• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 27

Så segrade han då Magnus Carlsen i den 75:e upplagan av turneringen i Wijk aan Zee, numera kallad Tata Steel-turneringen. Segerpoängen skrevs till 10 av 13 och därmed tangerade Magnus Kasparovs resultat från 1999. Han kom också 1,5 poäng före näste man: Levon Aronian.

Någon stormästarremi blev inte partiet mot Anish Giri. Denne är av någon anledning inte någon favoritmotståndare för Magnus. I dagens parti  försvarade sig Magnus kungsindiskt mot Giris d4. I öppningen hamnade spelarna snart i Sämisch-varianten, spelad på lite äldre sätt. I tidigt mittspel fick Giri den något bättre ställningen och pressade Magnus ordentligt. Men, Giri begick en inexakthet som tillät Magnus en taktisk vändning där Magnus offrade löpare som säkrade honom remin genom att Giris alternativ till remin var att kungen blev matt genom svarts torn.

I presskonferensen efteråt fick Magnus frågan om vilket parti han betraktade som sitt bästa i turneringen. Han framhävde egentligen inte något utan var nöjd med att han vann de partier där han fick fördel och remiserade de där han stod något sämre. Förutom den eleganta, men kanske lättköpta vinsten mot Nakamura har de flesta av Carlsens partier kännetecknats av kamp. Vid presskonferensen upprepade han vad han sagt tidigare: att det viktiga för honom är att få spelbara ställningar.

Nu väntar närmast kandidatturneringen för Magnus. Han kommer att vara storfavorit med efter sina turneringssegrar och sitt rating-försprång på osannolika sextiotalet poäng till tvåan Vladimir Kramnik. Denne är kanske den ende som på allvar kan hota Carlsen, förutom hans oerhörda solida spelstyrka har Magnus haft en del problem i sina partier mot honom.

Tvåan Levon Aronian var nära att vinna sitt parti idag mot Fabiano Caruana, en av besvikelserna i årets turnering. Efter att ha demonstrerat styrkan av kombinationen torn och löpare plus extra bönder mot två torn avvecklades partiet till ett slutspel torn och löpare för Aronian mot torn för Caruana. Detta skedde i 67:e draget. Förgäves kämpade Aronian att vinna detta slutspel som är notoriskt svårt att försvara och där flera toppspelare misslyckats, men se, Caruana lyckades och partiet togs remi i 102:a draget.

Aronian kunde ändå sluta som ensam tvåa poängmässigt genom att världsmästaren Anand förlorade sitt parti mot Hao Wang. Denne spelade skotskt fyrspringarspel och de flesta hade nog väntat en snabb remi. Men kinesen demonstrerade styrkan av löpare mot springare i öppna ställningar, vann en bonde och så småningom partiet. Anands första förlust i turneringen. Han har tidvis visat hög klass, tidvis spelat utan riktig kämpaglöd. Ändå en viss upputsning av sin bleka image.

I B-gruppen mötte Nils Grandelius Tiviakov som sin vana trogen spelade skandinaviskt med Dd6 på Nils e4. Ingen av spelarna verkade inställda på kamp så när en gynnsam dragupprepning yppade sig utnyttjade spelarna detta och tog remi. Turneringen har varit oerhört nyttig för Nils. Nu kan han se över sina svagheter och reagera på dessa för sin framtida karriär.

B-gruppen vanns av Rapport och Naiditsch på 9 poäng av 13.

C-gruppen, slutligen, vanns av Sabino Brunello på 11! av 13.

Tabell och partier rond 1-13.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.

Partiet mellan GM Sergey Karjakin – GM Loek Van Wely rond 13 kommenterat av Martin Lokander.



jan 26

Det mycket emotsedda mötet Carlsen –  Nakamura avgjordes i dag och partiet avgjorde också turneringsutgången i täten. Även om Nakamura spelat ojämnt i årets Tata-turnering är han en slugger som kan slå vem som helst, när som helst. I dagens parti hade Magnus vitt och Nakamura valde sicilianskt med inbjudan att gå in Sveshnikov från en Kalashnikov-uppställning. Sveshnikov betraktas ju som genomanalyserad och remibelastad på hög nivå. Magnus valde i stället ett ovanligt sjätte drag: g3. Draget illustrerar Magnus grundinställning: undvik trendiga huvudvarianter där risken för preparationer är stor och de egna föreberedelserna kan bli omfattande. Carlsen väljer  en slags “Fischerrandom-inställning”inom klassiskt schack: välj ett rimligt drag så får vi en ställning att spela i. Att han sen vinner för det mesta beror  på att han är Magnus Carlsen och inte på preparationen. Troligen var det denna inställning som gjorde att det inte stämde i samarbetet mellan honom och Kasparov som var öppningspreparationernas mästare men också oerhört stark.

