maj 13

Vilka högtidsstunder vi schackälskare har under denna vecka när vi kan lyssna på världsmästarkommentarer av Magnus Carlsen och i övrigt högkompetenta programledare. Allt som allt är det enda som behöver kritiseras att Carlsen ska behöva förödmjuka sig genom att spela tidshandikappspartier. Huvudsyftet är att underhålla publiken och det är just det som hela konceptet bygger på, schack som underhållning för att nå ut till den breda, icke schackkunniga publiken. Det är säkert också av den anledningen som spelarna tvingas starta så sent som kl. 20.00. Det är välkänt att det är de unga spelarna som tjänar på detta. Ett precedensfall är när Kortjnoj protesterade mot att nattugglan och den unge Karpov ville starta så sent som 17.00 i en match och Kortjnoj protesterade högljutt utan att få gehör. Han hävdade att detta i högsta grad gynnade Karpov som brukade sova till klockan ett på dagen och dessutom var många år yngre än Kortjnoj.

Igår hade vi ännu ett belysande paradexempel på vad som kan hända när schack spelas för sent på kvällen. Efter tidskontrollen, när 40 drag var gjorda, hade Agdestein en vinstställning men plötsligt gjorde han två grova blunders i rad. Detta innebar att han först satte bort en vinst för att sedan rubba jämvikten och allt detta skedde inom tidsrymden av endast två drag. Det är detta som är schack som underhållning men det är kvaliteten som får ta smällen och att den välförtjänte vinnaren inte får sin helpoäng. Här är vändpunkterna i partiet.

Agdestein,Simen – Hammer,Jon Ludvig
Entercard Chess Qualifier (3), 12.05.2015

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41.Rxc5?? Ett oförklarligt misstag vilket bara kan bero på trötthet. Den inte alltför svårfunna fortsättningen 41.Rxh5 Be7 42.g5! ger vit ett vinnande övertag efter 42…Rxg5 43.Rxh4 Rg1+ 44.Rxg1 Rxg1+ 45.Qxg1 Qxh4 46.Ne4 och så vidare. 41…Nxf3 42.Ne4?? Ytterligare ett oförklarligt misstag som nu sätter bort remin. 42.Qxh5 med balanserade chanser är det rätta draget. 42…Qa6 och med en vunnen ställning blev det småningom 0-1

Resultat från rond 3:

GM Laurent Fressinet – GM Curt Hansen 1-0

GM Simen Agdestein – GM Jon Ludvig Hammer 0-1

GM Nils Grandelius – IM Aryan Tari remi

Resultat från rond 4:

GM Jon Ludvig Hammer – GM Nils Grandelius 1-0

GM Laurent Fressinet – GM Simen Agdestein 1-0

GM Curt Hansen – IM Aryan Tari remi

Resultat från rond 5:

GM Nils Grandelius – GM Laurent Fressinet remi

IM Aryan Tari – GM Jon Ludvig Hammer remi

GM Simen Agdestein – GM Curt Hansen 0-1

Livesändningen startar kl. 20.00 varje dag på www.tv2.no/sport/sjakk/livesenter

Observera att snabbschackpartierna på fredag startar kl. 19.00

Det finns mer information om evenemanget på den norska hemsidan sjakkbloggen.no

 

Läs de 5 kommentarerna till “Entercard Chess Qualifier 10-15 maj rond 3”

 1. Nicklas Bäckström säger:

  Jag förstår och håller med om principerna skribenten skriver om. Men, det är ju alltid ett litet men. Jag vet inte riktigt om jag håller med om att det var detta som hände i drag 41. Alltid detta drag 41.Vad-som-ens-spelas-?? Du är säkert bättre spelare än mig så du kan kanske förklara en gång till. Jag satt och tittade på detta live och Agdestein hade spelat bra före tidskontrollen, i minitidsnöden, ja rent av vänt än dålig ställning till en bättre! Du skriver att det inte kan ha berott på något annat än trötthet? Har lite svårt att tro det då Agdestein tänkte länge på detta drag och kan inte ha missat draget. Däremot ser jag framför mig att han räknade ganska djupt på det men att det av någon anledning blev fel. Jag tror han inte riktigt kunde utröna vad som skulle hända efter Txh5 och att han då valde det ”säkrare” Txc5. Att detta bestämt måste ha med trötthet ser jag inte men håller möjligheten öppen för en förklaring som kanske kan övertyga mig. Tack!

