• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 16

Segraren i Veteran-SM FM Bengt Hammar, SS Allians Skänninge, 7.0 poäng.
2. FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS, 6.5 poäng. 3. Ralph Halleröd, Wasa SK, 6.0 poäng.
Detta och övriga foto Lars OA Hedlund.

Redan i går informerade Schacksnack om att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, för andra året i rad blev Sverigemästare. IM Michael Widenkeller, SK Rockaden Stockholm, vann Mästare Elit vilket kvalificerade honom för nästa års SM-grupp. Philip Lindgren, Limhamns SK, blev juniormästare vilket ger honom möjlighet att nästa år deltaga i Mästare Elit. Utförlig statistik om SM i Falun finns på Chess-Results.

SM-gruppen.
Prislista och partier rond 1-12 (rond 10-12 särspel 10 minuter + 2 sekunder/drag.).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
Tabell och partier rond 1-9.
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.


Mästareklassen

Kadett-SM

Veteran-SM. FM Bengt Hammar-Gunnar Hedin (1-0).
Magnus Wahlbom-Nils Åke Malmdin (½-½).jul 15


Sverigemästaren 2012 GM Hans Tikkanen Lunds ASK
Foto Lars OA Hedlund (kommer fler foto).

För att kora årets Sverigemästare krävdes det särspel mellan fyra spelare som i huvudturneringen tagit 5½ poäng. Alla mötte alla och när krutröken skingrats visade det sig att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, försvarade titeln från förra året. Prislistorna för övriga turneringar finns på Chess-Results. Mer från SM och lite annat smått och gott kommer på Schacksnack i morgon.

SM-gruppen.
Prislista och partier rond 1-12 (rond 10-12 särspel 10 minuter + 2 sekunder/drag.).

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.


IM Axel Smith, Lunds ASKjul 13

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

När rond 6 i SM-gruppen, som spelades i går, var färdigspelad visade det sig att regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen är ensam i topp på tabellen. Han jagas närmast av IM Bengt Lindberg och IM Axel Smith. I dag möts klubbkamraterna Smith och Tikkanen vilket har alla förutsättningar att bli sevärt, inte minst för deras placeringar i ”prislistan”. För några ronder sedan satte Smith krokben för favoriten till titeln GM Nils Grandelius, skall det bli 2-0 till Axel mot klubbkamraterna?

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 7 klockan 15.00
1 Eric Vaarala, Horndals SK vs FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK vs GM Pia Cramling, SK Team Viking
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm vs IM Bengt Lindberg, Wasa SK
4 GM Jonny Hector, Limhamns SK vs GM Emanuel Berg, SK Team Viking
5 IM Axel Smith, Lunds ASK vs GM Hans Tikkanen, Lunds ASK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 7-8 – fredag/lördag – startar klockan 15.00 och sista ronden på söndag 12.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).


Foto Lars OA Hedlund.


IM Bengt Lindberg-GM Nils Grandelius (½-½)

GM Emanuel Berg-IM Erik Blomqvist (1-0)

GM Hans Tikkanen-GM Jonny Hector (1-0)

Domare Tapio Tikkanen och GM Pia Cramling

Lisa Fredholm, Stockholms SS (Minior-SM)jul 12

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

I rond fem i SM-gruppen, som spelades i går, blev det remi vid toppborden förutom att IM Bengt Lindberg som enligt hemsidan vann mot Eric Vaarala, men på Chess-Results står han med en nolla i kolumnen. Schacksnack utgår ifrån att han tog en helpoäng och därmed är det tre obesegrade – IM Axel Smith, GM Hans Tikkanen och IM Bengt Lindberg – på 3½ poäng i toppen på tabellen men ännu är ingenting avgjort för inte mindre än sju spelare är inom en poängs marginal.

I Mästare elit kan man notera att FM Jonathan Westerberg, Vallentuna SK, i de tre senaste ronderna har lika många remier där det längsta var 10 drag…

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 6 klockan 15.00
1 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm ½-½ IM Axel Smith, Lunds ASK
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 1-0 GM Jonny Hector, Limhamns SK
3 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 1-0 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
4 IM Bengt Lindberg, Wasa SK ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK
5 GM Pia Cramling, SK Team Viking 1-0 Eric Vaarala, Horndals SK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 6 startar klockan 15.00. Det kommer att bli trevligt att speciellt följa Tikkanen-Hector och Lindberg-Grandelius.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).
jul 11

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

Fortfarande håller Lunds ASK deltagarna IM Axel Smith och regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen undan i SM-gruppen. Men hack i häl på dem, med en poängs marginal, finns fyra spelare och när man studerar dagens spelschema  är det inte omöjligt att det kommer att bli omkastningar i tabellen efter dagens rond.

