• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









aug 31

XVI OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS DE SANTS, HOSTAFRANCS I  BORDETA

Flera svenskar deltog i den öppna turneringen i Barcelona från 22-31 augusti där hela 351 spelare deltog. GM Erik Blomqvist, SK Rockaden, (2506) kopplade ett visst grepp i turneringen genom att ha 6 poäng efter 7 ronder. Han lyckades få upp en vinstställning i rond 8 mot den slutliga vinnaren GM Alexander Fier, Brasilien (2570). Tyvärr förlorade Blomqvist efter att ha haft tidsnöd med 30 sekunder per drag i en ställning som krävde precision. Blomqvist blev slutligen tia genom att avsluta med en remi och en vinst de två sista ronderna. Patrik Lyrberg, Kungstornet, (2444)  kom tolva med lika många poäng som Blomqvist, 7,5 poäng av 10. Övriga svenskar som deltog var Marten Aronsson, Kungstornet, (2200) 6 poäng, Theodor Kenneskog, SK Rockaden, (2285) 6 poäng, Matts Unander, Kungstornet, (2111) 5.5 poäng, Thomas Fors, Södra SASS, (2041) 5,5 poäng, Anders Sandström (1951) 4,5 poäng, Eric Alquist, Södra SASS, (2064) 4,5 poäng och Svante Norlander, Manhem, (1725) 0 poäng.

Den kompletta resultatlistan finns på denna länk.



aug 31

Schacksnacks läsarundersökning om huruvida sverigemästaren borde bli direktkvalificerad till OS gav 49 röster som var för och 39 röster som var emot. Enligt dessa röster borde alltså GM Semcesen ha fått en plats i årets OS i Tromsö. 15 röster var för att den svenske mästaren fick en OS-plats med betingelsen att SM var en längre turnering. Just nu är den bara nio ronder att jämföra med förr i tiden när SM var 13 eller 15 ronder. En längre SM-turnering med fler deltagare, alternativt en dubbelrondig turnering med färre deltagare, ger nog ett säkrare och rättvisare utslag om vem som verkligen är den bästa spelaren i Sverige. Med OS-platsen som morot skulle SM säkert prioriteras högre av deltagarna som inte bara skulle tänka i termer av högre startpengar eller att riskera sitt Elotal. Det är väl också ganska klart att SM är en bra träningsturnering inför OS. Aktivitet borde premieras högre än ett statiskt Elotal för det är ju välbekant att form slår klass.



aug 31

Vi har nu en ny omröstning i högerspalten med anledning av den turbulens som råder just nu i schackvärlden eftersom spelplats för VM-matchen mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Viswanathan Anand har bestämts att äga rum i Sochi. Anand har redan skrivit under kontraktet och FIDE har gett Carlsen respit till 7 september, samma dag som Sinquefield Cup avslutas. Carlsens läger vill dock ha respit till 17 september för att Carlsen inte ska behöva tänka på detta under tävlingarna i Saint Louis. Om FIDE inte går med på detta rimliga krav och Carlsen samtidigt inte skriver under protokollet senast 7 september finns det en risk att Carlsen ersätts av Sergej Karjakin. På grund av rådande omständigheter är det förklarligt varför Carlsen spelar under sin normala förmåga och just nu är det Caruana som dominerar genom att i det närmaste utklassa världseliten. Det går att läsa mer på den ryska nyhetssidan.



aug 31

Caruana går från klarhet till klarhet och visar maskinlik precision. Detta får en att tänka på schackgeniet Capablanca som åren innan han blev världsmästare visade att han behärskade schackbrädan som en formel 1-förare behärskar sin racerbil. Frågan är om inte han är den bäste spelaren i världen just nu? Caruana besegrade även Aronian i rond 4 tämligen enkelt med ett vackert positionellt pjäsoffer på kungsflygeln och drog nytta av de tillfälligt strandsatta springarna på a5 och b7. Han har dock fortfarande en tuff utmaning kvar i den första halvan av Sinquefield Cup 2014 i rond 5 då han ställs med de svarta pjäserna mot Nakamura. Nakamura har bra statistik mot Caruana och bör ha goda chanser att knipa en halva i alla fall, eller? Partiet mellan Carlsen och Topalov slutade remi efter en viss dramatik liksom Vachier-Lagrave och Nakamura.

Poängställningen efter fyra ronder:

Fabiano Caruana, Italien, (2801) 4 poäng.

Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, (2768) 2 poäng.

Magnus Carlsen, Norge, (2877) 1,5 poäng.

Levon, Aronian, Armenien, (2805) 1,5 poäng.

Hikaru Nakaumra, U.S.A., (2787) 1,5 poäng

Veselin Topalov, Bulgarien, (2772) 1,5 poäng.

