jan 26

Det mycket emotsedda mötet Carlsen –  Nakamura avgjordes i dag och partiet avgjorde också turneringsutgången i täten. Även om Nakamura spelat ojämnt i årets Tata-turnering är han en slugger som kan slå vem som helst, när som helst. I dagens parti hade Magnus vitt och Nakamura valde sicilianskt med inbjudan att gå in Sveshnikov från en Kalashnikov-uppställning. Sveshnikov betraktas ju som genomanalyserad och remibelastad på hög nivå. Magnus valde i stället ett ovanligt sjätte drag: g3. Draget illustrerar Magnus grundinställning: undvik trendiga huvudvarianter där risken för preparationer är stor och de egna föreberedelserna kan bli omfattande. Carlsen väljer  en slags “Fischerrandom-inställning”inom klassiskt schack: välj ett rimligt drag så får vi en ställning att spela i. Att han sen vinner för det mesta beror  på att han är Magnus Carlsen och inte på preparationen. Troligen var det denna inställning som gjorde att det inte stämde i samarbetet mellan honom och Kasparov som var öppningspreparationernas mästare men också oerhört stark.

I dagens parti svarade Nakamura på g3 med h5, ovanligt och aggressivt. Draget spelades 1990 i Wijk aan Zee mellan John Nunn och Nigel Short, där den förre vann. Snart befann sig spelarna på helt ouppspelad mark. Nakamura angrep Carlsens kungsflygel och Magnus inriktade sig på Nakamuras kung som var kvar i mitten. Ställningen var tämligen jämn då Nakamura i 21:a draget planterade sin springare på g2, omedelbart intill den vita kungen på h1. Draget såg imponerande och hotfullt ut, men var egentligen ett misstag då det gav tempo och linjer till Magnus framstöt f6! Därefter löpte Magnus pjäser som på räls och hans fördel ökade med varje drag. I 31:a draget gav så Nakamura upp.

Med detta blev Carlsen turneringssegrare före sista eftersom den ende möjlige konkurrenten Levon Aronian inte lyckades få mer än remi mot Anish Giri efter 34 drag. Aronian fick aldrig det initiativ som han brukar behöva för att få vinstspel.

Magnus har råd att förlora mot Giri i sista ronden och ändå vara ensam segrare.

Världsmästaren Anand hade vit mot L `Ami och fick inte ut så mycket mot L´Amis sicilianska öppning. Efter smärre schabbel från holländarens sida fick Anand ett slutspel med bonde över. Detta förvaltade han till vinst, men gjorde några tveksamma drag i slutspelet som dock inte hotade resultatet.

Loek van Wely slog Caruana, det asiatiska derbyt mellan Harikrishna och Hao Wang slutade remi efter ett tornslutspel medan  Leko och Karjakin inte hade lust att spela alls utan remiserade efter 16 drag.

Slutligen den olycksalige Sokolov. Inte ens en halvpoäng lyckades han få mot Hou Yifan i dag, vita pjäser och en Nimzo-indiskliknande öppning till trots. Det måste kännas förödande att så helt tappa spelet. Förhoppningsvis kommer han igen snart. Hou Yifan har ändå tagit en del skalper i denna turnering och har en lång karriär framför sig.

Magnus Carlsen leder nu med 9,5 poäng före Aronian och Anand på 8 var. Vinner Magnus i morgon passerar han Kasparovs resultat 10/13 från 1999.

I B-gruppen mötte Nils Grandelius som svart en turneringsledare, Sergej Movsesian som öppnade negelskt. Nils skötte spelet bra idag, utjämnade snart och fick ett initiativ partiet igenom. man, stormästare på denna nivå är sega och uppfinningsrika, så Nils hittade ingen väg att förverkliga sin fördel, utan partiet togs remi efter 52 drag.

I ledningen i B-gruppen Naiditsch, Movsesian och Rapport på 8 poäng vardera.

I C-gruppen, synnerligen styvmoderligt behandlad här, leder Fernando Peralta på 10 poäng.

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Partiet mellan GM Magnus Carlsen-GM Hikaru Nakamura rond 12 kommenterat av Martin Lokander.

Läs de 4 kommentarerna till “Carlsen avgjorde Tata idag (tabeller/partier – kommenterat parti av Lokander)”

 1. Håkan Lyngsjö säger:

  Det finns före-dettingar som verkligen inte har något bättre för sig än att drömma sig tillbaka. Sveshnikov fick chansen att kommentera öppningen mellan Carlsen-Naka, och lyckades klämma ur sig: ”The way new generation plays the opening… I would say Magnus’s future doesn’t look so promising. He is surely a very talented player, but only those who will be making the strongest moves can become the champions.”
  http://chess-news.ru/en/node/10931

 2. Sune Larsson säger:

  Finns fler som har något återhållsam värdering vad gäller Magnus

  Ex så fick Ulf frågan vem som är världens bäste spelare genom tiderna-apropå M.s framfart och rating

  ”Ja, jag håller ju på Garri” svarade Ulf

  ”Men vad tänker du om Magnus då?”

  ”Ja, ja det är klart att Magnus är en mycket duktig spelare…”

 3. E säger:

  Värt att notera är att Leko-Karjakin inte spelade bara 16 drag, utan remiserade först efter 38 drag.

 4. Fischer Random Owew! säger:

  Det skulle vara intressant att veta vem som skrev detta ”Carlsen väljer en slags “Fischerrandom-inställning” inom klassiskt schack: välj ett rimligt drag så får vi en ställning att spela i.” Inte för att jag på något sätt vill kritisera detta utan för att jag finner kommentaren angående Carlséns inställning till schackteori samt den som skrev detta dennes inställning till öppningsspelet i Fischer Random intressant. I Gligorics bok Shall we play Fischer Random tar författaren flera gånger upp att när starka spelare, världseliten, spelar Fischer Random så väljer de ofta förenklingar och avbyten för att komma till ställningar där de kan orientera sig även om det är på bekostnad av avbyten och förflackningar d.v.s. att man håller sig undan obalanserade ställningar och taktiska komplikationer. Alltså kanske ungefär så som många skulle definiera Carlséns spelstil och även vara antisyntesen av Kasparovs schackstil.

Lämna en kommentar