dec 16
Superlativerna är slut för att berömma den fantastiske norrmannen – GM Magnus Carlsen. Det är endast att konstatera att han vann London Chess Classic 2010 för andra året i rad. Det började darrigt för honom med förluster mot den stora överraskningen i turneringen GM Luke McShane i första ronden och Världsmästaren GM Vis. Anand i tredje ronden. Sedan visade han var skåpet skulle stå även om han var illa ute mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och fick nöja sig med remi. Övriga partier vann han.

Läs vad Norge skriver:
Nettavisen.
VG.

I London har arrangören använt den så kallade 3-poängs tabellen och i denna är Magnus ensam segrare. Hade den av FIDE rekommenderade 1-poängs tabellen använts hade McShane och Anand delt segern med honom vilket framgår av schacksnacktabellen längst ner i inlägget. Inte nog med detta utan den obesegrade (!) McShane hade kommit överst på prispallen.

Officiell prislista.

GM Magnus Carlsen 13
GM Luke McShane 11
GM Vis. Anand 11
GM Hikaru Nakamura 10
GM Vladimir Kramnik 10
GM Michael Adams 8
GM David Howell 4
GM Nigel Short 2

 

Den norska ”Live Top List”  har åter Carlsen på första plats i världen och den placeringen kommer att stadfästas den 1 januari när den officiella listan från FIDE publiceras. Detta beroende på att de tre – Carlsen, Anand och GM Levon Aronian – i toppen inte kommer att spela några ratinggrundande partier innan 73rd Tata Steel (gamla CORUS) i mitten av januari nästa år. 

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Lämna en kommentar