Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30


Flerfaldige Sverigemästaren IM Axel Ornstein. Foto Lennarth Eriksson

Nu är Stockholms schackfestival tre ronder på väg. Den finaste turneringen är som sig bör mästareklassen med 32 deltagare och denna kommer Schacksnack att hålla ett öga på. Hur prispallen ser ut inför dagens rond (4) framgår av bifogad minitabell (notera att i dagens direktsändning kommer IM Axel Ornstein och FM Rauan Sagit att mötas). Arrangören har publicerat partier från mästareklassen rond 1-2 och de finns för genomspelning nederst i inlägget och efterhand som det dyker upp fler, bifogas dessa.

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE.

1 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 3.0
2 IM Axel Ornstein, Eksjö SK 2392 2.5
3 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 2.5

 

Veteranklassen: Berndt Söderborg , Stockholms SS, delar ledningen med Bo Nyberg, Upsala ASS. Full poäng så här långt.
Klass 1: Simon Marder, Stockholms SS, delar ledningen med de unga Rockadarna, Vladen Nikolic och Anton Nizov. Alla står på 2,5 poäng.
Klass 2: Leif Lundquist, Kristallens SK, har startat bra och är i ensam ledning på 3 poäng.
Klass 3: Martin Grüter, Stockholms SS ensam på 3 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och i morgon är det dubbelrond och ronderna startar klockan 10.00 och 16.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 30

Partiet spelades mellan två schackprogram Gaviota och Daydreamer och året var 2011.

Samtliga 1305 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 29

The Nordic Chess Federation has decided to award the 2013 Nordic Chess Championships to Chess Club Gustaf Fröding and Hammarö SK, Sweden, to be held in January 2013. The organization commitee (Bo Berg, Peter Fransson and Christer Hammarberg) has informed the Nordic Chess Federation that there will be three separate open schweizer tournaments (the open, the women´s and the senior´s…

Hela pressmeddelandet, som är undertecknat av Johan Sigeman, Malmö, dagens datum, går att läsa här.jun 29

Snabbschackpartiet spelades mellan storfräsarna Movsesian och Grischuk i Odessa 2010.

Samtliga 1304 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 28


Pressmeddelande från Jan Wikander

Mästarklassen lockade ett flertal goda schackspelare till start i Jubileumsturneringen. 32 deltagare kommer under 9 ronder, varav 2 dubbelronder, att spela om en prispott på drygt 20 000 kronor. Bland de 10 titelinnehavarna kan nämnas; IM Erik Blomqvist ELO2454, GM Ralf Åkesson ELO2433, GM Lars Karlsson ELO 2431, IM Axel Ornstein ELO2392, FM Rauan Sagit ELO 2367, IM Johan Furhoff ELO2358 och IM Dan Cramling ELO2356. Kanske kan några av Sveriges starkaste juniorer skrälla som Linus Johansson ELO2291, Martin Lokander ELO2285 och Philip Lindgren ELO2230. Eriksdalshallen som är spellokal bjuder på bra belysning, fantastisk ventilation och gott om plats, så förutsättningar för bra schackpartier finns.

Veteranklassen har 17 ärrade kämpar, varav några deltog i snabbschacks-SM. Favorit är Berndt Söderborg från Sällskapet.
Klass 1 har 15 deltagare som ska försöka spela upp sig en klass till SM i Falun. Högst rating har Gabriel Boström med 2087.
Klass 2 har 17 deltagare och där är väl Björn Andersson med 1918 lite förhandstippad som segrare?!
Klass 3 fick ta emot några juniorer och kadetter, då deras klasser utgick. Totalt 31 deltagare med unge och mycket lovande Felix Tuomainen 1783 är favorit.

Här går det att läsa hela pressmeddelandet.jun 28

Det spelades om mycket i Major League 2012 i Tyumen, som avslutades i går. De fem första i prislistan kvalificerade sig för de ”65:e Russian Chess Championship Super-Final” som spelas i höst. Schacksnack har tidigare skrivit om sensationsmannen den endast 16-årige GM Danill Dubov (2569), som länge ledde turneringen men efter förlusten i sista ronden mot GM Evgeny Alekseev (2677), där han missade ett taktiskt damoffer av motståndaren, fick han ”nöja” sig med att vara med på prispallen på samma poäng som turneringssegraren GM Dmitry Andreikin (2700) och GM Nikita Vitiugov (2703)! Vem som i övrigt gick vidare framgår av bifogad tabell.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 28


GM Ulf Andersson. Foto Lars OA Hedlund.

I ”SM i snabbschack för veteraner”, som spelats i Eriksdalshallen Stockholm i dagarna två, vann inte överraskande GM Ulf Andersson. Han tog åtta poäng av nio möjliga och att det skedde på hans 61:a födelsedag är en poäng i sig. Han släppte ifrån sig två remier och det var mot andrepristagaren Bengt Hammar (7½) och Nils Åke Malmdin (6½). På tredje plats kom Kurt Ekelund (6½) efter särskiljning med Malmdin och två andra. Turneringen finns utmärkt redovisad på Chess-Results.jun 28

Partiet spelades i Skopje 1961 mellan Kristev och Tringov.

Samtliga 1303 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 27


GM Emanuel Berg. (Foto Bjarke Sahl.)

Det blev en strålande turnering för svenskarna som fullföljde (FM Peter Vas bröt) ”Sveins 5. minneturnering”. Platserna blev 1, 4, 5 och 14 och kronan på verket var naturligtvis den obesegrade GM Emanuel Bergs första plats. WFM Ellinor Frisk kom på fjortonde plats med 5.5 poäng och det räckte till hennes andra WIM-norm. Emanuel, IM Axel Smith och WFM Ellinor Frisks nästa stora utmaning är SM i Falun och detta var ett genrep som heter duga.

Schacksnack har publicerat en del av svenskarnas partier för genomspelning, nederst i inlägget.

Slutställning efter nio ronder.
1
GM Emanuel Berg, SK Team Viking
2587
7.5
2
GM Mark L Hebden
2512
7.0
3
IM Frode Olsen Urkedal
2587
7.0
4
IM Axel Smith, Lunds ASK
2483
6.5
5
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2578
6.5
14
WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK
2181
5.5
FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg (har brutit)
2326
1.5

 

Några av svenskarnas partier från rond 1-9.jun 27


GM Ulf Andersson

Om en några timmar (kl. 10.00)  startar ”SM i snabbschack för veteraner”  del två med fyra ronder . I går spelades fem ronder i Eriksdalshallen i Stockholm och efter dessa gick det att konstatera att GM Ulf Andersson tagit lika många poäng vilket gör att han leder med en halv före närmaste förföljaren Jan-Olov Lind och de möts i dagens första rond (6) med den senare som vit. Betänketiden är 30 minuter/spelare. Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results, som har kontinuerlig uppdatering av resultaten.

Fotona från Eriksdalshallen är tagna av Lars OA Hedlund.


GM Ulf Andersson-Börje Jansson 1-0 och Jan-Olov Lind-Sten Säfholm 1-0.


Sten Säfholm-Felix Nordström ½-½. Per Olov Hesselborn-GM Ulf Andersson 0-1.


Nils Åke Malmdin-Sussana Berg 1-0. Robert Arnek-Jan-Olov Lind 0-1.

Tidigare artiklar