• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 13

Bland annat detta skrev Schacksnack (tabell och partier) den 16 december 2010 när London Chess Classic 2010 avslutats:

Superlativerna är slut för att berömma den fantastiske norrmannen – GM Magnus Carlsen. Det är endast att konstatera att han vann London Chess Classic 2010 för andra året i rad. Det började darrigt för honom med förluster mot den stora överraskningen i turneringen GM Luke McShane i första ronden och Världsmästaren GM Vis. Anand i tredje ronden. Sedan visade han var skåpet skulle stå även om han var illa ute mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och fick nöja sig med remi. Övriga partier vann han.

Nu har det kommit en längre artikel i Chess Magazine som är mycket läsvärd och där samtliga partier finns kommenterade. Där står bland annat om McShanes överraskande vinst mot Carlsen i första ronden: ”Luke McShane´s performance was tremendous and his victory over Carlsen was one of the best games played by an English GM in recent years…”dec 16
Superlativerna är slut för att berömma den fantastiske norrmannen – GM Magnus Carlsen. Det är endast att konstatera att han vann London Chess Classic 2010 för andra året i rad. Det började darrigt för honom med förluster mot den stora överraskningen i turneringen GM Luke McShane i första ronden och Världsmästaren GM Vis. Anand i tredje ronden. Sedan visade han var skåpet skulle stå även om han var illa ute mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och fick nöja sig med remi. Övriga partier vann han.

Läs vad Norge skriver:
Nettavisen.
VG.

I London har arrangören använt den så kallade 3-poängs tabellen och i denna är Magnus ensam segrare. Hade den av FIDE rekommenderade 1-poängs tabellen använts hade McShane och Anand delt segern med honom vilket framgår av schacksnacktabellen längst ner i inlägget. Inte nog med detta utan den obesegrade (!) McShane hade kommit överst på prispallen.

Officiell prislista.

GM Magnus Carlsen 13
GM Luke McShane 11
GM Vis. Anand 11
GM Hikaru Nakamura 10
GM Vladimir Kramnik 10
GM Michael Adams 8
GM David Howell 4
GM Nigel Short 2

 

Den norska ”Live Top List”  har åter Carlsen på första plats i världen och den placeringen kommer att stadfästas den 1 januari när den officiella listan från FIDE publiceras. Detta beroende på att de tre – Carlsen, Anand och GM Levon Aronian – i toppen inte kommer att spela några ratinggrundande partier innan 73rd Tata Steel (gamla CORUS) i mitten av januari nästa år. 

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 15
För de som vill följa upplösningen från början i dag i London Chess Classic 2010 måste sätta sig framför datorn klockan 13.00. (se även under fliken direktsändningar).

I går hade GM Vladimir Kramnik Magnus Carlsen i säcken men han glömde att knyta åt och så blev det remi. Hade Kramnik vunnit hade han varit i ensam ledning inför slutronden eftersom även övriga partier slutade med delad pott. Än en gång måste Schacksnack skriva några beundrande ord om GM Luke McShane! Ingen av de fem deltagande 2700-spelarna har lyckats att betvinga honom och han är i tredelad ledning, enligt den använda 3-poängs tabellen, inför dagens rond.

Bifogar spelschemat för sista ronden. Det verkar upplagt för Carlsen att segra även i år. Han möter GM Nigel Short som ligger på sista platsen. Den kommer han att behålla, precis som i fjol, om han inte vinner mot Magnus och det finns knappast något som tyder på detta.

GM Vis Anand Indien 2804 v.s. GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791
GM Hikaru Nakamura USA 2741 v.s. GM Michael Adams England 2723
GM David Howell England 2611 v.s. GM Luke McShane England 2645
GM Magnus Carlsen Norge 2802 v.s. GM Nigel Short England 2680

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 13.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen som används i London skiljer sig på ett markant sätt från den konventionella. Hade den av FIDE rekommenderade 1-poängs tabellen använts hade McShane ”bara” behövt vinna mot Howell för att segerchecken skulle hamna hos honom. De fem första i tabellen kan teoretiskt vinna turneringen… Kanske blir segraren en överraskning.

GM Magnus Carlsen 10
GM Vis. Anand 10
GM Luke McShane 10
GM Vladimir Kramnik 9
GM Hikaru Nakamura 9
GM Michael Adams 7
GM David Howell 3
GM Nigel Short 2

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 14
Om några timmar (kl. 15.00) startar näst sista ronden i London Chess Classic 2010. När denna är färdigspelad kommer vi att kunna ana oss till hur prispallen kommer att bemannas i morgon efter sista ronden.

Bifogar spelschemat för rond 6. Det schackvärlden med stor sannolikhet kommer att följa med extra stort intresse är naturligtvis mötet mellan giganterna GM Vladimir Kramnik och GM Magnus Carlsen (mer om turneringen finns att läsa i ett tidigare inlägg).

