jul 25

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, Sverigemästare 2011.
Foto Calle Erlandsson
Från SM hemsidan:

Hans Tikkanen svensk mästare

Han var förhandstippad som segrare, men bort­räknad flera gånger under turneringen. Till sist blev det ändå Hans Tikkanen som stod som svensk mästare efter en riktig nagel­bitare till avslutnings­rond.

Pontus Carlsson bjöd tidigt remi mot Jonny Hector, som dock nobbade. Lite över­raskande kan tyckas, eftersom enda chansen att SM-guldet skulle glida honom ur händerna var om Bengt Lindberg besegrade Hans Tikkanen. I mitt­spelet offrade Hector kvalitet, men kom sedan allt sämre och Carlsson kunde seder­mera ge tillbaka kvaliteten och få upp ett slut­spel med först en och sedan två mer­bönder.

Bengt Lindberg tycktes ha kontroll på partiet mot Hans Tikkanen, men i slut­spelet försvann en viktig bonde. Kanske fanns remin fort­farande inom räck­håll, men till slut bärgade Tikkanen hela poängen. Därmed var frågan om Hector skulle kunna rädda remi eller inte. Det som länge sett ut som klar förlust började så smått lukta remi, och i ett lägge där båda spelarna var nere på sista minuten kunde Hector ha forcerat fram T mot T + L. Om han hade hållit remi i det slut­spelet får vi aldrig veta, för chansen gick honom förbi och Carlsson kunde till sist forcera fram sina bönder och avgöra.

Tyvärr svek tekniken i live­sändningen under de sista självande minuterna, så publiken på internet gick miste om ögonblicket då Hector resignerade och en jublande glad Hans Tikkanen kunde dra en lättna­dens suck och konstatera att han tagit sitt första SM-guld.

Dramatiken i SM ville inte ens ta slut efter att de sista pjäserna hade flyttats. Bengt Lindberg och Pia Cramling hamnade på samma poäng och hade samma särskiljning. Det blev lottdragning och i potten låg förutom en bronspeng även en plats till nästa års SM-grupp. Cramling, som var ensam i SM-gruppen om att inte förlora något parti, gick segrande ur den kampen.

Resultat SM-gruppen rond 9:
IM Bengt Lindberg, Solna SS, – GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, 0-1
GM Pia Cramling, Sollentuna SK, – FM Jonathan Westerberg, Vallentuna SK, 1-0
IM Johan Eriksson, Västerås SK, – GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, 0-1
GM Nils Grandelius, Lunds ASK, – GM Emanuel Berg, Burgsvik Alta SK, ½-½
GM Pontus Carlsson, Sollentuna SK, – GM Jonny Hector, Limhamns SK, 1-0

SM-gruppen
Prislista och och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Mästare Elit.

Junior-SM.

Lämna en kommentar