dec 11

 

Överraskningen GM Luke McShane spelade ett maratonparti – torn mot torn och löpare – i går mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och höll remi. Luke avslutade med en liten finess som gjorde att det blev patt i och med att hans motståndare ansåg att det var tid att ställa in vinstförsöket.  Besväret resulterade i att han även efter tredje ronden är i ensam ledning i London Chess Classic 2010 vilket framgår av tabellerna längre ner på sidan.

Ställning mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Magnus Carlsen var 3-2 före gårdagens parti. Det var länge sedan Magnus besegrade Världsmästaren i ett långparti. Det var närmare bestämt i Linares 2009. Förra gången Anand vann var i Bilbao för några månader sedan  Nu är det 4-2 efter det att Vis. långt om länge lyckades kämpa ner den heroiskt kämpande Carlsen i ett Spanskt parti i går. Skall man tro Fritz 11 hade Anand kunnat får avgörande fördel genom att spela 33. Tf7 i stället för La3 och partiet hade blivit betydligt kortare.

Partierna mellan GM Michael Adams – GN Nigel Short och GM Hikaru Nakamura – GM David Howell slutade remi. Nakamura måste varit välpreparerad för när hans motståndare hade tio minuter kvar till första kontrollen hade han själv endast använt ungefär nio minuter!

I dag spelas rond 4 och det stora intresset kommer med stor säkerhet att riktas mot mötet mellan Carlsen och Nakamura. Skall Magnus ha något med slutsegern att göra är det endast vinst som räknas. McShane skall upp till bevis mot England starkaste spelare Adams.

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM David Howell England 2611
GM Magnus Carlsen Norge 2802 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Michael Adams England 2723

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen

GM Luke McShane 7
GM Hikaru Nakamura 5
GM Vis. Anand 5
GM Vladimir Kramnik 4
GM Michael Adams 4
GM Magnus Carlsen 3
GM David Howell 2
GM Nigel Short 1

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Läs kommentaren till “London Chess Classic 2010 (direktsändning/partier)…”

  1. ChAn säger:

    Anand missade väl vinst 2ggr… kunde avgjort betydligt tidigare bla. med Tf7 som nämnts….

    Nakamura sa ju vid intevjun efter matchen att han hade analyserat hela partiet innan…. snacka om prepp.. 😉

Lämna en kommentar