mar 28
GM Pontus Carlsson valde att inte spela de sista matcherna för Eksjö SK och nu har han också lämnat besked om att han lämnar klubben för alltid. Huvudanledningen är följande rasistiska matchkallelse:
Hej!

Agatha Christies bok Ten Little Niggers är världens mest sålda deckare. Det finns ett antal travesterande sånger – både på svenska och danska, kanske också på polska – som på ett humoristiskt sätt beskriver de tio pojkarnas skiftande öden.

Jag kom att tänka på den boken, när jag fick det ena återbudet efter det andra till matchen mot hårt satsande Malmö AS i rond 1 i Elitserien 2016-2017.

Att arrangörerna valde den lilla orten Kosta i stället för Växjö blev en överraskning, men spelhotellet Kosta Boda Art Hotel är lyxigt.

Nåväl, efter totalt sju återbud i olika skeenden är truppen nu klar. Berörda spelare får omgående information om resor, boende och laguppställning.

Positivt med det utdragna uttagningsförfarandet är att stormästaren Jakob Vang Glud blivit ett fint nytillskott i Eksjö SK, även om han inte har tillfälle att spela i Kosta. En fin framtida förstärkning.  Tack för tipset Nikolaj!

Carlsson har anmält klubbledningens matchkallelse till Sveriges schackförbund. Han berättar vidare att han är mycket besviken över att bara en person i laget, vilket även inbegriper de sponsorer som fick kallelsen, sa ifrån och reagerade på en sådan öppet rasistisk matchkallelse som förolämpar svarta människor. Förutom n-ordet menar Carlsson att det är otroligt hur man kan tycka att såna rasistiska nidvisor om svarta människor, tagna från en tid där vi officiellt inte var värda ett dugg i vita människors ögon, är roliga. Det finns naturligtvis ingen som helst anledning att ta upp den boken i en matchkallelse i Elitserien.

Det ska nämnas att 1940 döptes Christies bok i U.S.A. om till And then there were none. I Sverige dröjde det så lång tid som till år 2007 innan den svenska utgivaren Bonniers gav ut den som ljudbok med den korrektare titeln Och så var de bara en. Sydsvenskan skrev en artikel i samband med nyutgåvan. (red. anm,) 
Det är inte första gången Carlsson får uppleva rasistiska påhopp även om det är mindre vanligt i schackvärlden än i den vanliga världen. Så här berättar han:
Det här är inte en unik händelse utan tyvärr händer sånt här konstant svarta människor i dagens Sverige. Jag har personligen haft över 3000 rasistiska incidenter/förolämpningar (internet exkluderat!) på 25 år i Sverige.

Det har varit allt från n-ord, klättra upp i träd, folk som ger mig bananer, åk hem, till att bli tagen för inbrott i min egen bil, falsk anklagad för våldtäkt då polisen förväxlat mig med en annan svart kille som också var helt oskyldig, tagen för att springa över gatan, och de sorgliga förolämpningarna när folk tror att de ger en komplimang som att kalla en för Sveriges smartaste n..er, o.s.v., läkare som skickar hem en med diagnosen  ”jag vet inte vad du har då jag inte kan din hudtyp” o.s.v.

Schackvärlden har varit klart bättre än det övriga samhället men givetvis har det varit incidenter med allt från hån från motståndare över storleken på mina läppar, 100% svensk-tröjor och de vanliga fegiskommentarerna som ”en n..er vann tusenmanna” och ”Ingvar Carlssons n..erunge vann tusenmanna”, ”lustig kille det där Pontus Carlsson han är ju stormästare i schack fastän han är n..er”.

Såna kommentarer säger ingen direkt till mig givetvis utan man får alltid höra det bakvägen. Problemet är att rasismen sitter i väggarna i Sverige, folk har en grundsyn om att vita människor är mer värda och att svarta är fattiga, outbildade och dummare. Många har fått den av sina föräldrar som är uppvuxna under en rasistisk tid och har helt enkelt fått det inpräntat i sig och det är svårt att ändra på det man en gång lärt sig. Det blir som med bilkörning att folk gör det per automatik, många gånger utan att tänka på det.

Andra har fått det från skolan, böcker eller filmer om rasistiska tider som använder rasistiska ord. Det går till exempel inte för en svart människa i Sverige att läsa Tintin, Pippi eller andra typiska svenska saker när de är fyllda med n-ord och rasism utan att bli förbannad och uppgiven. Ska man läsa det för sina barn när de frågar sin Pappa varför de förolämpar oss i boken?

Det är helt otroligt att folk dessutom helhjärtat kan kämpa emot att man ändrar otidsenliga n-ord till svart eller liknande som inte förolämpar en hel ras. Böckernas handling ändras ju inte överhuvudtaget så vad är egentligen problemet? Varför är det så viktigt att förolämpa svarta människor?

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs kommentaren till “GM Pontus Carlsson lämnar Eksjö SK – del 1”

  1. Thomas Engqvist säger:

    Det kommer inte att publiceras några kommentarer på denna post.

Lämna en kommentar