Viktiga möten är GM Nils Grandelius mot GM Emanuel Berg, bägge behöver vinna för att inte halka efter och därmed mer eller mindre spoliera sina möjligheter att bli Sverigemästare. Ett annat parti som har alla förutsättningar att bli intressant är Sverigemästaren GM Jonny Hector – ”uppstickaren” IM Axel Smith och för Jonny är det nog endast vinst som gäller om han har funderingar på att dubblera sin titel. Det var en telefonröst i går, som promt menade att Jonny kom att vinna de återstående partierna och han har kvar att möta förutom Axel: Tikkanen, Berg, Lindberg och Cramling så vi får vänta några dagar, eller kanske endast till i kväll, för att få reda på vad det tipset är värt…

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 5 klockan 15.00
1 GM Pia Cramling SK Team Viking 1-0 FM Erik Hedman SK Rockaden Stockholm
2 Eric Vaarala Horndals SK 0-1 IM Bengt Lindberg Wasa SK
3 GM Nils Grandelius Lunds ASK ½-½ GM Emanuel Berg SK Team Viking
4 IM Erik Blomqvist SK Rockaden Stockholm ½-½ GM Hans Tikkanen Lunds ASK
5 GM Jonny Hector Limhamns SK ½-½ IM Axel Smith Lunds ASK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 5 startar klockan 15.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-4.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
Tabell och partier rond 1-4.
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 08

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

SM 2012 som spelas i Falun verkar att ha kommit igång enligt tidtabell. I SM-gruppen visade favoriten GM Nils Grandelius, Lunds ASK, redan från början var skåpet skall stå för han var den ende som vann sitt parti i första ronden och den som fick släppa helpoängen ifrån sig var IM Erik Blomqvist från SK Rockaden i Stockholm. Bland övriga partier kan nämnas att regerande Juniormästaren Eric Vaarala, Horndals SK, och den ende utan titel i startfältet, hade GM Jonny Hector, Limhamns SK, i brygga men Jonny lyckades slingra sig ur den prekära situationen.

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen för genomspelning och när Mästare-Elit och Junior-SM publiceras kommer dessa också att finnas på Schacksnack. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 2 klockan 15.00
1 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm 0-1 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
2 GM Jonny Hector, Limhamns SK ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK
3 IM Axel Smith, Lunds ASK 1-0 Eric Vaarala, Horndals SK
4 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 1-0 GM Pia Cramling, SK Team Viking
5 GM Emanuel Berg, SK Team Viking ½-½ IM Bengt Lindberg, Wasa SK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 2 startar klockan 15.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 07

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

I dag startar SM 2012 i Falun. SM veckan inleds med kongressen klockan 10.00 och några timmar därefter fortsätter det med spel i de olika klasserna. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE. Så här gick det i fjol i Västerås.

Turneringen som drar till sig det största intresset är naturligtvis SM-gruppen, även om den är betydligt svagare än den kunde vara beroende på att Sverigemästarna GM Evgenij Agrest (högst rankad i landet), Tiger Hillarp Persson och GM Stellan Brynell ej tillfrågats om deltagande utan ersatts av lägre rankade spelare av förbundskaptenen, vilket upprört många i schackfamiljen och resulterat i debatt inte minst på Schacksnack. Detta har fått till följd att de bojkottat deltagande i det svenska landslaget under Schack-OS i Turkiet, på annat sätt kan man knappast tolka uttagningen.

Om man får tro Schacksnacks läsare, som deltagit i omröstningen i högerspalten, kommer GM Nils Grandelius att koras till Sverigemästare år 2012 (omröstningen stänger klockan 16.00).

SM-gruppen – Rond 1 klockan 16.00
1 GM Emanuel Berg, SK Team Viking ½-½ FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm
2 IM Bengt Lindberg, Wasa SK ½-½ GM Hans Tikkanen. Lunds ASK
3 GM Pia Cramling, SK Team Viking ½-½ IM Axel Smith, Lunds ASK
4 Eric Vaarala, Horndals SK ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK
5 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 1-0 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och det senaste från de stora turneringarna. Webbkamera!

live live
Hemsida Webb

 aug 23

Från Dalarna har det kommit ett meddelande att hemsidan för SM 2012 i Falun är smygöppnad. Här kommer man inom kort att kunna anmäla sig till utskick av nyhetsbrev gällande SM. Den bör väl vara med under rubriken ”Mina favoriter” i din dator!aug 12

 

Det har kommit information, i form av ett pressmeddelande från Visit Falun Borlänge AB daterat den 9 augusti 2011, om nästa SM som kommer att spelas i Falun den 7-15 juli 2012.

Den 7 – 15 juli 2012 kommer Schack SM avgöras på Lugnet i Falun. Man välkomnar ca 800 spelare som kommer att tävla i flera olika klasser under de nio tävlingsdagarna.

SM avgörs också i flertalet åldersklasser vilket innebär att det kommer att vara schackspelare i alla åldrar.
Spelet kommer att genomföras i den stora sporthallen, med livesändningar och analyser i angränsande lokaler.  Lugnet som anläggning är perfekt då deltagarna inte spelar hela tiden, utan kan passa på att tex bada eller göra någon av Lugnets alla aktiviteter när man har fritid. Ett koncept som har fungerat utmärkt vid tidigare evenemang som tex Boule SM 2010.

Dalarnas Schackförbund och Visit Falun Borlänge AB är arrangörer av SM på uppdrag av Svenska Schackförbundet. I början av hösten 2011 drar arbetet igång på allvar och en ny hemsida kommer att öppnas inom kort, under webbadressen www.schacksm2012.se

-”Ett evenemang som detta är oerhört bra och viktigt för besöksnäringen, då det kommer att generera upp emot 5 000 gästnätter i Falun, som dessutom har mycket att erbjuda gästerna rent upplevelsemässigt. Man beräknar att omsättningen för Falun kommer att ligga mellan  7 – 10 miljoner.  Målet är också att det ska bli en bra sporre och ett uppsving för Dalarnas Schackförbund, säger Niclas Johansson, Evenemangschef på Visit Falun Borlänge AB.”

För mer information kontakta Schack SM:s projektledare Ulrika Back Eriksson på Visit Falun Borlänge AB.
Tfn 023-830 23 eller mail ulrika@visitfalunborlange.se