jan 20

Så nådde då turneringen halvtid med rond 7 av de tretton ronderna.

Världsmästaren Anand visade återigen att han inte skall förpassas till historiskt imperfektum genom att säkert besegra hemmaspelaren Loek van Wely i 38 drag. Anand hade vit och van Wely spelade skandinaviskt, en något ovanlig öppning på denna nivå.

Ryss-holländaren Tiviakov som spelar i B-gruppen hör till undantagen och spelar gärna skandinaviskt med damreträtt till d6. Denna variant valde inte van Wely utan gick till a5, en klassisk ruta i stället. Någon större fördel lyckades Anand inte få ut av öppningen utan det uppstod ett mittspel med kamp om centrumherravädet. Här manövrerade Anand mästerligt och vann en bonde och kunde avveckla till ett slutspel där van Wely begick en felräkning ? i 35:e draget och gav upp inför löparförlust. Världsmästaren verkar ha återfått spelglädjen och kan utan vidare inräknas i skaran av potentiella vinnare av turneringen.

Hikaru Nakamura har fått upp farten efter en remibetonad inledning. Som svart mot Hao Wang antog han efter ett tag en damgambit, utjämnade tämligen lätt spelet och fick ett initiativ mot vits centrum. I avbytesförvecklingar av den sort som är vanliga på hög nivå gjorde kinesen något som såg ut som ett kvalitetsoffer med viss kompensation. Några drag senare släppte kinesen helt enkelt en bonde och Nakamura vann enkelt. Han kan inte heller räknas bort som favorit till slutsegern.

Länge såg det ut som om Levon Aronian skulle vinna som svart mot Karjakin. I en Ruy Lopez inbjöd  Aronian till en Marshall, men Karjakin avböjde och det blev ännu ett spanskt parti med d3 från vit sida. Aronian utjämnade utan problem och lyckades genom ett bondeoffer få ett stadigt initiativ. Karjakin åstadkom flera inexaktheter och ett riktigt dåligt drag, Tc3 i 36: draget. Aronian besvarade inexaktheterna och åstadkom själv en större groda vilket gav Karjakin chanser. För att undvika att Karjakin fick initiativet offrade så Aronian kvalitet. I den så uppkomna ställningen fanns inga möjligheter för honom att realisera sina merbönder utan partiet utmynnade i remi.

Peter Leko blev stormästare vi 14 års ålder 1994 och förutspåddes en lysande framtid med ett världsmästerskap i sikte. Han nådde en match om världsmästerskapet 2004 mot Kramnik och fick 7-7 och Kramnik behöll titeln. Efter det har Leko spelat på hög nivå, men utan riktig udd. Han har blivit känd som en säker, men remibetonad spelare. I dagens parti mot Magnus Carlsen spelade denne Berlin-försvaret i Ruy Lopez men det blev inte en klassisk berlinmur utan en annan variant med något senare dambyte.
Efter 30 drag och ett antal avbyten uppstod ett slutspel med likfärgade löpare och lika antal bönder på bägge flyglar. Magnus hade en dubbelbonde på f-linjen och Leko en potentiell fribonde på a/b-linjen. Med Lekos kända remitendens hade nog många väntat en snabb remi. Men Leko var uppenbarligen revanschlysten efter att ha förlorat ett remibetonat slutspel mot Aronian i går och hade en liten fördel i dag. Det vidtog ett 50 drag långt manövrerande med enbart kungs-och löpardrag som för den i slutspel oinvigde verkar gåtfullt. Uppenbarligen finns ett antal möjligheter till dragtvång i detta slutspel som var en uppvisning i den högsta skolan av slutspelkonst, ej direkt tillgänglig utan förklarande kommentarer  för oss amatörer! Förhoppningsvis skriver spelarna om detta slutspel framöver. Efter 83 drag enades till slut de båda om remi.

I halvtid leder nu Anand och Carlsen på 5/7 följdas av Karjakin och Nakamura på 4.5/7. I morgon möts Carlsen och Karjakin och på måndag är det spelledigt.