Caruana,Fabiano (2801) – Aronian,Levon (2805) [C84]
Sinquefield Cup (4), 30.08.2014

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 6.d3 med det taktiska hotet 7.Bxc6 följt av 8.Nxe5. 6…b5 7.Bb3 0-0 8.Nc3 d6 9.a3 Na5 Det naturliga 9…Bg4 brukar vara dåligt med en bonde på d3 men här hotar det utfallet 10…Nd4. En tänkbar fortsättning hade kunnat vara 10.Be3 Nd4 11.Bxd4 exd4 12.Nb1 (12.Nd5!?) följt av 13.Nbd2 och löparen på g4 är felplacerad. Den kommer att söka sig till e6 för att opponera på den klassiska diagonalen. 10.Ba2 Be6 11.Bxe6 fxe6 12.b4 Nc6 13.Bd2 d5 14.Re1 Qd6

Föreslå en fortsättning för vit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Na2N Ett nytt drag i denna ställning, en idé funnen av Caruanas tränare. I förlängningen planeras manövreringen Nc1-b3 där springaren kontrollerar de försvagade rutorna c5 och a5. 15…Nd7 16.Qe2 d4 Centrumpositionen är fastlagd och det blir enklare att klargöra respektive planer för båda sidor. 16…Bf6 hade bibehållt spänningen i centrum för en obestämd framtid. 17.Reb1 Tanken med detta mystiska torndrag, som Nimzowitsch kallade det, är helt enkelt att motverka svarts planerade brejk med …a6-a5. 17…Nb6 18.Nc1 Na4 19.Nb3 Rf7 20.Rc1 Tornet på b1 har ingen funktion längre då …a6-a5 är förhindrat. Det är dessutom förnuftigt att ta sig ur springarens räckvidd från a4-c3. 20…Rd8

Hur kan vit fortsätta för att ta initiativet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart å sin sida gör också ett torndrag för att förhindra vits brejk c2-c3. Just nu verkar ställningen tämligen blockerad för båda parter. 21.Ng5! Rf6 22.Qh5 h6 22…Rh6 hade tillåtit 23.Qf7+ (23.Qg4!?) 23…Kh8 24.h4! med aktivt spel på kungsflygeln. 23.Nf3 Rdf8 24.Rf1 R8f7 25.Rae1 Bf8 26.h3 Vits plan är att manövrera springaren till g4 via randfältet h2. 26…g6 27.Qh4 Qe7 28.Qg3 Bg7 29.Na5 Tänkbart var också 29.Nh2 men genom att behålla springaren på f3 och byta bort försvarsspringaren på c6 blir e5-bonden svag. 29…Nxa5

Kan vit utnyttja att båda springarna står på randen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.Nxe5!! Schackmaskinen Caruana valde den starkaste fortsättningen. Om 30.bxa5 Rxf3 31.gxf3 Kh7 och svart hade fått motspel på f-linjen som kompensation för vits spel på g-linjen. 30…Nb7 31.Nxg6! Qd8 32.e5 Även draget 32.f4 var lugna gatan. Svarts båda springare är deplacerade på damflygeln och svarts torn på f6 står klumpigt. Detta är mer än tillräcklig kompensation för den offrade springaren. Betänk också att vit har fyra bönder mot två på kungsflygeln som snart är redo att marchera i Philidors anda. 32…Rf5 33.f4 c5 34.Nh4 Rh5 35.Nf3 Kh7 35…Rhf5 36.Qg6 Re7 37.Nh4 Rf8 38.f5 Qe8 39.f6 Qxg6 40.Nxg6 var inte heller kul. 36.Qg4 Rhf5 37.Nh4 Partiet är över. 37…Kh8 38.Nxf5 Rxf5 39.Qg6 Qe7 40.g4 Rf8 41.f5 Qe8 42.Qxe8 Rxe8 43.f6 Bf8 44.f7 Re7 45.Rf6 Nb6 46.Bxh6 Nd7 47.Ref1 cxb4 47…Nxf6 48.Bxf8 Rxf7 49.Rxf6 hade lett till ett enkelt vunnet slutspel för vit. 48.axb4 Bxh6 49.Rxh6+ Kg7 50.Rh5 1-0

Varför gav svart upp?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart gav upp eftersom det hotar 51.Tg5+. 50…Rxf7 hade besvarats med 51.Rh7+! och alla svarts pjäser faller som dominobrickor, först tornet på f7, sedan springaren på d7 och sist men inte minst springaren på b7. Ett mycket vackert konstverk av Caruana som visar hur man utnyttjar springaren/springarna på kanten. Kom ihåg Tarraschs regel att en springaren på kanten ”alltid” står dåligt. Caruana har just visat i ett modellparti hur man utnyttjar en sådan situation. Observera samtidigt hur Caruana utnyttjade kantfältet på a2 för att manövrera sin springare till b3 där den slutligen provocerade den fientliga springaren till damflygeln för att utnyttja detta faktum genom att bryta igenom i centrum och på kungsflygeln. Detta parti kommer att vara ett parti som ingår i varje coachs och schackprofessionells arsenal av modellpartier.

Rond 5 har följande möten:

Nakamura-Caruana

Aronian-Carlsen

Topalov-Vacher-Lagrave

Klicka på denna länk från och med kl. 21.00 för att lyssna på excellenta kommentarer av GM Yasser Seirawan och WGM Jennifer Shahade samt ta del av spelarna och partierna live.