• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 08

Några av er initierade läsare kanske minns den franske stormästaren Sebastien Feller som blev avstängd från FIDE-arrangemang då han bevisligen fuskat under det viktigaste FIDE-arrangemanget, OS i Khanty-Mansiysk 2010, tillsammans med två av sina lagkamrater GM Arnaud Hauchard och IM Cyril Marzolo. Det som hände var att Feller vann guld för bästa individuella prestation på bord 5.  Medan Feller spelade sina partier höll Marzolo till i Frankrike där han avläste de bästa dragen med hjälp av dator. Därefter sände Marzolo kodmeddelanden av de bästa dragen på SMS till den andra medhjälparen Hauchard. I och med att Hauchard visste det bästa draget kunde han positionera sig bakom andra spelares bord, enligt ett överenskommet kodsystem där varje bord representerade ett drag, varpå Feller kunde agera på schackbrädet allt eftersom han läste av denna information. Det var Joanna Pomian, federationens vice-precident, som upptäckte det här subtila fusket och det får man ge henne en eloge för då det är inte så lätt att upptäcka när flera medhjälpare är inblandade. Enligt det franska schackförbundet fann man inte mindre än 200 kodade SMS-meddelanden. Själv förnekar Feller allt detta och den som vill läsa hans försvar hänvisas till wikipedia. Det ska nämnas att Marzolo har erkänt sin del i fusket och det talar ju starkt emot Fellers försvar.

Botgöringen för Fellers del blev att han från och med 1 augusti 2012 inte fick delta i FIDE-registrerade tävlingar under två år och nio månader. Nu har den tiden löpt ut och FIDE har också bekräftat att det är grönt ljus för honom att spela FIDE-registrerade tävlingar igen. Det går att utläsa denna bekräftelse på FIDEs hemsida.

Hauchard fick det största straffet då han fick förbud att spela schack i tre år medan Marzolo fick börja spela efter ett år och sex månader, detta beroende på erkännandet som underlättade domstolsprocessen.

Den som vill läsa mer ingående detaljer om denna, en av de mest deprimerande händelserna i schackets historia, kan gå in på chessbase.com och bland annat även ta del av ett 26-sidigt pdf-dokument. Där finns också en mängd andra artiklar som relaterar till fusk i schack.

Frågan hur man ska undvika denna typ av sofistikerat fusk har nog teoretiskt bara en lösning och det är att inte tillåta spelare överhuvudtaget att ha kontakt med utomstående under pågående spel. ”Glasburskonceptet” är dock inte praktiskt genomförbart eller önskvärt och då återstår en straffskala i proportion till brottet. Problemet är mörkertalet när det gäller avancerat fusk som aldrig upptäcks och sist men inte minst den allmänna misstron som kommer att uppstå mellan schackspelare, speciellt om någon spelar utöver det vanliga. Det verkar som att schackvärlden går en mörk framtid till mötes på grund av omänskligt starka dataprogram i kombination med ohederliga och omoraliska människor som inte värdesätter heder och ära när det gäller att vinna schackpartier för egen maskin.

Mer information och bilder på dessa tidigare fuskglada herrar finns på den ryska hemsidan chess-news.ru.

GM Zurab Azmaiparashvili har uttalat sig både om Nigalidze och om de franska fuskarna. Han vill lyfta fram att det är föredömligt att det franska schackförbundet avslöjat sina egna landsmän och undrar i förbigående hur många andra schackförbund som skulle göra det. Han nämner också att det finns en opinion som tycker att man borde få livstids avstängning för fusk i schack men att detta anses som blodtörstigt och inte kan betraktas som politiskt korrekt. Enligt Azmaiparashvili bör man få en andra chans precis som det fungerar med andra domstolsärenden runt om i världen skriver han på Facebook.