maj 31

Garry Kasparov var speciellt förtjust i att lösa studier när han var fokuserad på att lösa schackproblem. Anledningarna var att den tid som lades ner på studier talade om för honom var han låg formmässigt och att många liknande idéer från studievärlden faktiskt dök upp i praktiskt spel. Man kan tillägga att det också utvecklar fantasin och kreativiteten till högre höjder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns några riktigt läsvärda böcker på andrahandsmarknaden som Test Tube Chess (1972) av John Roycroft och Endgame Magic (1996) av John Beasely och Timothy Whitworth. De båda sistnämnda är välkända experter i studievärlden. Alla seriösa schackspelare borde äga åtminstone en av dessa böcker eftersom det, förutom Kasparovs reflexioner, också finns en estetisk och underhållande effekt att ge sig i kast med att lösa studier.

Nedanstående studie är i huvudsak komponerad av Richard Réti då Arthur Mandler och Henri Rinck varit med på ett hörn och finjusterat ställningen. Den visar en ställning som förmodligen inte skulle kunna uppstå i ett riktigt parti. Denna studie handlar inte bara om att hitta en serie av vits bästa drag utan också svarts och först därefter den otroligt tilltalande vinstfortsättningen. Det kan alltså ta lite tid att lösa denna men om du lyckas med det kan jag garantera att du kommer att känna dig fullt tillfredsställd, eftersom det inte bara kommer att öka på ditt självförtroende, när det gäller att lösa schackproblem, utan också ge dig en fördjupad känsla för schack som konstform, vilket troligtvis får dig att vilja fortsätta lösa studier av Réti och andra stora studiekompositörer.

Réti,Richard (Mandler, Arthur, Rinck, Henri (1935))
Koelnische Volkszeitung, 1928

Vit drar och vinner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du har hittat huvudvarianten kan du gärna publicera den i kommentarfältet ovan för även om man misslyckas med att lösa den har man behållning av att se upplösningen.

 

Läs de 10 kommentarerna till “Veckans studie 27”

  1. Jonny Jansson säger:

    Det tog en bra stund innan tanken att en tornschack på e-linjen kunde vara något. Eftersom svart hotar 1.-e1D, måste vit agera snabbt, så jag började med att se efter vilka schackar som finns. Schacken på c6 visar sig leda till målet:

    1.Lc6+ Kd6 2.Td4+ Ke5 3.Te4+ och vinner.

    På 1.- Kc8?? följer 2.Tf8 matt och på 1.- Kd8 följer 2.Tf8+ Ke7 3.Te8+.

    Först när jag är färdig dyker regeln att tornet hör hemma bakom fribonden upp i huvudet. Hade den gjort det tidigare så skulle det gått snabbare, å andra sidan är ställningen inte ett tornslutspel och vägen till fribonden på e2 är skenbart blockerad av både löparen och bonden på e3. Lurig dimridå av Reti.

    Lärorikt och riktigt kul !

  2. A crush on Valentina Gunina säger:

    Nu har jag säkert fel men är inte denna ganska enkel. Förstår att Reti ville ha andra som stod för arbetet på denna basic: 1.Bf5+ och nu med kungen till e-linjen schackar man i sig bönderna 2.Te4 3.Txe3 4.Txe2/e1. Kvar blir A) 1.- Kd6 B) 1.- Kd8. På A) 1.- Kd6 blir det samma lösning 2.Td4+ följt av att man schackar på e4 och tar bönderna. Alltså B) 1.- Kd8 och då kommer samma pryl igen Td4+ Te4+ Txe3 Txe2/e1

    Det här är ju lite av ditt specialämne Thomas så varför inte en full guide av alla böcker inom detta ämne eller var det så att du hittade en ”ny” på loppis nyligen?

  3. A crush on Valentina Gunina säger:

    Har Johnny fel? 1.Lc6+ Kd6 2.Td4+ Ke5 3.Te4+ Kd5! 4.Txe2 e1=D 5.Txe1 patt! Den som har rätt får pussa Valentina. Den andre får en gratis lektion av Thomas.

