Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 28

I och med att matchen SK Rockaden-Västerås SK blev färdigspelad är också rond åtta i Elitserien komplett. Team Viking vann mot Farsta SK med meximal 8-0 och utökade därmed  sin ledning i partipoäng till de närmaste konkurrenterna. Detta innebär i praktiken att spänningen är borta från var guldmedaljerna skall hamna. Det enda som kan förändra den bilden är om Team Viking, som i tur och ordning möter Lunds ASK, Limhamns SK och SK Rockaden, Stockholm vid sammandraget i Täby den 12-14 mars,  inte kan samla sina bästa spelare.

Då är det intressantare satt vända blicken mot botternstriden. Vem som skall följa Wasa SK ner i Superettan kommer antagligen inte att avgörs förrän i sista ronden.

Resultat rond 8.
Team Viking 8-0 Farsta SK
Eksjö-Aneby alliansen 6-2 SK Kamraterna, Göteborg
Upsala ASS 3½-4½ SK Rockaden, Stockholm
SK Rockaden, Umeå 3½-4½ Västerås SK
Wasa SK, Stockholm 2-6 Limhamns SK
Lunds ASK 5-3 SS Manhem, Göteborg
 

 

 Länk till bordsresultaten.

Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 8 8 0 0 16 49.5
2 SK Rockaden, Stockholm 8 7 0 1 14 39.5
3 Lunds ASK 8 6 1 1 13 42.5
4 Limhamns SK 8 6 1 1 13 40.0
5 SS Manhem, Göteborg 8 4 1 3 9 33.5
6 Eksjö-Aneby alliansen 8 2 2 4 6 27.5
7 Farsta SK 8 2 2 4 6 23.5
8 SK Kamraterna, Göteborg 8 2 1 5 5 31.0
9 Upsala ASS 8 2 1 5 5 27.5
10 Västerås SK 8 2 1 5 5 26.0
11 SK Rockaden, Umeå 8 1 1 6 3 22.0
12 Wasa SK, Stockholm 8 0 1 7 1 21.5


feb 28

Bundesligan 08-09

De stora elefanterna med Världsmästaren Vis. Anand i spetsen visade upp sig i rond 10 i Bundesligan som spelades i går.  Det var i ”seriefinalen” mellan OSG Baden-Baden och Werder Bremen som de dök upp. Det blev ett Nordiskt möte mellan GM Peter Heine Nielsen och Tomi Nybäck som salomoniskt slutade remi. Werder Bremen vann med 5-3 så nu är det tätt i toppen av tabellen med tre lag på 18 poäng. Förutom de två som nämnts har också SG Solingen samma poäng. Serien fortsätter med rond 11 i dag med Hamburg-Baden Baden, Werder Bremen- Heidelberg-HSH och Jonny Hectors lag Turms Emsdetten mot Solingen som bland annat har GM Daniel Stellwagen och GM Jan Smeets i laget. 

GM Jonny Hector fanns inte med i Turms Emsdetten när de mötte SC Remagen och förlorade med 2½-5½ i går.

Partierna från matchen OSG Baden-Baden-Werder Bremen.
feb 28

Reyjkavik Open 2010

I går var de dubbelrond i Reykjavik Open 2010. GM Tiger Hillarp-Persson hade ingen lyckad dag, det slutade med att han förlorade bägge partierna och rasade i tabellen. Däremot fick IM Nils Grandelius tillgodoräkna sig 1½ poäng vilket innebär att han fortfarande är med i diskussionen om en bra placering. Samma poängmängd kunde Erick Vaarala räkna in och han har därmed avancerat rejält i prislistan.

Det blir två stormästare som motståndare i dag för Nils och Eric De möter Throstur Thorhallsson, ISL (2426), respektive Mikhail Ivanov, RUS (2465). Det blir inga svenskar i direktsändning i dag från rond 6 som startar klockan 16.30.

Ställningen efter rond 5 (104 deltagare)
1 GM Vladimir Baklan Ukraina 2654 4.5
2 IM Dronavalli Harika Indien  2471 4.0
3 GM Yuriy Kuzubov Ukraina  2634 4.0
22 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 3.5
39 Eric Vaarala, Horndals SK Sverige 2032 3.0
45 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 2.5
66 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 2.0

 

Svenskarnas partier från rond 1-5.
feb 28

1 GM Aleksa Strikovic Serbien 2531 7,0
2 GM Carlos Matamoros Franco ecub 2545 7,0
3 GM Pontus Carlsson, Team Viking, Stockholm Sverige 2476 7,0

 

Efter nionde ronden fick prispallen i Malaga Open 2010 ovanstående utseende med den ende svensken på plats – GM Pontus Carlsson – på en tredje plats. Det var 120 deltagare, varav sex stormästare, och Pontus var rankad som nummer sju i turneringen. Högst rankad var GM Oleg Korneev (2573) från Ryssland men han levde inte upp till detta utan i prislistan placerades han på fjortonde plats. Pontus var obesegrad med raden fem vinster och fyra remier! 

