Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 31

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Schack56an-mästaren. Tävlingen spelades på Schacksalongerna 29 maj. Villkoret  för att få spela finalen var att man hade vunnit samtliga matcher i lagspelet tidigare. Hela resultatlistan finns i en PDF-fil på Stockholms Schackförbunds hemsida.

1. Alvin Martinsson (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »maj 30

Här kommer 30 bilder av Lars OA Hedlund från gårdagens uppskattade evenemang i Gallerian. I inbjudan står det:
Arrangemangets huvudaktivitet är en partävling tillsammans med folk från näringslivet och barn från Rinkeby i Stockholm.
Alla deltagare tävlar i par, en vuxen och ett barn, där man drar vartannat drag …

Foto: Lars OA Hedlund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »maj 30

Centralstyrelsen hade möte 9 maj 13-19 och här följer protokollet. En av punkterna som debatterats på Schacksnack kan man läsa om i § 13 och § 14.maj 29

Det har funnits önskemål att veta vilka spelare som kommer att deltaga idag i Gallerian. Det blir följande spelare, företagsnamnet står i fet stil:

1. Sören Mellstig, Head of Board Trelleborg Group

2. Christer Fuglesang, Astronaut first Swede in Space!

3. Jan Ståhlberg, Partner and Vice CEO of EQT

4. Christer Sturmark, CEO Fri tanke, Chairman Humanisterna

5. Carina Björkefors, CEO Entercard Sweden

6. Kåre Gillstring, Business Angel, IT entrepreneur

7. Jockum Wahlberg, Business Angel

8. Hans Westerberg, Board member Swedbank

9. Stefan Pettersson, head of group communications Transcom

10. Lennart Johannson, Business Angel, CIMALGO

11. Arvid Norman, Kinnevik group

12. Mikael Kadri, CIO, Vice CEO Monyx

13. Susanna Berg, HP

14. Anders Wengholm, CEO Pelaro

15. Jonas Granath, Polygon

16. Antonia Krzymowska, Krzymovski Juristbyråmaj 29

En ny fotobok  med titeln Super Fun Girlz Cup 2015 finns nu att tillgå. Priset blir ca 390 Kr och finns  i Schackhandeln hos Erik Geijer.

(Foto: Lars OA Hedlund)maj 28

Livesändning från Gallerian fredagen 29 maj  från kl. 12.30. Spelschemat ser ut så här: 12.30 Blindschack, 13.30 Eliten möter talangen 3 partiers match i parschack Nils/Anna Cramling mot Pia/ Milton Pantzar, 15.00 Huvudeventet Parschacksturneringen Näringslivet tillsamammans med Förorten startar. Länken till livesändningen http://live.schack.se/gallerian/maj 28

Veckans video handlar om en av de starkaste spelarna i schackhistorien som aldrig blev världsmästare. Han blev Sovjetmästare tre gånger på fyra försök i Sovjetmästerskapen mellan 1963-1966.  Han vann också två av schackhistoriens starkaste turneringar, Moskva 1967 och Moskva 1971. Den amerikanske stormästaren Ben Finegold går igenom ett urval av den ryske stormästaren Leonid Steins  (1934-1973) angreppspartier.maj 27

GM Daniel King går igenom den dramatiska slutronden där  de tre spelarna Caruana, Nakamura och Jakovenko kunde kvalificera sig till de två platserna i VM-cykeln. Jakovenko var dock tvungen att vinna som svart mot Nakamura men när den sistnämnde spelade ”ett otroligt tråkigt drag” Bg5xf6, för att citera King, så var det orealistiskt. Det blev alltså de båda förhandsfavoriterna Caruna och Nakamura som gick vidare.

Slutpoängen kan ses inom respektive spelares parentes.

GM Fabiano Caruana, Italien (2803) (6.6) 1:a plats

GM Hikaru Nakamura, U.S.A. (2799) (6.5) 2:a plats

GM Alexander Grischuk, Ryssland (2780) (5.5)

GM Anish Giri, Holland (2776) (5.5)

GM Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike (2754) (3.5)

GM Sergej Karjakin, Ryssland (2753) (5.5)

GM Evgenij Tomashevskij, Ryssland (2749) (5)

GM Boris Gelfand, Israel (2744) (6)

GM Dmitrij Jakovenko, Ryssland (2739) (6.5) 3:e plats

GM Leinier Dominguez Perez, Kuba (2734) (6)

GM Peter Svidler, Ryssland (2734) (5.5)

GM Baadur Jobava, Georgien (2699) (4)

Mer information finns på turneringshemsidan.

 maj 26
Schackakademien har en stor event i Gallerian nu på fredag den 29 maj. Syftet är att visa upp det fina med schack, att alla kan spela och mötas oavsett bakgrund eller förutsättningar. Näringslivstoppar som till exempelvis: Jan Ståhlberg, Sören Mellstig, Carina Björkefors, Kåre Gillstring och Christer Sturmark. Den schackspelande astronauten Christer Fuglesang kommer att spela en parschacksturnering tillsammans med barn från förorten. Partierna kommer att livesändas och deltagarna kommer att intervjuas av en moderator och kommentator vilket kommer att skapa en bra show. Föreventen är att pröva på blindschacksuppvisning med stormästaren Pontus Carlsson, och en mixmatch med Pia Cramling och Nils Grandelius tillsammans med talangerna Anna Cramling och Milton Pantzar. Gilla och sprid Facebooksidan! Kom dit! Om det inte går, följ livesändningen!
Med vänliga hälsningar
GM Pontus Carlsson


maj 26

FM Harald Lögdahl vann överlägset Stockholmsmästerskapet 2015. Han tappade endast en halva på de nio ronderna och erhöll därmed 8.5 poäng. Hela resultatlistan finns här.

Här nedan följer tio bilder på de tio främst placerade. Tryck på länken ”läs mer” för att se samtliga foton.

1. FM Harald Lögdahl 8.5 av 9 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »

Tidigare artiklar