jan 12

Om några timmar startar första ronden i 75:e upplagan av ”Tata Steel Chess Tornament 2013″ i Wijk aan Zee och i går publicerades spelschemat för de tre stormästaregrupperna.

I Grupp-A, som är en kategori 20 turnering, finns några av världens starkaste spelare bland deltagarna och för att nämna några: GM Magnus Carlsen, GM Levon Aronian, GM Fabiano Caruana, GM Sergey Karjakin, Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Hikaru Nakamura. Den ende som saknas av de verkligt stora är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik men han tränar nog för den kommande Kandidatturneringen som går av stapeln i London i mars och där segraren får utmana Anand om titeln.

En fråga många ställer sig är om world no. 1 Carlsen, som på senaste elolistan från FIDE har 2861 i rating, skall lägga ytterligare en turneringsseger till sina tidigare runt om i världen och göra ett stort kliv mot nästa drömgräns – 2900? Är det möjligt?

Det svenska intresset kommer med stor sannolikhet att riktas mot Grupp-B eftersom GM Nils Grandelius från Lunds ASK är med där. Han är rankad på 12 plats och det kommer att bli tufft för honom för det är inte precis några duvungar han ställs mot. Schacksnack tror att segraren kommer att återfinnas i gruppen: GM Arkadij Naidtsch (den ende 2700-spelaren), GM Sergei Movsesian, GM Romain Edouard eller GM Sergey Tiviakov och kommer Nils på övre halvan har han gjort en strålande prestation. Det kommer att bli spännande de närmaste veckorna!

Schacksnack kommer att noggrant följa vad som händer i Wijk aan Zee och aktuella tabeller och partier kommer tillsammans med nyheter att publiceras dagligen. I första ronden har de Nordiska deltagarna följande motståndare och notera då att Nils motståndare är segraren i Grupp-C 2012 då han vann en halv poäng före GM Hans Tikkanen.

Grupp-A
GM Magnus Carlsen 2681 0.5-0.5 GM Fabiano Caruana 2781
Grupp-B
GM Maxim Turov 2630 0.5-0.5 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2572

Direktsändningen startar klockan 13.30. På söndag kommer GM Genna Sosonko och GM Ulf Andersson att kommentera Grandelius parti mot GM Daniil Dubov, men mer om det isenare i dag. Betänketiden: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Turneringarna 2012 med GM Hans Tikkanen på 2:a plats i grupp C.
Prislistor och partier rond 1-13.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.

Läs de 7 kommentarerna till “Spelschemat för rond 1(direktsändning/partierna från 2012)”

 1. Stefan Bryntze säger:

  Fin remi av Nisse

  Hade inte noterat Erwin L’Ami spela A-gruppen, trevligt han valde Rilton som uppvärmning.

 2. Sune Larsson säger:

  Japp – solitt och moget spel av Nils. de här 26-2700 spelarna har inget emot att byta ner det mesta
  och spela ”enkla” tekniska ställningar mot unga spelare. Men Nils har ett moget spel.
  Det går att vinna med små finesser om man fortsätter mala och har tåla mod som ex
  idag Harikrishnas vinst i tornslutspel mot Giri, 2698 och 2720 har de grabbarna

 3. Sune Larsson säger:

  (ja på det här forat saknar man en edit knapp så man korrigera stavfel , dålig svenska faktafel, feltryck etc

 4. Björn F säger:

  Sluta med tramset om godkända kommentarer. Finns knappt någonstans…bara trams. Blir lite skit men främjar en livligare debatt.

 5. Erik Geijer säger:

  Hej Björn, en del av det som folk vill skriva här står jag inte ut med. Lasse Thomasson drog samma slutsats.

 6. Björn F säger:

  Men titta runt på internet. Överallt fritt blås…men här ska allt begränsas. Jag förstår inte.

 7. Martin Slingsby säger:

  Bra start av Nils, men tror nog han dessvärre huserar på nedre halvan ändå. Förhoppningsvis kan han ”skrälla” så jag har fel 🙂

  Ang kommentarerna: det är lite gammaldags med funktionen som den ser ut idag. Med flitiga moderatorer på ett ”riktigt” forum, skulle det förmodligen lösas sig ändå. Men det förutsätter att moderatorerna gör sitt jobb, det är ju ändå sajtansvarig som har ansvar för det som skrivs.

Lämna en kommentar