11

Efter dagens rond är GM Nils Grandelius ensam tvåa i Sigeman & Chess Tournament men i ledning är fortfarande GM Fabiano Caruana. Däremot går det inte bra för GM Hans Tikkanen, han förlorade tredje partiet i rad och denna gång mot GM Anish Giri. Det är spelledigt i morgon och då finns det möjlighet att ladda batterierna och komma igen med nya krafter på söndag när han möter GM Peter Leko. GM Emanuel Berg vann mot GM Jonny Hector. Dagens sammanfattning visar att efter Caruana och Grandelius följer 5 spelare på 1½ poäng.

Resultat rond 3 (ratingsnitt 2645)
1 GM Peter Leko 2723 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 0-1 GM Anish Giri 2693
3 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587 1-0 GM Jonny Hector, Limhans SK 2560
4 GM Chao Li 2703 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556

 

Tabell och partier från rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 11

I förmiddags erbjöd en bekant ett vad om första partiet i VM-matchen mellan GM Vis. Anand och GM Boris Gelfand. Han var övertygad om att det skulle bli remi, lika säker var Schacksnack om att Anand skulle vinna. Det blev som tur var ingen vadslagning. Kommentatorerna var inte helt nöjda med att det blev remi så tidigt, de tyckte att Gelfand ”fegnade till” han kunde försökt med 23…Ld7 eller 23…Te6 och då hade Världsmästaren fått kämpa en bra bit till. Men det hade antagligen enligt samma experter blivit remi då också.

I morgon klockan 13.00 startar andra partiet och då har Gelfand vit.

Parti rond 1 .maj 11

Sigemans i Malmö får allvarlig konkurrens om intresset från schackvärlden eftersom  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand börjar spelas i Moskva i dag. Spellokal är, om man får uttrycka sig så ”vanvördigt” om, ett av världens berömdaste konstmuseer ”The State Tretyakov Gallery”. De senaste årens matcher har precis som denna avgjorts över bäst av 12 partier. Det innebär att det behövs 6½ poäng för att stå som segrare. Hur det fortsätter om matchen slutar oavgjort återkommer Schacksnack till när den dagen randas. Enligt Schacksnacks läsare, se omröstning (avslutas klockan 12.59) i högerspalten, är Anand storfavorit till att försvara titeln, han har hittills fått 86% av rösterna!

Direktsändningen startar klockan 13.00 svensk tid, var tredje dag är spelledig, och betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 61.

live live
Hemsida Bomben

 maj 11


GM Jonny Hector väntar på GM Peter Leko inför rond 2.

Om några timmar fortsätter Sigeman & Co Chess Tournament med rond tre och framåt kvällen vet vi om GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius fortsätter att plocka poäng och inte lämnar GM Fabiano Caruana, som är i ensam ledning på två poäng, för långt före sig. I dag möter den senare 2700-kompisen Peter Leko och vinner ungraren kan fortsättningen bli väldigt intressant.

I morgon är det spelledigt på Hipp men då rekommenderas ett besök på Malmö Centralstation där GM Ulf Andersson spelar simultan mellan klockan 11.00 och 14.00. Det är värt ett besök och kanske till och med utmana Sveriges genom tiderna bäste spelare på ett parti.

Spelschema rond 3 (ratingsnitt 2645)
1 GM Peter Leko 2723 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 0-1 GM Anish Giri 2693
3 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587 1-0 GM Jonny Hector, Limhans SK 2560
4 GM Chao Li 2703 vs GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556

 

Naturligtvis blir det direktsändning och den startar klockan 14.00 och betänketiden är: 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 1/2 timme för resten av partiet (spelledigt är det den 12:e och sista ronden den 16:e börjar klockan 12.00).

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier från rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 11

I dag är spelarna Pons Sastre och Franco och partiet spelades i Llucmajor år 2000. Svårighetsgraden är inte värre än att de flesta av Schacksnacks många läsare skall finna vägen till vinst för svart.

Samtliga 1265 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

maj 11

I USA-mästerskapet har förhandsfavoriterna – GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky – tagit ledningen efter rond 3 vilket framgår av bifogad tabell. Det blir naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


I Capablanca Memorial som spelas i Havanna behåller GM Vassily Ivanchuk ledningen efter sex ronder. Turneringen avslutas den 14:e maj. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.


Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.