Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31
De tre unga segrarna i GM-A, B och C blev 19-årige GM Magnus Carlsen, Norge, 15-årige GM Anish Giri, Holland, och 20-årige GM Li Chao, Kina.

I slutet på dagens rond i GM-A var det endast GM Alexei Shirov som hade möjlighet att komma upp på samma poäng som GM Magnus Carlsen men då var han tvungen att vinna mot GM Leinier Dominiquez från Kuba. Det blev remi men nog fick Shirov chansen att vinna turneringen. Han måste gråta blod över att han inte såg 31.b4! och den svarta damen kan inte hålla både a8 och d8. T ex 31.b4 Dc7 32.Da8+ Lf8 33.Tf1.

GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


jan 31

Moskva Open 2010Moskva Open 2010 har startat. Det är en stor mängd spelare på plats i olika klasser. Startlista Open A. Högst rankade är GM Sergei Rublevsky, RUS (2697), GM Alexander Motylev RUS (2697) och GM Viktor Bologan, MDA (2692). GM Vescovi Giovanni, BRA (2660), med släkt i Malmö, är med i getingboet. Direktsändning klockan 14.00. Schacksnack kommer att distansfölja turneringen efter det att CORUS Chess 2010 är ett avslutat kapitel. jan 31För de vansinniga. Text Axel Smith
I C-gruppen spelades hela rond 10 och 11 utan remier – en väldigt ovanlig syn för en så stark tävling. Rond 12 såg mer normal ut. Se diagrammet (GM Zhaoqin Peng – Sjoerd Plukkel) för lite rolig schack: Vit testade vid draget 38.De5? för att försöka göra plaskmatt. Det är oklart vad hon hade tänkt sig om nu svart tagit på e3 och gafflat på g4. Vit förblir två bönder under med horribel bondestruktur. Istället spelade svart 38…Kf8 39.Dd6+ Kg8 40.De7 med förnyat trix. Svart försökte vinna damen med 40…Sc5+ men efter 41.Txc5! kröp han till korset med 41…Tf8 och förlorade helt enkelt pjäs. Det komiska var att svart trots allt lyckades vinna partiet senare!

Igår fungerade berlinerförsvaret bra för IM Nils Grandelius mot endast 14-årige GM Ray Robson. Idag väntar GM Robin Swinkels. Jag är säker på att Nils vill avsluta i god stil. Ronden börjar 12.30.

Schack är lite av varje. Jag har blivit uppmärksammad på ett citat ur Vladimir Nabokovs roman Mannen som spelade schack med livet (”Zasjtjita Luzjina”): 

Är inte detta spel också en vetenskap, en konst, något som svävar mellan dessa kategorier liksom Muhammeds kista mellan himmel och jord, en enastående föreing av alla motsatser: urgammalt och dock evigt nytt, mekaniskt till sin anordning och dock verksamt endast genom fantasin, begränsat till ett geometriskt fixerat område och på samma gång obegränsat till alla sina kombinationer, satt i ständig utveckling och dock sterilt, ett tänkande som inte leder till något, en matematik som inte räknar ut något, en konst utan konstverk, en arkitektur utan substans, och icke desto mindre bevisligen varaktigare till sin existens än alla böcker och konstverk, det enda spel som tillhör alla folk och alla tider, och om vilket ingen vet vilken gud som fört det till jorden för att döda tråkigheten, skärpa sinnena, spänna själskrafterna.

Visst är schack utöver en sport naturligtvis också schack ett sätt att umgås, en intellektuellt och kreativt stimulerande sysselsättning. Min farfar kunde pensionerat sig innan jag föddes, men vi kunde ändå spela schack på lika villkor. Ett av de partier jag minns med mest glädje är när jag som 10-åring vann mot honom. Jag hade precis börjat spela schack, men tyckte min attack var slug: ett lockbete på damflygeln följt av en snabb manöver till kungsflygeln med matt i ett par drag. Det är nog tur att det partiet endast existerar i minnet, för det lär inte tåla närmare analys. 

Min farfar pensionerade sig inte 1985, och går ännu ett par gånger i veckan till sitt rum på universitetet. Idag fyller han 90 år. Även om han sagt att schack är till för de vansinniga skulle jag gärna varit hemma.

IM Nils Grandelius kommenterade partier rond 12-1.
jan 31

Gibraltar 2010

GM Pontus Carlsson hade i gårdagens rond (5) i Gibraltar Chess Festival lottats mot GM Gata Kamsky och som framgår av tabellen fick han lämna brädet utan poäng. I dag kommer inga svenskar att figurera i direktsändning. Men för de intresserade så startar ronden (6) klockan 15.00. 

