• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 15


Starten av rond 6.

I Sigeman & Co Chess Tournament förlorade GM Nils Grandelius ”finalpartiet” mot GM Fabiano Caruana när de möttes i näst sista ronden. GM Hans Tikkanen har kommit in i andra andningen för i dag besegrade han GM Chao Li. Hur övriga partier slutade framgår av bifogad resultattabell. Partierna finns som vanligt för genomspelning längst ner i inlägget.

Notera att sista ronden startar redan klockan 12.00 i morgon!

Resultat rond 6 (ratingsnitt 2645)
1 GM Fabiano Caruana 2770 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 1-0 GM Chao Li 2703
3 GM Peter Leko 2723 1-0 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587
4 GM Anish Giri 2693 ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK 2560

 

Tabell och partier från rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 15


I morgon börjar H.C. Andersen Mindgames i Odense Danmark. Högst rankad är GM Andrej Maksimenko (2559) från Ukraina. Det finns två svenskar anmälda och det är IM Axel Smith och WFM Ellinor Fisk bägge från Lunds ASK. Första ronden i morgon kl. 19 därefter följer dubbelronder t.o.m. söndag med start kl. 10 och 15. Om detta inte skulle vara nog har arrangören lagt in en blixtturnering på fredag kväll.
Direktsändning
1 och direktsändning 2.maj 15

I går spelades tredje partiet i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand i Moskva och det blev som de tidigare remi. Men det hade det nog inte behövt bli om Gelfand haft möjlighet att lyssna på åskådarna i kommentatorsrummet i Hipp. Vi vann det för honom…

Skämt åsido, experterna är överens om att partiet var intressant med skarpt spel från bägge sidor väsenskilt från de tidigare under matchen. Världsmästaren hade fullt upp med att försvara sig, trots de vita pjäserna, men det gjorde han på ett utmärkt sätt vilket kanske är ett bevis på att han gjort hemläxan ordentligt. Partiet slutade med att Gelfand tog ut remi genom evig schack.

Schacksnack rekommenderar hemsidan när det gäller direktsändningen! Spelet startar klockan 13.00 svensk tid i dag och i morgon och så är det spelledigt igen på onsdag. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 15

I Sigeman & Co Chess Tournament är GM Nils Grandelius i delad ledning med GM Fabiano Caruana och de två möts i dag med start klockan 14.00. Förra gången spelschemat uppvisade möte mellan svenskarna och utlänningarna (rond 4) blev det 3-1 till de sistnämnda. Omvända siffror denna gång…?

Spelschema rond 6 (ratingsnitt 2645)
1 GM Fabiano Caruana 2770 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2556
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 1-0 GM Chao Li 2703
3 GM Peter Leko 2723 1-0 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 2587
4 GM Anish Giri 2693 ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK 2560

 

Naturligtvis blir det direktsändning och den startar klockan 14.00 och betänketiden är: 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 1/2 timme för resten av partiet.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier från rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 15

GM Vassily Ivanchuk blev för sjätte gången turneringssegrare i Capablanca memorial som spelats i Havanna för 47:e gången och avslutades i natt. Det räckte med remi i sista ronden för att segern skulle vara ett faktum och det blev det också även om han segrat även vid en förlust eftersom han närmaste konkurrent GM Ian Nepomniachtchi förlorade mot hemmasonen GM Leinier Dominguez Perez.


Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 15


Lagmästarna 2011-12. Saknas gör bland annat GM Emanuel Berg som är i Malmö på Sigemans.
Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda

I fredags hade SK Team Viking segermiddag för lagmästarna 2011/12. Bland de inbjudna gick det att finna gäster från Svenska Schackakademien, Stockholms SF, Roslagens SF (klubbens nya hemvist), Sollentuna SK och många andra. Bifogar ett litet fotokollage från festen.


Peter Hlawatsch. Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda

Pristävling. Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda

Lennart Brorson Sollentuna SK. Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda

Jonas Sandbom Stockholms SF. Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda

Anders Pettersson får pris. Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehandamaj 15

I dag gäller det att finna vägen till fördel. Om Dgraeve vann till slut mot Goldsztejn 2008 fötäljer inte historien.

Samtliga 1268 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.