I B-gruppen mötte Nils Grandelius den 62-årige Jan Timman. Denne var ju under några år den starkaste spelaren i väst och nådde som högst en match mot Karpov 1993 som han förlorade med 8.5 mot 12.5. Denna match var ett s.k Fide-världsmästerskap i ett tidsskede då Kasparov ansågs förverkat sin titel. I dagens parti öppnade Nils med e4 och Timman försvarade sig med Caro-Kann. Nils valde framskjutningsvarianten som idag anses vara bästa försöket av vit att få initiativ. Nils valde en version där vit skjuter farm sina kungsflygelbönder till h4 , g4 och f4 och har rockerat kort. Timman valde att rockera långt mot denna uppställning och grep initiativet. Ändå vägde spelet hyfsat jämnt när Nils i 35:e draget begick ett taktiskt misstag som gav Timman två lätta pjäser för torn. När så Nils inte fortsatte på optimalt sätt var förlusten oundviklig efter 41 drag. Nu står Grandelius kvar på 3/7. Richard Rapport leder som tidigare ensam på 5.5/7.

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Kommenterat parti av Martin Lokander från grupp B.
GM Sergey Tiviakov – GM Sipke Ernst.

Läs de 7 kommentarerna till “Halvtid i Tata (Nederst – tabeller/partier och kommenterat parti av Lokander)”

 1. Sune Larsson säger:

  19-årige Grandelius’ partianläggning mot Timman kändes närmast som en otålig kamikaze.
  De framskjutna bönderna skapade stora luckor i det egna lägret – utan egentliga angreppschanser
  och svart behövde egentligen inte göra så värst mycket mer än att spela lugnt och vänta på misstag
  – med en väldigt sund ställning,

  Förmodligen precis vad Timman hoppades på och säkert anledning till att han valde Caro-Kann.

  Det här var rätt ovanligt från Nils’ sida – han visar ju mestadels upp ett mer moget spel.

 2. Ola Winfridsson säger:

  Det är väl det här Nils själv på sin egen hemsida menar när han säger att han är för ojämn och därför har anlitat en tränare för att få ett säkrare grundspel.

 3. Max Karle säger:

  Vi håller tummarna för att Grandelius kan avsluta turneringen på bästa sätt. Men vad gjorde Naiditsch idag?

 4. Sune Larsson säger:

  ¤3

  Naiditsch fick kanske för sig att f2-bonden var spikad och att han då hade Sxg3+
  följt av tag på h5. Hallucination.

  Nils räknade fel och tappade pjäs. Just räknandet/taktik brukar ju vara unga spelares styrka

 5. Dock säger:

  Det är helt makalöst hur norrmannen spelar schack. Jag har aldrig sett något liknande. 22 år gammal fullständigt kör han över världseliten. Speciellt i slutspelen som man ttidigare började begripa efter många års spel.
  Kasparov fick kritik att han vann partierna hemma vid datorn. Magnus krossar dom vid brädet. 27-2800 spelare.
  Det kanske är för tidigt men nog är Magnus den bäste någonsin redan nu.

  Roligt att föredettingen och gamlingen Anand är tillbaka! 😉

 6. Sune Larsson säger:

  5

  Dock – ja jag sitter med exakt samma känslor. Magnus är dessutom en äkta kämpe som gillar att
  spela schack! Gott självförtroende som känns sunt. på fråga om han nu vart rädd för Anand efter
  det A visat – bara log M och svarade nej direkt. Han är bara inte försiktig, räddhågad utan spelar
  på i partierna – spelar ut varenda ställning. Och som han spelar dessa ”enkla” ställningar. Hittar
  möjligheter i allt… Härligt att vi har en sådan spelare som världsetta (rating) !!

 7. Ola Winfridsson säger:

  Det är en fröjd att skåda och jag gissar att många av hans beskedliga öppningar bekvämt undviker flera timmars datoranalyser.

Lämna en kommentar