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Michael Adams England 2694   1
GM Jan Gustafsson Tyskland 2627 2
GM Etienne Bacrot Frankrike 2713 4.0 3
GM Pia Cramling, Team Viking Sverige 2528 ½ 1 1 ½ ½           27
GM Pontus Carlsson, Team Viking Sverige 2476 1 0 1 1 0           3.0 56
Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2204 0 1 1 ½ 0           109
Lars Andersson, SS Allians Skänninge Sverige 2132 0 1 0 1 0           2.0 147
Leif Haraldsson, SS Allians Skänninge Sverige 2050 1 0 0 1 0           2.0 158
Simon Marder, Stockholms SS Sverige 1993 1 0 0 0 1           2.0 165
Mikael Helin, Stockholms SS Sverige 1972 0 1 0 ½ 0           192
Per Green, Trollhättans SK Sverige 1970 0 1 0 ½ 0           194
Karl Lundbäck, Kungstornet Sverige 0000 0 ½ 0 ½ =           198

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 5.
jan 31

Schacksnack måste variera svårighetsgraden på partisluten eftersom läsarna har olika förutsättningar att lösa dem. Det är svaret på några e-mail som kommit den senaste tiden där avsändarna efterlyser svåra uppgifter.

Dagens partislut är från Interzonturneringen i Stockholm 1962. Än en gång är det Bobby Fischer som spelar huvudrollen och spelaren som fick se sig besegrad var Manuel Aaron, Indien (född i Burma), som blev sist i turneringen på fyra poäng. Bobby segrade på 17½ poäng vilket var med en marginal på 2½ före Efim Geller och Tigran Petrosian från dåvarande Sovjetunionen.   

jan 30

GM Magnus Carlsen Nanjing 2009
GM Magnus Carlsen på väg mot segeren i Corus. Foto Olle Persson

I GM-A i CORUS Chess 2010 är GM Magnus Carlsen i ensam ledning en halv poäng före GM Vladimir Kramnik och GM Alexei Shirov inför sista ronden som startar klockan 12.30 i morgon. Vilket halvår Magnus har haft hittills. Seger i Nanjing i Kina med 2½ poäng före GM Veselin Topalov och London Chess Classic och andraplatsen i Tal Memorial. Man skall aldrig skriva aldrig i sådana här sammanhang men att Carlsen skall missa segerchecken är inte troligt. Att han skall tappa poäng mot GM Fabiano Caruana som vit verkar inte troligt. Världsmästaren GM Vis. Anand besegrade GM Vladimir Kramnik och har så sakta smugit sig upp på en fjärdeplats. Dessutom är han den ende obesegrade.

IM Nils Grandelius, Lunds ASK, spelade remi mot GM Ray Robson i GM-C. Nils har inför sista ronden 50% och en prestationsrating på 2446.


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


jan 30

Armenien

Schacksnack har ett par gånger redovisat hur det gått i Armeniens nationella mästerskap som spelats i Yerevan. Kategori XII (2538) turneringen startade den 22 januari och avslutades i dag. Landets tre högst rankade spelare – Levon Aronian, Gabriel Sargissian och Vladimir Akopian – saknades och utan konkurrens av dessa segrade GM Avetik Grigoryan med en prestationsrating på 2800.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 30

corus_20071
I dag klockan 13.30 börjar12:e ronden i CORUS Chess Festival 2010. Länkar överst på sidan. Några intressanta möten.
GM-A: Anand-Kramnik, Karjakin-Shirov och Leko-Carlsen.
GM-B: Nybäck-Negi.
GM-C: Robson-Grandelius (den senares kommenterade partier för genomspelning).jan 30

pontus-carlsson-20083
GM Pontus Carlsson (foto) mot GM Gata Kamsky i direktsändning i dag.

I går i rond 4 i Gibraltar Chess Festival gick det att följa GM Pia Cramlings parti mot superstormästaren Sergei Movsesian (2708) i direktsändning. Svenskan spelade remi mot honom vilket får anses vara en stor fjäder i hatten för Pia. Tyvärr kommer hon inte i direktsändning i dag men det gör däremot GM Pontus Carlsson som har fått den välkände GM Gata Kamsky, USA (2693) på sin lott.

Resultaten för de flesta svenskarna i rond tre var inte mycket att skriva hem om men i gårdagens rond var det betydligt bättre som framgår av bifogad tabell. Direktsändning är det klockan 15.00. (Om någon vet vilka klubbar svenskarna tillhör skriv då gärna en rad till Schacksnack). 

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Etienne Bacrot Frankrike 2713   1
GM Michael Adams England 2670 2
GM Laurent Fressinet Frankrike 2627 3
GM Pia Cramling, Team Viking Sverige 2528 ½ 1 1 ½             3.0 21
GM Pontus Carlsson, Team Viking Sverige 2476 1 0 1 1             3.0 27
Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2204 0 1 1 ½             75
Lars Andersson Sverige 2132 0 1 0 1             2.0 124
Leif Haraldsson Sverige 2050 1 0 0 1             2.0 138
Simon Marder, Stockholms SS Sverige 1993 1 0 0 0             1.0 187
Mikael Helin, Stockholms SS Sverige 1972 0 1 0 ½             175
Per Green, Trollhättans SK Sverige 1970 0 1 0 ½             177
Karl Lundbäck, Kungstornet Sverige 0000 0 ½ 0 ½             1.0 208

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 4.
jan 30

Schacksnack fortsätter sin odyssé genom Bobby Fischers partier. Partislutet är hämtat från mötet mot norrmannen Svein Johannessen i den andra Piatigorsky Cup i Santa Monica i Kalifornien 1966.Tidigare artiklar