• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 02

Första gången jag hörde talas om Cor van Wijgerdens steg-för-steg metod för nybörjare var när jag bläddrade igenom The Chess Instructor 2009 – The New in Chess Compendium for Chess Teachers, Coaches and Parents sammanställd av Jeroen Bosch och Steve Giddins (New in Chess 2008). Wijgerdens steg-för-steg metod ägnas hela 18 sidor i denna bok på ca 200 sidor, späckad med träningsmetoder och artiklar att låta sig inspireras av och toppcoacher att ha som föredömen för schacktränare, coacher eller föräldrar.

Den holländska schackvärlden har ett oerhört gott nationellt och internationellt rykte när det gäller att lära ut schack. Det hela började med Max Euwe och alla hans instruktiva böcker på olika nivåer. Sedan har vi förlaget New in Chess med alla sina utgivningar av årsböcker, tidskrifter och litteratur och sist men inte minst Jan Timmans instruktiva böcker. Alla i Holland känner till Cor van Wijgerden och Rob Brunias utvecklande av steg-för-steg metoden, eller ”Stappenmethode” som den kallas på det holländska språket. Denna metod  har etablerats som den officiella i det holländska schackförbundet och även blivit översatt till flera andra språk. Nu har glädjande nog denna internationellt populära metod också fått spridning till det lilla schacklandet Sverige. Det är den Täby-baserade schackklubben Trojanska Hästen som tagit initiativet till detta projekt och 2014 gavs den första upplagan ut av Lär dig schack – Steg 1, se bilden till vänster. Översättarna av texten är Fredrik Ljungheimer och Joel Sjöstrand och illustrationerna som ackompanjerar schackdiagrammen är tecknade av Rupert van der Linden. Under 2015 gavs flera av de efterföljande skrifterna ut. Steg 1 extra, Steg 1 plus ända fram till Steg 3 plus vilket ger sammanlagt nio häften med exakt lika antal sidor, nämligen 56. Det enda som skiljer häftena åt är färgerna – vit, gul och ljusrosa- och så nivån förstås som är progressiv från det första häftet till det sista. Denna serie av nio kompendium avslutas sedan med ytterligare två som heter Framsteg 1 och Framsteg 2 så det innebär att den kompletta steg-för-steg kursen på svenska innehåller 11 häften att målmedvetet arbeta sig igenom för medhjälparen och nybörjaren i schack.

Vem är då Cor van Wijgerden (1950-)? Han hör till samma generation som den legendariske stormästaren Jan Timman och är Internationell Mästare sedan en lång tid tillbaka.  Han räknades till en av Hollands tio bästa spelare under sina aktiva år som tävlingsspelare. Han har dock aldrig varit intresserad av någon professionell karriär och blev anställd av det holländska schackförbundet 500 timmar om året som nationell coach 1981. Detta, inte så omfattande arbete, innebar att han var tvungen att ge sina adepter många hemarbeten. Genom åren har han arbetat med många talangfulla spelare som sedan blivit stormästare.

Det råder alltså ingen tvekan om att Wijgerden är rätt person för den här typen av pedagogiskt arbete, att lära sig sakta men säkert i repetitiva övningar, för att eleven därmed ska kunna tillägna sig en god grund att stå på inför resten av sin schackliga karriär. Anledningen till att inte bara Wijgerden är inblandad i projektet är att han behövde någon som bistod honom när det gällde schack på en elementär nivå. Valet föll på Rob Brunias (1947-2005) som var välutbildad och erfaren inom det här området och det visade sig sedermera att han var den ideale partnern. Wijgerden räknar det faktiskt som ett av de tre bästa livsval han gjort att välja just honom för ett samarbete med steg-för-steg metoden.

