• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 13

Vilka högtidsstunder vi schackälskare har under denna vecka när vi kan lyssna på världsmästarkommentarer av Magnus Carlsen och i övrigt högkompetenta programledare. Allt som allt är det enda som behöver kritiseras att Carlsen ska behöva förödmjuka sig genom att spela tidshandikappspartier. Huvudsyftet är att underhålla publiken och det är just det som hela konceptet bygger på, schack som underhållning för att nå ut till den breda, icke schackkunniga publiken. Det är säkert också av den anledningen som spelarna tvingas starta så sent som kl. 20.00. Det är välkänt att det är de unga spelarna som tjänar på detta. Ett precedensfall är när Kortjnoj protesterade mot att nattugglan och den unge Karpov ville starta så sent som 17.00 i en match och Kortjnoj protesterade högljutt utan att få gehör. Han hävdade att detta i högsta grad gynnade Karpov som brukade sova till klockan ett på dagen och dessutom var många år yngre än Kortjnoj.

Igår hade vi ännu ett belysande paradexempel på vad som kan hända när schack spelas för sent på kvällen. Efter tidskontrollen, när 40 drag var gjorda, hade Agdestein en vinstställning men plötsligt gjorde han två grova blunders i rad. Detta innebar att han först satte bort en vinst för att sedan rubba jämvikten och allt detta skedde inom tidsrymden av endast två drag. Det är detta som är schack som underhållning men det är kvaliteten som får ta smällen och att den välförtjänte vinnaren inte får sin helpoäng. Här är vändpunkterna i partiet.

Agdestein,Simen – Hammer,Jon Ludvig
Entercard Chess Qualifier (3), 12.05.2015

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41.Rxc5?? Ett oförklarligt misstag vilket bara kan bero på trötthet. Den inte alltför svårfunna fortsättningen 41.Rxh5 Be7 42.g5! ger vit ett vinnande övertag efter 42…Rxg5 43.Rxh4 Rg1+ 44.Rxg1 Rxg1+ 45.Qxg1 Qxh4 46.Ne4 och så vidare. 41…Nxf3 42.Ne4?? Ytterligare ett oförklarligt misstag som nu sätter bort remin. 42.Qxh5 med balanserade chanser är det rätta draget. 42…Qa6 och med en vunnen ställning blev det småningom 0-1

Resultat från rond 3:

GM Laurent Fressinet – GM Curt Hansen 1-0

GM Simen Agdestein – GM Jon Ludvig Hammer 0-1

GM Nils Grandelius – IM Aryan Tari remi

Resultat från rond 4:

GM Jon Ludvig Hammer – GM Nils Grandelius 1-0

GM Laurent Fressinet – GM Simen Agdestein 1-0

GM Curt Hansen – IM Aryan Tari remi

Resultat från rond 5:

GM Nils Grandelius – GM Laurent Fressinet remi

IM Aryan Tari – GM Jon Ludvig Hammer remi

GM Simen Agdestein – GM Curt Hansen 0-1

Livesändningen startar kl. 20.00 varje dag på www.tv2.no/sport/sjakk/livesenter

Observera att snabbschackpartierna på fredag startar kl. 19.00

Det finns mer information om evenemanget på den norska hemsidan sjakkbloggen.no

 maj 13

Här kommer lagbilder av Lars OA Hedlund på de som gick vidare till Kadettallsvenskan final i augusti plus lite bilder med undertexter. Tryck på länken ”läs mer” för att ta del av samtliga 28 bilder.

SK Rockaden: Axel Berglind, David Bit-Narva, Alexander Isaksson, Hampus Sörensen och Philip Sandberg (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Täby SK: Brandy Paltzer, Albin Danielsson, Andy Fang, Anna Cramling, Baldur Teodor Petersson, Milton Pantzar (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wasa SK: Bruno Simon, Hugo Wernberg, Joar Östlund, Ludwig Sandhu, Philip Rosell och Herman Wiklund (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »