maj 03

 

Sergej Tkachenko är medlem i det ukrainska laget som vann VM i schackkomposition 1997. Han har sammanställt sju miniatyrböcker (15×10 cm) som alla innehåller 100 studier vardera med ett tema som anknyter till en specifik pjäs. Det är mycket trevliga och användarvänliga små böcker och man behöver inte ha någon schackbräda. De flesta lösningar är nämligen inte längre än sex drag långa. Det handlar snarare om kreativitet och fantasi än varianträkning för att lösa studierna. Fördelen med att fokusera på den här typen av studier, de korta stunderna man kan unna sig i vardagslivet, är att man utvecklar sin fantasi på slutspelets område men med fokus på en pjäs i taget. Detta är mig veterligen de enda böckerna som betonar pjäsen i sig själv som ett tema. Det är inte bara klassiska studier utan ett flertal har sitt ursprung i Ryssland. Några studier är av Tkachenko själv. Missa inte att skaffa dig dessa fina böcker innan de tar slut. Man betalar ungefär en krona per studie och det är väl investerade pengar i utbyte mot att få ta del av kreativ fantasi på VM-nivå.

Dagens studie kommer från Tkachenkos sjätte bok The King Saves the Day och innehåller endast ställningar där kungen är hjälten.

Finns det någon räddning för vit med två bönders undervikt? Fundera över huvudvarianten och publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

 

Studie av J. Pospisil 1996

Är vit förlorad eller finns det ett mirakel?

 

 

Läs de 4 kommentarerna till “Veckans studie 26”

 1. Jonny Jansson säger:

  Häftig studie!

  Nyckeln är att reducera ställningen till kung och a-bonde mot kung på rätt sätt.

  Det naturliga försöket 1.Kb5 strandar på 1.- Kb7! 2.Kc5 Ka6 3.Kxd5 Kxb5 och svart hinner först till nyckelfältet b2, att gå med bonden till d4 är döfött eftersom kungen käkar i sig bonden och mätt och belåten tar sig ner till hörnet för en siesta efter maten. Varianten visar att oppositionen verkar vara viktig. Låt oss försöka utnyttja detta.

  Vi prövar 1.Ka5. Om svart spelar 1.- .Kb7 tar vit oppositionen med 2.Kb5 och svart kan inte nå a6 med kungen när vit går till c5 med remi; svart går därför till b8. Spelar vit 2.Kb5?? tar svart oppositionen med 2.- Kb7! och vinner. Men vit kan bättre: Med 2.Kb4 tar vit fjärroppositionen! Spelar svart 2.- Kb7 följer som förut 3.Kb5 och på 2.- Kc7 3.Kc5! med remi. Om svart istället försöker 2.- a6+ så följer 3.Kc5 och svart kommer inte ut med kungen till a6.

  Lösningens huvudvariant är 1.Ka5 Kb8 2.Kb4 Kc7 3.Kc5 Kb7 4.Kxd5 Kb6 5.Kc4 med remi.

  Hade svart istället försökt med 2.- Kc8 för att ta tillbaka oppositionen hade det följt 3.Kc5 Kc7 4.Kxd5 Kb6 5.Kc4 och vit hinner återigen först till b2.

  Det är intressant att det är svarts begränsade rörlighet som ger vit möjligheten att med oppositionens hjälp rädda partiet. Flyttar man studien en rad åt höger är vit stendöd, eftersom svarts kung då kan smita ut via a7.

  Tack för boktipset

 2. Mattias Falck säger:

  Det verkar som att det naturliga 1.Kb5 förlorar efter 1.- Kb7 2.Kc5 Ka6! 3.Kxd5 Kb5! opposition och vits kung blockeras ute. Således 1.- Ka5 och om nu 1.- Kb7 så 2.Kb5 och det är vit som har opposition! Svart kan dock lite bättre testa med 1.- Kb8 för om nu 2.Kb5 så 2.- Kb7! men vit spelar 2.Kb4! distansopposition. Alltså 1.Ka5 Kb8 2.Kb4 och vad jag ser käkar vit upp svarts bonde och håller den svarta kungen utanför alternativt beger sig snabbt ned mot c8!

  Boken One Pawn Saves The Day finns på Chessable.com och det skulle vara intressant att höra din åsikt om Chessable.

 3. Thomas Engqvist säger:

  Korrekt lösning! Man kan tillägga författarens huvudvariant som går 1.Ka5!! Kb8! 2.Kb4! Kb7 3.Kb5! a5 4.Kxa5 Kc6 5.Kb4 Kd6 6.Kc3 Ke5 7.Kd3! och vit håller enkelt remi.

 4. Thomas Engqvist säger:

  Tack för tipset! Jag kommer att rekommendera denna sida i kolumnen ”Veckans schacksida” framöver.

Lämna en kommentar