Dessa häften är tänkta för barn som är nybörjare i schack (upp till ca 1500 enligt översättaren Joel Sjöstrand) och coachen måste vara medveten om att barn förhåller sig på ett helt annat sätt till schack än vuxna, strukturellt tänkande individer. Ett roligt exempel som Wijgerden nämner är om en flicka med bönder på d3, e3 och f4 som just har spelat c2-c4 och stolt säger: ”Jag har byggt en båt”. Olyckligtvis brydde sig inte motståndaren om detta utan spelade …Txe3 ackompanjerat med orden: ”Nu sjunker din båt”. Med andra ord så bryr sig barn inte om att kolla om en pjäs är hotad eller försvarad. De bryr sig om andra saker som sin favoritpjäs, hur många pjäser som tagits eller vem som tagit flest pjäser och så vidare.

Projektet med steg-för-steg metoden började 1987. Det gick dock snabbt eftersom både Wijgerden och Brunias hade mycket träningsmaterial sedan tidigare. Under det första året gjordes materialet för de fyra första stegen så det efterföljande året, 1988, publicerades manualen för steg 1. Två år senare, 1990, blev materialet för steg 5 publicerat. Det följande året slutade samarbetet mellan dessa båda eftersom Brunias professionella plikter blev för tunga. Det var synd menar Wijgerden men dock ingen katastrof eftersom kärnan i metoden redan blivit uppfunnen. I slutet av 2004 bad Brunias om att få återuppta samarbetet men tragiskt nog satte livet krokben då Brunias dog av en hjärnblödning så ett nytt samarbete kom aldrig till stånd.

Hur är upplägget i dessa träningsmanualer? Inom alla stegen får eleven lära sig alla aspekter av schack såsom taktik, strategi, öppningar, mittspel och slutspel. I stora drag kan man säga att steg 1 tar upp reglerna och grundläggande förmågor som man måste behärska. Steg 2 fortsätter med tvådragskombinationer och principer för öppningsspelet. Steg 3 fortsätter ytterligare med tvådragskombinationer, elementära positionella principer, det vill säga småskaliga strategiska operationer, och grundläggande slutspel. Steg 4-6 slutligen är ännu inte översatta till svenska men i dessa manualer får man lösa tredragskombinationer, lära sig kungsangrepp samt strategier i öppningen, mittspelet och slutspelet.

Wijgerden påpekar vidare att materialet är gjort för de holländska förutsättningarna vilket innebär att man oftast har en separat klubb för barn i anslutning till den ordinarie klubben samt att det finns skolor där man lär barnen att spela schack från grunden. Det är dock ingen tvekan om att Trojanska Hästen som satsar hårt på juniorverksamhet har de rätta förutsättningarna, liksom flera andra klubbar i Sverige och så har vi ju Schackfyran. Enligt Sjöstrand använder redan de bästa knatte- och miniorklubbarna i Stockholm Stegen som metod: Kristallen, Wasa, Mälaröarna och Järfälla. I resten av landet är det Västerås som använt materialet längst, men i övrigt är materialet förmodligen ganska okänt. Det är nog ganska klart att om Sverige ska kunna konkurrera med andra länders juniorsatsningar i Europa och U.S.A. så bör nog även Sverige satsa på dessa oöverträffade manualer.

Ett nedslag från Steg 3 plus med temat Miniaplaner – Förbättra bondestrukturer:

Miniplaner – Förbättra bondestrukturen
Lär dig schack – Steg 3 plus
[Cor van Wijgerden]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit vid draget

Dubbelbönder är inte så starka, därför är det ofta en bra plan att sära på dem. I den här ställningen har vit det starka 1.La3 i åtanke. Svart kan då inte förhindra tornbytet (1…Tc7? 2.Te8+) och måste slå på e3. 1…Txe3 Efter 2.fxe3 är de vita bönderna förbundna igen. Dessutom har vit bättre kontroll på fältet f4.

Aktuell information hittar du på www.stegforsteg.eu där det utlovas mängdrabatt till klubbar och i så fall kontaktar man info@stegforsteg.eu

Här finns en annan recension om steg-för-steg metoden på amerikanska.