  4. A crush on Valentina Gunina säger:

    Jag menade Kd6! Ser ut att fungera även på 1.Lc6+ Kd8 2.Tf8+ Ke7 3.Te8+ Kd6! 4.Txe3 e1=D 5.Txe1 patt.

  5. Thomas Engqvist säger:

    Bra försök Jonny, men som Valentina sett leder 1 Bc6+ till patt efter 1…Kd6 2 Rd4+ Ke5 3 Re4+ Kd6 4 Rxe3 e1Q 5 Rxe1 om vit glufsar i sig e-bönderna. Däremot har du sett en av svarts fundamentala försvarsvarianter och det är viktigt för att kunna lösa problemet. Jag föreslår att du gör ett nytt försök att lösa studien nu när du vet att denna variant inte funkar.

  6. Thomas Engqvist säger:

    1 Bf5+ besvaras med 1…Kd8 för tanken är att 2 Rd4+ Ke7 3 Re4+ Kd8 4 Rxe3 e1Q 5 Rxe1 leder till en pattställning. Så frågan är fortfarande hur vit kan vinna diagramställningen när svart har hela två pattresurser till sitt förfogande?

  7. Thomas Engqvist säger:

    1 Bc6+ Kd8? förlorar omedelbart efter 2 Re4 följt av 3 Re8#.

  8. Jonny Jansson säger:

    Wow, vilka försvarsmöjligheter !

    Även med ledningarna ovan, tog det en rejäl stund att hitta följande variant, som jag tror är lösningen:

    1.Lf5+ Kd8 2.Td4+ Ke7 3.Te4+ Kd8 och nu spelar inte vit 4.Txe3?? som ovan utan det chockartade 4.Ld7!!
    Tar svart löparen, så reducerar vit ställningen till det enkelt vunna slutspelet K+T mot K genom att glufsa i sig bönderna. Svart försöker därför 4.-e1D, varvid vit lugnt spelar 5.Lb5 och svart kan bara försvara sig mot omedelbar matt på e8 med att ge damen på a5 med enkel vinst för vit.

    Den här studien har visat mig att det återstår mycket att göra när det gäller att räkna utan att röra pjäserna.

  9. Bengt L säger:

    1.Lf5+ Kd8 2. Td4+ Ke7 3.Te4+ Kd8 4.Ld7! e1D (eller 4…Kxd7 5.Txe3) 5.Lb5 med matthot på e8. 5…Da5+ 6.Kxa5 med vinst.

  10. A crush on Valentina Gunina säger:

    Jaha, jag missade samma patt då det blir patt med kungen på d8 också. Men vad är väl en missad patt mot en missad puss? Tack för undervisningen Thomas! Okey jag gav det 5 min sen förstod jag att det var något med att få ur honom ur patten alternativt låta han få förvandla med e1=D och sen göra matt.

    Men det blev för svårt för mig. Valentina skulle fixat detta lätt som en plätt och gjort matt innan det sa smack! Men nu kan jag inte rådfråga Valentina då hon är upptagen med viktigare grejer så jag fick nöja mig med plåtniklas, men tänker inte säga lösningen givetvis. Så därför en fråga. Hur länge ska man då vänta innan man kollar lösningen? Kanske jag gjorde rätt i alla fall som kollade efter en liten tid då jag insåg att det blev för svårt? Det känns ju inte produktivt att sitta två timmar eller vad det nu skulle tagit.

    Jag såg dock att man kan schacka kungen om han går till d5 med 1.Bf5+ Kd6 2.Td4+ Ke7/e5 3.Te4+! Kd6 4.Te6+ och sen tar man bönderna! Men vad man gjorde på det du pekade på Thomas att svart går ned till d8 och pattar sig själv där såg jag tyvärr inte hur man skulle göra matt trots att det är det Jonnys Lc6 är inne på och som du subtilt tipsade om. Att jag missade beror nog på mycket på att det är så svårt att se iden och därmed det oväntade draget, som något slags tabu, trots att det är enda sättet att skydda sig mot damschackar på b-linjen när e1=D, Db8/b4+ kommer. Sen står ju bonden på e3 lagom retligt i vägen men det är ju trivialt för alla som vet något om studier.

Lämna en kommentar