• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 09

Nu börjar det tätna till sig i tabellen. Efter gårdagens rond har årets Tata Steel (CORUS) vinnaren GM Hikaru Nakamura tagit ledningen efter vinst mot GM David Howell, före de två tidigare årens segrare i London Chess Classic GM Magnus Carlsen. Det är så raffinerat att Magnus har spelledigt i dag vilket gör att Hikaru har möjlighet att rycka vid vinst mot GM Luke McShane, vilket nog inte är det lättaste.

I går gick tre partier till avgörande och det var tre av fyra engelsmän (GM Luke McShane hade spelledigt) som fick däng. Utöver Howells förlust mot Nakamura så vann Världsmästaren GM Vis. Anand mot GM Nigel Short. GM Vladimir Kramnik besegrade den som det verkar helt ur slag varande GM Michael Adams. Partiet mellan GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen slutade remi (Läs mer i norska ”Nettavisen” om detta).

Efter rond 5. 3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Nakamura 10.0/5 Carlsen 9.0/5 McShane 8.0/4 Kramnik 8.0/4 Anand 5.0/4 Aronian 5.0/4 Short 3.0/4 Howell 2.0/5 Adams 2.0/5

 

Dagens spelschema är som följer:

Rond 6 torsdag den 9 december 2011  klockan 15.00
GM Michael Adams 2734 ½-½ GM Levon Aronian 2802
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM David Howell 2633 ½-½ GM Nigel Short 2698
GM Luke McShane 2671 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2758
GM Magnus Carlsen, Norge, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar och hur det går för dem framgår av bifogad tabell. I dag blir det två svenskar i direktsändning: GM Tiger Hillarp Persson mot IM Jovanka Houska och islänningen IM Björn Thorfinsson möter poängraketen IM Axel Smith. Svenskarnas partier från rond 1-5 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

FIDE Open 2011 efter rond 6 (9 ronder  222 deltagare)
1 GM Abihijeet Gupta 2640 5.5
2 GM Peter Wells 2492 5.5
3 IM Jovanka Houska 2415 5.5
5 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 5.0
6 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 5.0
30 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 4.0
31 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 4.0
156 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 2.5

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Magnus Carlsen.


live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-5.
Game of the day.
Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. rond 3: Adams – McShane. Rond 4: Anand – Nakamura.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-5.



dec 07

I dag är det speledigt i London Chess Classic. I går, i rond fyra, var spelarna på humör. Inte mindre än tre partier gick till avgörande och i samtliga fall var det svart som drog det längsta strået.

Kommentatorerna har utnämnt partiet mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Hikaru Nakamura till rondens parti, detta innan arrangören sagt sitt, men nog var det ett intressant. När Schacksnack var inne i direktsändningen när de spelat 24 drag (se själv) bedömdes att det inte var lång kvar innan Hikaru skulle slänga in handduken. Men så blev det inte därför att Världsmästaren gjorde ett misstag och plötsligt blev det fart på svarts pjäser. Förlusten för Anand gör att det nu är endast två över 2800 i flytande rating.

GM Luke McShane går från klarhet till klarhet! I går van han mot landsmannen GM David Howell och så är han i kapp GM Magnus Carlsen som spelade remi mot GM Vladimir Kramnik. Notera att Kramnik och GM Levon Aronian spelat ett parti mindre än de i toppen så det kan verkligen bli spännande på slutet. När spelet återupptas i morgon möts Aronian-Carlsen!

GM Nigel Short har kommit ur startblocken genom att vinna mot GM Michael Adams.

Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Efter rond 4. 3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Carlsen 8.0/4 McShane 8.0/4 Nakamura 7.0/4 Kramnik 5.0/3 Aronian 4.0/3 Short 3.0/3 Anand 2.0/3 Howell 2.0/4 Adams 2.0/4

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar och hur det går för dem framgår av bifogad tabell. I dag i rond 5 går det att följa GM Emanuel Berg och GM Tiger Hillarp Persson i direktsändning mot IM Mark Ferguson, ENG (2344) respektive IM Alexei Slavin, RUS (2400). Svenskarnas partier från rond 1-3 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

FIDE Open 2011 efter rond 4 (9 ronder 222 deltagare)
1 GM Abihijeet Gupta 2640 4.0
2 GM Gawain Jones 2635 4.0
3 IM Sahai Grover 2515 4.0
6 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 3.5
8 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 3.5
18 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 3.0
21 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 3.0
81 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 2.5

 

Direktsändningen från FIDE open startar klockan 15.30 (skärm hemsidan).
live

 

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-4.
Game of the day. Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. Rond 3: Adams-McShane. Rond 4: Anand-Nakamura.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-3.



dec 04

Efter rond ett är GM Magnus Carlsen redan i ensam ledning i London Chess Classic. Han var den ende som lyckades vinna sitt parti och det skedde mot engelsmannen GM David Howell. Men gav han upp för tidigt? Chessbase skriver: ”Amazing: Howell resigns in the best position he had for the last 12 moves…now the things are not looking that simple anymore after 40…Qxf5-what else to play.” Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg. Det går att följa Magnus och Davids kommentarer på video (round 1 – part 4) efter det att partiet färdigspelats.

