Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

Inom några dagar kommer vi att kunna följa de 47 Capablanca Memorial 2012. Startfältet är mycket starkt och det toppas av femfaldige vinnaren GM Vassily Ivanchuk från Ukraina. Naturligtvis kommer Schacksnack att rapportera om vad som händer och i god tid före första draget lägga upp nödvändiga länkar. Turneringen är dubbelrondig och spelas mellan den 3:e och 14:e maj.

Utöver detta händer det mycket under maj månad som till exempel: Sigemans i Malmö och VM-matchen mellan GM Vis. Anand-GM Boris Gelfand. För svenska arrangemang i övrigt se inbjudningar i högerspalten!

Ratingsnitt 2701 per den 1 mars
1 GM Vassily Ivanchuk
2 GM Leinier Dominquez
3 GM Ian Nepomniachtchi
4 GM Viktor Laznicka
5 GM Vladimir Potkin
6 GM Yuniesky Quesada


apr 30

Från Dagens Nyheter kultur 29/4: Carin Ståhlberg listade sina fem favoriter vecka 17. Tack Arvid Broddefalk!

1. Bok. ”Om man håller sig i solen”
2. Musik. Michael Kiwanuka
3. Teater. ”Spöksonaten”
4. Tidskrift. Time
5. Spel. Schack

I denna vår spel-era då unga medelålders män sitter med irrande blickar framför sina dataskärmar och virtuellt smyger på fiktiva fiender, landsätter arméer och fritar fångar, vill jag slå ett slag för ett mer kontemplativt spel. Ett spel som förvisso också handlar om strategier och analys av fiendelägret, men som inte är lika våldsamt. Ett spel som kan tas med överallt (fickschack), spelas med nån på andra sidan jordklotet (via nätet) eller i väntrummet hos tandläkaren (i mobilen). Ett spel där ingen går en våldsam död till mötes utan påsin höjd blir matt, schack matt.apr 30

I går avgjordes fjärde upplagan av Rolf Martens minne i regi av Lunds ASK. Det kom 20 deltagare och summeringen efter 8 ronder snabbschack visade att prispallen fick följande utseende:
1. IM Daniel Semcesen, Team Viking 7.0 poäng
2. GM Jonny Hector, Limhamns SK 6.5 poäng
3. FM Drazen Dragicevik, Lunds ASK 6.0 poängapr 30

Redan tidigare har Schacksnack ”avslöjat” segraren i Bulgariska mästerskapet 2012. Avslutningsvis följer prislistan med partier, som visar att mästaren GM Ivan Cheparinov släppte ifrån sig två halvor på elva ronder och det var mot tvåan och trean i turneringen!

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 30

Med dagens partislut är Schacksnack tillbaka med en ung Bobby Fischer (13 år) i centrum. Han mötte C Sharp i det första ”Canadian Open 1956” som spelats. Tio ronder spelades och Bobby delade 8-12 plats bland 88 deltagare med 7.0 poäng.

Samtliga 1256 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

apr 28

Sista partiet spelades i dag i Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik och det slutade remi vilket innebar att även matchen blev ”remi” efter var sin vinst och fyra remier. Tidigare under matchen har det i två partier blivit berlinerförsvaret men denna gång avvek Aronian genom att i fjärde draget spela d3.

Herrarna på fotot har trollbundet många åskådare, inte minst på Schacksnack. Vid genomgång av statistiken visar det sig att flera hundra personer dagligen har följt partierna både genom att använda snabblänkarna till direktsändningen och senare på kvällarna, förmodlingen efter hemkomsten från arbetet, spelat igenom partierna genom att utnyttja nedanstående tabell.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 28
Dagens fråga
Den 9 maj startar den 20:e upplagan av Sigemans i Hipp i Malmö. Turneringen kan uppvisa det starkaste startfältet någonsin med bland annat Världsstjärnan GM Fabian Caruana från Italien. I högerspalten finns en omröstning som kort och gott lydet: ”Vem vinner Sigemans?”. Den avslutas samma dag som turneringen börjar.


apr 28

Välkommen till Deltalift Open 17-19 maj 2012 i Tylösand!
Välkommen till Stockholm ELO Challenge 16-20 maj 2012! Välkommen till internationell öppen schackturnering 26 maj-3 juni 2012 i Albena Bulgarien! Välkommen till SM i snabbschack för veteraner 26-27 juni 2012 i Stockholm!
Välkommen till Stockholms Schackfestival 28 juni-4 juli 2012! Välkommen till SchackFyranMästaren 5 juli 2012 i Stockholm! Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!apr 28

Om några timmar startar (tiden ändrad till klockan 13.00) sista partiet i Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik. I går blev det remi efter en relativt lungn eftermiddag. Eftersom det är sista partiet hoppas Schacksnack att kombattanterna bjuder alla trogna åskådare på plats och framför datorerna på ett verkligt avslutningsfyrverkeri!

GM Magnus Carlsen, som inderekt är med i matchen, ”överlevde” som world no. 1. Det började oroande för Magnus när Aronian vann första partiet och knappade in rejält i flytande rating men sedan har det gått utför för armeniern eftersom han förlorade tredje partiet och övriga partier slutat remi och dessa förlorar han poäng på.

live live
Hemsida Bomben

 

Parti 6 klockan 13.00. På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan).

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 28

Varför inte avsluta veckan med ett partislut som också passar många av läsarna med lägre rating? Partiet spelades i Dresden 2008 mellan F Peralta och Steingrimsson.

Samtliga 1255 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Tidigare artiklar