I dagens parti svarade Nakamura på g3 med h5, ovanligt och aggressivt. Draget spelades 1990 i Wijk aan Zee mellan John Nunn och Nigel Short, där den förre vann. Snart befann sig spelarna på helt ouppspelad mark. Nakamura angrep Carlsens kungsflygel och Magnus inriktade sig på Nakamuras kung som var kvar i mitten. Ställningen var tämligen jämn då Nakamura i 21:a draget planterade sin springare på g2, omedelbart intill den vita kungen på h1. Draget såg imponerande och hotfullt ut, men var egentligen ett misstag då det gav tempo och linjer till Magnus framstöt f6! Därefter löpte Magnus pjäser som på räls och hans fördel ökade med varje drag. I 31:a draget gav så Nakamura upp.

Med detta blev Carlsen turneringssegrare före sista eftersom den ende möjlige konkurrenten Levon Aronian inte lyckades få mer än remi mot Anish Giri efter 34 drag. Aronian fick aldrig det initiativ som han brukar behöva för att få vinstspel.

Magnus har råd att förlora mot Giri i sista ronden och ändå vara ensam segrare.

Världsmästaren Anand hade vit mot L `Ami och fick inte ut så mycket mot L´Amis sicilianska öppning. Efter smärre schabbel från holländarens sida fick Anand ett slutspel med bonde över. Detta förvaltade han till vinst, men gjorde några tveksamma drag i slutspelet som dock inte hotade resultatet.

Loek van Wely slog Caruana, det asiatiska derbyt mellan Harikrishna och Hao Wang slutade remi efter ett tornslutspel medan  Leko och Karjakin inte hade lust att spela alls utan remiserade efter 16 drag.

Slutligen den olycksalige Sokolov. Inte ens en halvpoäng lyckades han få mot Hou Yifan i dag, vita pjäser och en Nimzo-indiskliknande öppning till trots. Det måste kännas förödande att så helt tappa spelet. Förhoppningsvis kommer han igen snart. Hou Yifan har ändå tagit en del skalper i denna turnering och har en lång karriär framför sig.

Magnus Carlsen leder nu med 9,5 poäng före Aronian och Anand på 8 var. Vinner Magnus i morgon passerar han Kasparovs resultat 10/13 från 1999.

I B-gruppen mötte Nils Grandelius som svart en turneringsledare, Sergej Movsesian som öppnade negelskt. Nils skötte spelet bra idag, utjämnade snart och fick ett initiativ partiet igenom. man, stormästare på denna nivå är sega och uppfinningsrika, så Nils hittade ingen väg att förverkliga sin fördel, utan partiet togs remi efter 52 drag.

I ledningen i B-gruppen Naiditsch, Movsesian och Rapport på 8 poäng vardera.

I C-gruppen, synnerligen styvmoderligt behandlad här, leder Fernando Peralta på 10 poäng.

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Partiet mellan GM Magnus Carlsen-GM Hikaru Nakamura rond 12 kommenterat av Martin Lokander.



jan 25

I rond 11 i  ”Tata Steel Chess Tournament 2013″ i Wijk aan Zee tar GM Magnus Carlsen sig an kinesen GM Hao Wang i högsta gruppen och  GM Nils Grandelius möter sisteplacerade GM Spike Ernst, NED (2556) i grupp B.

Nederst i inlägget finns ett kommenterat parti av Lokander

Direktsändningen, som startar klockan 13.30, går utmärkt att följa via nedanstående länkar och videolänken är intressant med kommentarer av spelarna. Betänketiden: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Martin Loikander har kommenterar partiet mellen GM Ivan Sokolov och GM Peter Leko från rond 10.



jan 20

Så nådde då turneringen halvtid med rond 7 av de tretton ronderna.