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM Magnus Carlsen Norge 2802
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM David Howell England 2611
GM Michael Adams England 2723 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen

GM Magnus Carlsen 9
GM Vis. Anand 9
GM Luke McShane 9
GM Vladimir Kramnik 8
GM Hikaru Nakamura 8
GM Michael Adams 6
GM David Howell 2
GM Nigel Short 1

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 13
Världstjärnorna Magnus Carlsen, Vldimir Kramnik, Michael Adams och Världsmästaren Vis. Anand har försökt utan att lyckas. I morgon, i dag är det spelledigt i London Chess Classic 2010,  är det den femte 2700-spelaren – GM Hikaru Nakamura – som skall försöka att besegra GM Luke McShane. Luke är inte ensam i toppen på tabellerna. I den officiella  – 3 poängs tabellen – har han fått sällskap av Magnus och Anand men i den konventionella, som skall skickas till FIDE, är det endast Världsmästaren som gör honom sällskap.

Kanske kan man skriva att den nakne kungen blev hans fall. GM David Howell kom i svårigheter mot GM Magnus Carlsen efter första tidkontrollen. Magnus avgjorde därefter förvånande enkelt och när David först spelade 42. g5?och därefter 43. Dg3? var det inte svårt för en spelare med Magnus kapacitet att  bärga 3-poängaren och klättra högst upp i tabellen. Det andra partiet som gick till avgörande var mötet mellan GM Hikaru Nakamura-GM Nigel Short 1-0.

Det stora mötet i morgon är naturligtvis GM Vladimir Kramnik mot GM Magnus Carlsen. Schacksnack tror inte att det räcker med remi för att Magnus precis som i fjol skall stå som slutsegrare eftersom det därefter endast återstår en rond att spela. 3-poängstabellen finns längre ner i inlägget.

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM Magnus Carlsen Norge 2802
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM David Howell England 2611
GM Michael Adams England 2723 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741

 

För de som inte har aktuellt hur det gick i fjol bifogas sluttabellen från den första turneringen som spelats. Notera att deltagarna är de samma till största delen. Det är endast Världsmästaren Anand som kommit till på bekostnad av Hua Ni.

1 Magnus Carlsen
2 Vladimir Kramnik
3 David Howell
4 Michael Adams
5 Luke McShane
6 Hua Ni
7 Hikaru Nakamura
8 Nigel Short

 

Den norska ”Live Top List” som uppdateras dagligen och som visar den flytande ratingen för spelare med minst 2700 i elo, är det fortfarande en trio som har mer än 2800 i rating. Ordningsföljden är Anand, Carlsen och GM Levon Aronian.

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen

GM Magnus Carlsen 9
GM Vis. Anand 9
GM Luke McShane 9
GM Vladimir Kramnik 8
GM Hikaru Nakamura 8
GM Michael Adams 6
GM David Howell 2
GM Nigel Short 1

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 11

 

Överraskningen GM Luke McShane spelade ett maratonparti – torn mot torn och löpare – i går mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och höll remi. Luke avslutade med en liten finess som gjorde att det blev patt i och med att hans motståndare ansåg att det var tid att ställa in vinstförsöket.  Besväret resulterade i att han även efter tredje ronden är i ensam ledning i London Chess Classic 2010 vilket framgår av tabellerna längre ner på sidan.

Ställning mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Magnus Carlsen var 3-2 före gårdagens parti. Det var länge sedan Magnus besegrade Världsmästaren i ett långparti. Det var närmare bestämt i Linares 2009. Förra gången Anand vann var i Bilbao för några månader sedan  Nu är det 4-2 efter det att Vis. långt om länge lyckades kämpa ner den heroiskt kämpande Carlsen i ett Spanskt parti i går. Skall man tro Fritz 11 hade Anand kunnat får avgörande fördel genom att spela 33. Tf7 i stället för La3 och partiet hade blivit betydligt kortare.

Partierna mellan GM Michael Adams – GN Nigel Short och GM Hikaru Nakamura – GM David Howell slutade remi. Nakamura måste varit välpreparerad för när hans motståndare hade tio minuter kvar till första kontrollen hade han själv endast använt ungefär nio minuter!

I dag spelas rond 4 och det stora intresset kommer med stor säkerhet att riktas mot mötet mellan Carlsen och Nakamura. Skall Magnus ha något med slutsegern att göra är det endast vinst som räknas. McShane skall upp till bevis mot England starkaste spelare Adams.

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM David Howell England 2611
GM Magnus Carlsen Norge 2802 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Michael Adams England 2723

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen

GM Luke McShane 7
GM Hikaru Nakamura 5
GM Vis. Anand 5
GM Vladimir Kramnik 4
GM Michael Adams 4
GM Magnus Carlsen 3
GM David Howell 2
GM Nigel Short 1

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 10
Det blev som Schacksnack misstänkte att GM Luke McShanes vinst mot GM Magnus Carlsen i första ronden erhöll ”Best Game Prize” som är på €1 000. Vem som får det för spelet i andra ronden är svårbedömt.

