• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jun 13


GM Hans Tikkanen. Foto Calle Erlandsson.

Nedanstående tabell är trevlig svensk läsning. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, slutade på tredje plats i 1st Golden Sands, som spelats i Bulgarien. Det är länge sedan en svensk spelare gjorde något liknande i en så pass stark turnering, med bland annat 38 deltagare över 2500 i rating. Några namnkunniga spelare som Hans lämnade bakom sig:  (12) GM Tigran Petrosian (2657), (14) GM Kiril Georgiev (2689), (25) GM Vladimir Akopian (2697) och (71) GM Ivan Cheparinov (2673).

Vem som belade de fyra första platserna (sex med 7.0 poäng) och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier nederst i inlägget).

Prislista –  223 deltagare
1 GM Shanglei Lu 2522 7.5
2 GM Levente Vajda 2600 7.0
3 GM GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 7.0
4 GM Zahar Efimenko 2689 7.0
50 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 5.5
70 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.0
114 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 4.5
222 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Svenska partier rond 1-8 (om arrangören publicerar partier från sista ronden läggs de till senare).



maj 28

Det finns fyra svenskar – GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK och Farhad Rouhani, Järfälla SS –  bland de 123 deltagarna i den internationella turneringen i Albena i Bulgarien som pågår till den 3 juni. Det finns flera kända spelare på plats och den högst rankade är GM Vladimir Akopian från Armenien med rating 2697.

Det är spelat två ronder och hur ställningen är på prispallen och bland svenskarna framgår av bifogad miniprislistan. Ett frågetecken finns från andra ronden. Enligt spelschemat skulle Tikkanen och Dragicevik mötts men det blev inget parti och Drazen är inte registrerad för byerond. Fullständig statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 2. 123 deltagare.
1 GM Vladimir Akopian 2697 2.0
2 GM Hrant Melkumyan 2642 2.0
3 GM Avetik Grigoryan 2581 2.0
12 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 2.0
14 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 2.0
42 FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK 2301 1.0
117 Farhad Rouhani, Järfälla SS 2009 0.0

 

Håll utkik! När arrangören publicerat partier från rond 2 kommer de här.
Svenkarnas partier från rond 1.




mar 31

Då är ”European Individual Chess Championship” som spelas i Bulgarien framme vid sista ronden. De som önskar följa upplösningen får slå på datorn klockan 12.00. Leder i ensamt majestät gör GM Laurent Fressinet från Frankrike på åtta poäng. I går besegrade GM Vladimir Akopian från Armenien. I sista ronden ställs han mot GM Dmitry Jakovenko som svart, vilket säkert kan bli en pärs. Fransmannen är säkert medveten om att det är åtta spelare, förutom Jakovenko, som likt hungriga vargar förföljer honom endast en halv poäng efter.

GM Nils Grandelius vann i näst sista ronden, som Schacksnack berättade om i går. Vem han möter i dag framgår av bifogad ruta. Det kan bli tufft!

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 ½-½ GM Michael Roiz 2652

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 10 (348 deltagare).
1 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 1 1 8.0
2 GM Dmitry Jakovenko 2729 1 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 1 7.5
3 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½ 7.5
76 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 0 1 6.0
120 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 0 1 5.5
178 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 0 1 5.0
214 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 0 4.5
223 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 4.5

 

Tidigare inlägg: 30/3, 30/3, 29/3, 29/3, 28/3, 28/327/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 12.00 och i denna kommer GM Tomi Nybäck att figurera vid bord 39. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-10.


Partierna från direktsändningen rond 10.



maj 18

FIDE Grand Prix i Astrakhan har fått en ny spelare i toppen på tabellen och det är GM Pavel Eljanov från Ukraina. Han leder med en halva före ett koppel på fem efter att ha besegrat tidigare ledaren GM Ernesto Inarkiev, som svart,  i ett Caro Kan parti. Det andra partiet som gick till avgörande var mötet mellan GM Evgeny Alekseev, av många tippad  som en trolig turneringssegrare, och GM Vladimir Akopian. Det blev Spanskt och det var tydligen känd teori till det 20:e draget. GM Vassily Ivanchuk spelade remi mot GM Peter Leko i ett Spanskt parti och kunde efter visst besvär nå fram till ett tornslutspel med 3 bönder mot 2 som Leko inte kunde vinna.

Direktsändningen från rond 8 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




jan 30

Armenien

Schacksnack har ett par gånger redovisat hur det gått i Armeniens nationella mästerskap som spelats i Yerevan. Kategori XII (2538) turneringen startade den 22 januari och avslutades i dag. Landets tre högst rankade spelare – Levon Aronian, Gabriel Sargissian och Vladimir Akopian – saknades och utan konkurrens av dessa segrade GM Avetik Grigoryan med en prestationsrating på 2800.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




jan 24

Fotot visar Armeniens Chesshouse och det är i detta som det 70:e nationella mästerskapet pågår. Även om de tre  högst rankade stormästarna – Levon Aronian, Gabriel Sargissian och Vladimir Akopian – saknas i bland deltagarna är det en intressant turnering. Schacksnack kommer att då och då titta till de tio deltagarna och rapportera om hur det går.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.