Världsmästaren Anand visade återigen att han inte skall förpassas till historiskt imperfektum genom att säkert besegra hemmaspelaren Loek van Wely i 38 drag. Anand hade vit och van Wely spelade skandinaviskt, en något ovanlig öppning på denna nivå.

Ryss-holländaren Tiviakov som spelar i B-gruppen hör till undantagen och spelar gärna skandinaviskt med damreträtt till d6. Denna variant valde inte van Wely utan gick till a5, en klassisk ruta i stället. Någon större fördel lyckades Anand inte få ut av öppningen utan det uppstod ett mittspel med kamp om centrumherravädet. Här manövrerade Anand mästerligt och vann en bonde och kunde avveckla till ett slutspel där van Wely begick en felräkning ? i 35:e draget och gav upp inför löparförlust. Världsmästaren verkar ha återfått spelglädjen och kan utan vidare inräknas i skaran av potentiella vinnare av turneringen.

Hikaru Nakamura har fått upp farten efter en remibetonad inledning. Som svart mot Hao Wang antog han efter ett tag en damgambit, utjämnade tämligen lätt spelet och fick ett initiativ mot vits centrum. I avbytesförvecklingar av den sort som är vanliga på hög nivå gjorde kinesen något som såg ut som ett kvalitetsoffer med viss kompensation. Några drag senare släppte kinesen helt enkelt en bonde och Nakamura vann enkelt. Han kan inte heller räknas bort som favorit till slutsegern.

Länge såg det ut som om Levon Aronian skulle vinna som svart mot Karjakin. I en Ruy Lopez inbjöd  Aronian till en Marshall, men Karjakin avböjde och det blev ännu ett spanskt parti med d3 från vit sida. Aronian utjämnade utan problem och lyckades genom ett bondeoffer få ett stadigt initiativ. Karjakin åstadkom flera inexaktheter och ett riktigt dåligt drag, Tc3 i 36: draget. Aronian besvarade inexaktheterna och åstadkom själv en större groda vilket gav Karjakin chanser. För att undvika att Karjakin fick initiativet offrade så Aronian kvalitet. I den så uppkomna ställningen fanns inga möjligheter för honom att realisera sina merbönder utan partiet utmynnade i remi.

Peter Leko blev stormästare vi 14 års ålder 1994 och förutspåddes en lysande framtid med ett världsmästerskap i sikte. Han nådde en match om världsmästerskapet 2004 mot Kramnik och fick 7-7 och Kramnik behöll titeln. Efter det har Leko spelat på hög nivå, men utan riktig udd. Han har blivit känd som en säker, men remibetonad spelare. I dagens parti mot Magnus Carlsen spelade denne Berlin-försvaret i Ruy Lopez men det blev inte en klassisk berlinmur utan en annan variant med något senare dambyte.
Efter 30 drag och ett antal avbyten uppstod ett slutspel med likfärgade löpare och lika antal bönder på bägge flyglar. Magnus hade en dubbelbonde på f-linjen och Leko en potentiell fribonde på a/b-linjen. Med Lekos kända remitendens hade nog många väntat en snabb remi. Men Leko var uppenbarligen revanschlysten efter att ha förlorat ett remibetonat slutspel mot Aronian i går och hade en liten fördel i dag. Det vidtog ett 50 drag långt manövrerande med enbart kungs-och löpardrag som för den i slutspel oinvigde verkar gåtfullt. Uppenbarligen finns ett antal möjligheter till dragtvång i detta slutspel som var en uppvisning i den högsta skolan av slutspelkonst, ej direkt tillgänglig utan förklarande kommentarer  för oss amatörer! Förhoppningsvis skriver spelarna om detta slutspel framöver. Efter 83 drag enades till slut de båda om remi.

I halvtid leder nu Anand och Carlsen på 5/7 följdas av Karjakin och Nakamura på 4.5/7. I morgon möts Carlsen och Karjakin och på måndag är det spelledigt.