I går fortsatte dramatiken i London Chess Classic 2010 med rond två. Den alltid sevärde GM Hikaru Nakamura kom tillbaka med full kraft och besegrade tidigare Världsmästaren Vladimir Kramnik som svart i ett, lämpligt nog, Engelskt parti.

Men mest överraskande är ändå McShanes framfart! Att han skulle leda efter två ronder efter att ha besegrat Carlsen och i går GM Nigel Short är det säkert inte många som hade förutspått.

Världsmästaren Vis. Anand fortsätter att söka formen. I går lämnade han ifrån sig en halva till GM David Howell som därmed lämnade startblocken och nu är det endast Short som är kvar i dem.

Carlsen besegrade GM Michael Adams och han är därmed tillbaka på första platsen på den norska ”Live Top List” som uppdateras dagligen och som visar den flytande ratingen för spelare med minst 2700 i elo.

I dag startar rond 3 klockan 15.00 och den stora uppgörelsen är naturligtvis Anand-Carlsen. Det skall också bli intressant och se om McShane kan fortsätta att surfa på framgångsvågen eller Kramik skall sätta stopp för det.

GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791
GM Michael Adams England 2723 v.s. GM Nigel Short England 2680
GM Vis Anand Indien 2804 v.s. GM Magnus Carlsen Norge 2802
GM Hikaru Nakamura USA 2741 v.s. GM David Howell England 2611

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00 (ändrad tid igen). Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

Enligt gårdagens statistik är besökarna, som blir fler och fler, som kopplar upp sig via Schacksnack till direktsändningen inte över sig begeistrade av direktvideon med kommentarer, utan ännu så länge är det Chessbomben som är överlägset nummer 1. Förklaringen kan vara, som ett e-mail antydde, att åskådarna har Rybka och Fritz vid sidan om och på det viset slipper det störande ljudet och pilar hit och dit.

3-poängs tabellen

GM Luke McShane 6
GM Hikaru Nakamura 4
GM Vladimir Kramnik 3
GM Michael Adams 3
GM Magnus Carlsen 3
GM Vis. Anand 2
GM David Howell 1
GM Nigel Short 0

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 09
GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741
GM David Howell England 2611 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Magnus Carlsen Norge 2802 v.s. GM Michael Adams England 2723
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM Luke McShane England 2645

 

Om några timmar (ändrad tid till klockan 17.00) sätter sig spelarna i London Chess Classic 2010 framför brädena i rond två, i några fall för att försöka göra bättre ifrån sig än i går. En av dessa är GM Magnus Carlsen som överraskande förlorade mot GM Luke McShane. Han möter i dag GM Michael Adams en nog så besvärlig uppgift, men när är det inte det mot en 2700-spelare?

Det går att  notera att förlusten i går för Magnus innebar att han inte längre är world no. 1 i flytande rating enligt den norska ”Live Top List” utan han har passerats av Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Levon Aronian från Armenien. Att återta första platsen på nästa elolista från FIDE, som publiceras den 1 januari, kan bli kämpigt eftersom spelschemat i London uppvisar svart mot både Anand (i morgon) och GM Vladimir Kramnik (den 14:e). 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 17.00 (ändrad tid). Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live           live           live

Tabell och partier.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 08
Att GM Luke McShane var mer vaken i dag i partiet mot världens högst rankade spelare GM Magnus Carlsen i London Chess Classic 2010, som han överraskande besegrade, än han verkar är en sak som är säker. Världsmästaren GM Vis. Anand kunde inte finna vägen till vinst mot GM Hikaru Nakamura utan fick nöja sig med remi. I övrigt slutade det med favoritsegrar. Det skulle inte vara oförtjänt om Luke vinner åskådarnas omröstning för rondens bästa parti, kanske är det till och med hans bästa i karriären, och där priset är €1 000.

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 17.00 i morgon (ändrad tid).

live live

Tabell och partier.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 08
London Chess Classic 2010 (enkelrondigt) startar i dag och pågår till den 15:e i Olympia Center. Detta är enligt tidningsuppgifter årets starkaste turnering i England. Spelschemat för rond 1 (samtliga ronder – fredag Anand/Carlsen) visar att Världsmästaren GM Vis. Anand möter GM Hikaru Nakamura från USA. Förlust i en så pass kort turnering blir svårt att reparera och eftersom bägge siktar på att vinna turneringen, har detta möte alla förutsättningar att bli rondens clou.
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Magnus Carlsen Norge 2802
GM Michael Adams England 2723 v.s. GM David Howell England 2611
GM Vis Anand Indien 2804 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741

 

Det är stora pengar i prispotten! €145 000 och av dessa går 50 000 till segraren. Ingen dålig förtjänst för sju partier. I varje rond delas € 1 000 ut till bästa parti och vilket det blir bestämmer åskådarna!  Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00.

live live