Pontus partier rond 1-8 (rond 9 saknas)
feb 28

Goda råd är dyra…I partiet mellan Bernstein och Kotov i Groningen uppkom ställningen på diagrammet. Svart hotar att avgörande slå på b2. Men vit fann vägen till succé.

feb 28

Växjö SK

Ett initiativ att notera! Det gäller att lämna vardagen i dubbel bemärkelse när man har hemmamatch en söndag. Ordföranden Bengt Wihlborn i Växjö SK skriver: ”För att göra det lite festligt och trevligt så har vi i Växjö/Glasrikets SA valt att spela hemmamatch(nästan seriefinal) mot Västervik ASK på Kosta Boda Art Hotel! Vi gör vad vi kan för att synas och höras! Det var t o m en liten kort notis om vår förestående match (m foto på hotellet) i dagens (27/2) SmålandsPosten.feb 27

Rond 8 i Elitserien avslutas i morgon med matchen SK Rockaden Umeå-Västerås SK. Resultaten för de hittills färdigspelade matcherna, som spelades i dag, finns i tabellen. Länk till bordsresultaten. Det är trevligt att kunna glädja initiativtagaren till direktsändningen, från de två matcherna i Stockholm, att den följdes även i Kina.

Resultat rond 8.
Team Viking 8-0 Farsta SK  
Eksjö-Aneby alliansen 6-2 SK Kamraterna, Göteborg  
Upsala ASS 3½-4½ SK Rockaden, Stockholm  
SK Rockaden, Umeå Västerås SK Söndag. Schacksalongerna Stockholm klockan 13.00.
Wasa SK, Stockholm 2-6 Limhamns SK  
Lunds ASK 5-3 SS Manhem, Göteborg  


feb 27

Det är 75 år sedan Max Euwe (bilden till vänster) blev den femte Världsmästraren genom att besegra Aljechin med 15½-14½. Euwe fick endast behålla titeln i två år för i returmatchen vann Aljechin med de stora siffrorna 15½-9½. ME. har en lång framgångsrik karriär inom schacket. Utöver hans stora framgångar som spelare är det viktigt att nämna att han under några år (1970-78) var  FIDE ordförande. Detta var säkert en ansträngande tid för honom eftersom han av olika anledningar kom i konflikt med Sovjetunionen och många av deras spelare. Det framgår av texten, kopierad på FIDE:s hemsida, att det under år 2010 kommer att arrangeras en stor mängd festligheter i Holland under 2010 för att högtidlighålla minnet av honom.

It is 75 years ago that Max Euwe became the 5th World Champion by beating Alexander Alekhine in a tensely contested match. Honouring a request of the Dutch Chess Federation, FIDE has recognized Euwe’s achievement and aptly declared 2010 ’Euwe year’. Undoubtedly FIDE also wished to honour the achievements of the Dutchman in his capacity as 3rd President of the World Chess Federation. It was under Euwe’s presidency (1970-1978) that FIDE expanded considerably; today it has a worldwide membership of 169 countries.

In the Netherlands the Max Euwe Foundation will organize a number of events in 2010 to celebrate its eponymous hero. The heart of the Foundation is the Chess Centre in Amsterdam which has its domicile on the Max Euwe Square (close to the Donner Bridge).

It was in the Chess Centre that Hans Bouwmeester lectured on Max Euwe in January this year. At present the ‘Max Euwe Challenge’ takes place in the Café Batavia close to Amsterdam Central Station. The round robin presents young Dutch talents with the opportunity to play for title norms. Further activities for the young are training sessions by Yasser Seirawan, Mark Dvoretsky and Lubomir Ftacnik; while in May several training matches of 4 games will take place between talented Dutch youngsters and experienced grandmasters.

The month of June will see a ’square festival’ promoting chess to the general public. The Euwe year will end in December with the opening of a new exhibition on Max Euwe in the Chess Centre, and the presentation of a new book on Max Euwe. ’

For more information on the Max Euwe Centre see: http://www.maxeuwe.nl/en/index.htmlfeb 27

AllsvenskanBifogar länken till direktsändningen som är utlovad från matcherna Team Viking-Farsta SK och Wasa SK-Limhamns SK. Sändningen startar klockan 11.00 och spellokal är Schacksalongerna. Mer information om rond 8 i Elitserien, som spelas i dag och i morgon, finns längre ner på startsidan.feb 27

Reyjkavik Open 2010

I tredje ronden i Reykjavik Open 2010 blev GM Tiger Hillarp Persson för svår för veteranen från Finland GM Heikki Westerinen. Vinsten innebär att Tiger har 2½ poäng och han kommer i dag att figurera i direktsändning mot islänningen GM Henrik Danielsen. De möttes i Köpenhamnsmästerskapet för några dagar sedan och då blev det remi. WIM Christin Andersson var också på vinsthumör och besegrade Pall Andrason (1587) från Island. De andra svenskarna IM Nils Grandelius och Eric Vaarala nöjde sig med att dela poängen med sina motståndare.   

Det blir som tidigare nämnts endast GM Tiger Hillarp Persson av svenskarna i direktsändning i dag (kl. 10). GM Heikki Westerinen, som mötte Tiger i går, får ta sig an ännu en svensk i dag nämligen WIM Christin Andersson.

Rond fyra och fem spelas i dag med start klockan 10.00 och 16.30.

Ställningen efter rond 3 (104 deltagare)
1 GM Vladimir Baklan Ukraina 2654 3.0
2 IM Dronavalli Harika Indien  2471 3.0
3 GM Ivan Sokolov BIH  2649 3.0
12 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2581 2.5
21 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 2.0
52 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 1.5
55 Eric Vaarala, Horndals SK Sverige 2032 1.5

 

Svenskarnas partier från rond 1-3.


Tidigare artiklar