 2. Nicklas Bäckström säger:

  Jo, en sak till. Drag 42. kan jag kanske lite lättare se som trötthet men då det är ett välkänt faktum att det ofta förekommer frågeteckendrag efter varandra så skulle jag vilja ha en liten förklaring till detta fenomen också. Tack!

 3. Susanna Berg säger:

  Jag såg också detta live – ett fantastiskt program måste tilläggas – och var lika förvånad som kommentatorerna att det naturliga Txh5 som är helt förödande inte spelades. Tror också det berodde på trötthet.Viktigt också att tillägga att man tänker länge på ett drag inte behöver betyda att man inte är trött. Tvärtom! Kan faktiskt bero på trötthet. Carlsen kritiserade ju också Agdestein igår att han tänkte alltför länge på naturliga drag i snabbschacket. Har verkligen varit både intressant och underhållande att följa detta och även lärorikt med alla kommentarer. För mig känns det som Carlsen har lyckats hålla en nivå på kommentarerna som passar många skiftande spelstyrkor. Bara att konstatera att schack är otroligt spännande!

 4. Thomas Engqvist säger:

  Jag tror att majoriteten av schackspelare skulle uppfatta 41.Rxh5 som säkrare men det förutsätter ju att man ser finessen 41…Be7 42.g5! På den här nivån är det inte så svårt att se dessa två drag rent tekniskt och därför borde det bero på psykologiska orsaker att Agdestein ändå försmådde denna naturliga fortsättning. De vanligaste psykologiska orsakerna rent generellt brukar tillskrivas trötthet, dåliga nerver, tidsnöd alternativt bristande koncentration. Eftersom partiet spelades sent på kvällen är det rimligt att tro att det var tröttheten som spelade honom ett spratt. Agdestein har ju också sagt under livesändningen att han känt sig väldigt trött. Det är ett välkänt faktum att det är viktigare med en ordentlig dygnsrytm för äldre människor än för yngre och en speltid från kl. 20.00 gynnar knappast den äldre generationen. Jag kan för övrigt rekommendera Krogius bok ”Psychology in Chess” som tar upp många av dessa psykologiska/praktiska aspekter som ingår i en professionell schackspelares vedermödor. Det ska också tilläggas att Agdestein uppfattade det hela som en ”win-win-situation”, dels för att hans motståndare är en av hans tidigare adepter och dels för att han representerar Norge men detta lär ju knappast underblåsa kämpagnistan hos Agdestein. Jag tror dock inte att denna faktor ska överdrivas eftersom Agdestein är en sällsynt fighter av samma klass som Anthony Miles och säkert ville kvalificera sig för egen del.

 5. Thomas Engqvist säger:

  I ett snabbschackparti handlar det mer om att vara på hugget och att vara alert då det i princip garanterat kommer att bli tidsnöd (= ökad risk för feldrag) Två frågetecken betyder att partiet vänder ganska rejält på grund av att ett grovt feldrag har gjorts. Här kan det vara så enkelt som att Fressinet inte lyckades ställa om sig till snabbschack efter att ha spelat fem långa (klassiska) partier. Ludvig Hammer hade exempelvis besegrat Magnus Carlsen i två träningspartier i snabbschack och kan ha varit mer förberedd än Fressinet. Exempelvis spelade Ludvig Hammer snabbare än Fressinet, dock inte bättre. Schack är ett sådant spel att man kan spela perfekt i alla drag och så gör man fel en gång och förlorar. Det är precis samma sak för en konsertpianist, ett grovt misstag förstör hela musikstycket.

Lämna en kommentar