• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 10

Då var andra ronden i Sigeman & Chess Tournament färdigspelad och efter denna är GM Fabiano Caruana i ensam ledningen efter vinst mot regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen. Han leder med en halv poäng före svenskarna GM Nils Grandelius, som vann över GM Emanuel Berg, och GM Jonny Hector som spelade en meriterande remi mot världsstjärnan GM Peter Leko.

Resultat rond 2 (ratingsnitt 2645)
1 GM Fanbiano Caruana 2770 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556 1-0 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587
3 GM Jonny Hector, Limhamns SK 2560 ½-½ GM Peter Leko 2723
4 GM Anish Giri 2693 ½-½ GM Chao Li 2703

 

Tabell och partier från rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

 


GM Fabiano Caruana och bakom GM Chao Li

GM Emanuel Berg

Herrarna i kommentatorsrummet. GM Stellan Brynell och GM Ulf Anderssonmaj 10


GM Jonny Hector och Calle Erlandsson under Grand Opening.

I dag fortsätter det mycket intressanta Sigemans & CO Chess Tournament i Spegelsalen i Hipp med någa av världens starkaste spelare bland deltagarna. I går gick det att följa GM Nils Grandelius långa och framgångsrika kamp mot världsstjärnan GM Peter Leko, där han trots svart, till slut plockade åt sig en halv poäng. GM Jonny Hector trollband åskådarna i partiet mot GM Hans Tikkanen, åtminstone från drag 25 till slutet! Övriga resultat följde mallen med vinst för GM Fabiano Caruana mot GM Anish Giri och remi mellan GM Emanuel Berg och GM Chao Li.

I dag väntar ett toppintressant möte mellan GM Nils Grandelius och GM Emanuel Berg. GM Hans Tikkanen ställs mot storfavoriten GM Fabiano Caruana, som svart, och det kan bli tufft.

Spelschema rond 2 (ratingsnitt 2645)
1 GM Fanbiano Caruana 2770 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556 1-0 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587
3 GM Jonny Hector, Limhamns SK 2560 ½-½ GM Peter Leko 2723
4 GM Anish Giri 2693 ½-½ GM Chao Li 2703

 

Naturligtvis blir det direktsändning och den startar klockan 14.00 och betänketiden är: 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 1/2 timme för resten av partiet (spelledigt är det den 12:e men då går det att spela simultan på Centralstationen mot Sveriges genom tiderna bäste spelare – GM Ulf Andersson – mellan klockan 11.00 och 14.00.).

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier från rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 10

I Havana var det spelledigt i går men i dag vänder Capablanca Memorial inför de återstående fem ronderna. GM Vassily Ivanchuk leder med en halv poäng och utsikterna bör därför vara goda att ta sin sjätte turneringsseger. Turneringen spelas till och med den 14:e maj. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.

Rond 6 klockan 21.00 (ratingsnitt 2694)
GM Ian Nepomniachtchi 2716 vs GM Yuniesky Quesada Perez 2625
GM Viktor Laznicka 2693 vs GM Leinier Dominguez Perez 2725
GM Vladimir Potkin 2642 vs GM GM Vassily Ivanchuk 2764

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 10

Det blev som Schacksnack misstänkte i gårdagens inlägg, att det stora pengapriset – ”$64K Fischer Prize” – som skulle tillfalla den spelare som upprepade Bobby Fischers 11-0 prestation från ett tidigare mästerskap redan efter rond två kan stoppas tillbaka i kassaskåpet, för samtliga deltagare har tappat poäng.

USA-mästerskapet är det verkligen jämnt efter två ronder med sex spelare på 1½ poäng. Det innebär att storfavoriterna GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky tappade poäng i går. De spelade remi mot GM Alejandro Ramirez respektive GM Ray Robson.

Hade det funnits ett pris för turneringens fadäs hade nog GM Alexandr Stripunsky redan i dag kunnat kvittera ut det efter förlusten i första ronden mot GM Alexander Onischuk. Den blir svårslagen!

Det blir naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 10

I dag är det ett partislut från 1995 och det spelades i Terrassa mellan Vera och Mellado. Det kräver lite räkneförmåga för att komma på lösningen utan att använda facit.

Samtliga 1264 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.