I B-gruppen mötte Nils Grandelius den 62-årige Jan Timman. Denne var ju under några år den starkaste spelaren i väst och nådde som högst en match mot Karpov 1993 som han förlorade med 8.5 mot 12.5. Denna match var ett s.k Fide-världsmästerskap i ett tidsskede då Kasparov ansågs förverkat sin titel. I dagens parti öppnade Nils med e4 och Timman försvarade sig med Caro-Kann. Nils valde framskjutningsvarianten som idag anses vara bästa försöket av vit att få initiativ. Nils valde en version där vit skjuter farm sina kungsflygelbönder till h4 , g4 och f4 och har rockerat kort. Timman valde att rockera långt mot denna uppställning och grep initiativet. Ändå vägde spelet hyfsat jämnt när Nils i 35:e draget begick ett taktiskt misstag som gav Timman två lätta pjäser för torn. När så Nils inte fortsatte på optimalt sätt var förlusten oundviklig efter 41 drag. Nu står Grandelius kvar på 3/7. Richard Rapport leder som tidigare ensam på 5.5/7.

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Kommenterat parti av Martin Lokander från grupp B.
GM Sergey Tiviakov – GM Sipke Ernst.



jan 12

Om några timmar startar första ronden i 75:e upplagan av ”Tata Steel Chess Tornament 2013″ i Wijk aan Zee och i går publicerades spelschemat för de tre stormästaregrupperna.

I Grupp-A, som är en kategori 20 turnering, finns några av världens starkaste spelare bland deltagarna och för att nämna några: GM Magnus Carlsen, GM Levon Aronian, GM Fabiano Caruana, GM Sergey Karjakin, Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Hikaru Nakamura. Den ende som saknas av de verkligt stora är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik men han tränar nog för den kommande Kandidatturneringen som går av stapeln i London i mars och där segraren får utmana Anand om titeln.

En fråga många ställer sig är om world no. 1 Carlsen, som på senaste elolistan från FIDE har 2861 i rating, skall lägga ytterligare en turneringsseger till sina tidigare runt om i världen och göra ett stort kliv mot nästa drömgräns – 2900? Är det möjligt?

Det svenska intresset kommer med stor sannolikhet att riktas mot Grupp-B eftersom GM Nils Grandelius från Lunds ASK är med där. Han är rankad på 12 plats och det kommer att bli tufft för honom för det är inte precis några duvungar han ställs mot. Schacksnack tror att segraren kommer att återfinnas i gruppen: GM Arkadij Naidtsch (den ende 2700-spelaren), GM Sergei Movsesian, GM Romain Edouard eller GM Sergey Tiviakov och kommer Nils på övre halvan har han gjort en strålande prestation. Det kommer att bli spännande de närmaste veckorna!

Schacksnack kommer att noggrant följa vad som händer i Wijk aan Zee och aktuella tabeller och partier kommer tillsammans med nyheter att publiceras dagligen. I första ronden har de Nordiska deltagarna följande motståndare och notera då att Nils motståndare är segraren i Grupp-C 2012 då han vann en halv poäng före GM Hans Tikkanen.

Grupp-A
GM Magnus Carlsen 2681 0.5-0.5 GM Fabiano Caruana 2781
Grupp-B
GM Maxim Turov 2630 0.5-0.5 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2572

Direktsändningen startar klockan 13.30. På söndag kommer GM Genna Sosonko och GM Ulf Andersson att kommentera Grandelius parti mot GM Daniil Dubov, men mer om det isenare i dag. Betänketiden: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Turneringarna 2012 med GM Hans Tikkanen på 2:a plats i grupp C.
Prislistor och partier rond 1-13.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.



nov 05
I dag går det att läsa på hemsidan till TATA STEEL CHESS TOURNAMENT 2013, som spelas mellan den 12 och 27:e januari 2013, att A- och B-gruppens deltagare är namngivna. Det intressanta för svenskt vidkommande är att GM Nils Grandelius från Lunds ASK är en av spelarna i B-gruppen. När Cultural Village Schaaktoernooi 2012 är färdigspelad kommer deltagarna i C-gruppen att att namnges, eftersom segraren i turneringen är kvalificerad för deltagande.
B-gruppen. 1 november: Snittrating 2634 och kategori 16.
1. GM Arkadij Naiditsch 2708 8. GM Richard Rapport 2621
2. GM Romain Edouard 2688 9. GM Jan Smeets 2615
3. GM Sergei Movsesian 2688 10. GM Daniil Dubov 2600
4. GM Hua Ni 2681 11. GM Nils Grandelius 2593
5. GM Sergey Tiviakov 2659 12. GM Alexander Ipatov 2593
6. GM Predrag Nikolic 2650 13. GM Jan Timman 2579
7. GM Maxim Turov 2630 14. GM Robin van Kampen 2574