3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Carlsen 3.0 Anand 1.0 Aronian 1.0 Kramnik 1.0 Nakamura 1.0 Adams 1.0 McShane 1.0 Howell 0 Short (frirond) 0

 

I rond 2 möter Magnus GM Luke McShane. De senare blev den mest omtalade mannen under turneringen 2010 eftersom han besegrade den store norrmannen (tabeller och partier från 2010). Ytterligare en förlust, men inte så sensationell, fick Magnus vidkännas och det var mot Världsmästaren GM Vis. Anand, men trots detta vann han turneringen. I dag möts Luke och Magnus igen. En upprepning? Det vet vi framåt kvällen. Övriga partier framgår av bifogat spelschema.

Rond 2 söndag den 3 december 2011  klockan 15.00
GM David Howell 2633 ½-½ GM Michael Adams 2734
GM Luke McShane 2671 ½-½ GM Magnus Carlsen 2826
GM Hikaru Nakamura 2758 1-0 GM Levon Aronian 2802
GM Nigel Short 2698 0-1 GM Vladimir Kramnik 2800
GM Vis. Anand, Indien, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar. Schacksnack kommer att följa dem och om möjligt publicera deras partier för genomspelning. Det mest anmärkningsvärda från rond 1 var att IM Axel Smith förlorade mot engelsmannen Timothy Seymour (2033). Men Axel har åtta ronder på sig att reparera skadan.

FIDE Open 2011 efter rond 1 (9 ronder 222 deltagare).
1 GM Abihijeet Gupta 2640 1.0
2 GM Gawain Jones 2635 1.0
3 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 1.0
4 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 1.0
7 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 1.0
119 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 0.5
129 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 0.0

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren.

live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).


Tabell och partier från London Chess Classic rond 1.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.



dec 03

I första ronden i London Chess Classic var den ende segraren GM Magnus Carlsen som besegrade engelsmannen GM David Howell. Kommer mer i morgon från turneringen. Bifogar partierna för genomspelning (notera att GM Nigel Short hade frirond).

Tre vinster, en remi och en förlust blev det för svenskarna i FIDE Rated Open. GM Hans Tikkanen (1-0), Lunds ASK, GM Emanuel Berg (1-0), Team Viking, GM Tiger Hillarp Persson (1-0), Lunds ASK, IM Axel Smith (0-1), Lunds ASK, och Angelina Fransson (½-½), Växjö SK. Återkommer om möjligt med partierna i morgon.

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.



dec 11

 

Överraskningen GM Luke McShane spelade ett maratonparti – torn mot torn och löpare – i går mot tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik och höll remi. Luke avslutade med en liten finess som gjorde att det blev patt i och med att hans motståndare ansåg att det var tid att ställa in vinstförsöket.  Besväret resulterade i att han även efter tredje ronden är i ensam ledning i London Chess Classic 2010 vilket framgår av tabellerna längre ner på sidan.

Ställning mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Magnus Carlsen var 3-2 före gårdagens parti. Det var länge sedan Magnus besegrade Världsmästaren i ett långparti. Det var närmare bestämt i Linares 2009. Förra gången Anand vann var i Bilbao för några månader sedan  Nu är det 4-2 efter det att Vis. långt om länge lyckades kämpa ner den heroiskt kämpande Carlsen i ett Spanskt parti i går. Skall man tro Fritz 11 hade Anand kunnat får avgörande fördel genom att spela 33. Tf7 i stället för La3 och partiet hade blivit betydligt kortare.

Partierna mellan GM Michael Adams – GN Nigel Short och GM Hikaru Nakamura – GM David Howell slutade remi. Nakamura måste varit välpreparerad för när hans motståndare hade tio minuter kvar till första kontrollen hade han själv endast använt ungefär nio minuter!

I dag spelas rond 4 och det stora intresset kommer med stor säkerhet att riktas mot mötet mellan Carlsen och Nakamura. Skall Magnus ha något med slutsegern att göra är det endast vinst som räknas. McShane skall upp till bevis mot England starkaste spelare Adams.

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791 v.s. GM David Howell England 2611
GM Magnus Carlsen Norge 2802 v.s. GM Hikaru Nakamura USA 2741
GM Nigel Short England 2680 v.s. GM Vis Anand Indien 2804
GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Michael Adams England 2723

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00. Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

3-poängs tabellen

GM Luke McShane 7
GM Hikaru Nakamura 5
GM Vis. Anand 5
GM Vladimir Kramnik 4
GM Michael Adams 4
GM Magnus Carlsen 3
GM David Howell 2
GM Nigel Short 1

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.



dec 10
Det blev som Schacksnack misstänkte att GM Luke McShanes vinst mot GM Magnus Carlsen i första ronden erhöll ”Best Game Prize” som är på €1 000. Vem som får det för spelet i andra ronden är svårbedömt.

I går fortsatte dramatiken i London Chess Classic 2010 med rond två. Den alltid sevärde GM Hikaru Nakamura kom tillbaka med full kraft och besegrade tidigare Världsmästaren Vladimir Kramnik som svart i ett, lämpligt nog, Engelskt parti.

Men mest överraskande är ändå McShanes framfart! Att han skulle leda efter två ronder efter att ha besegrat Carlsen och i går GM Nigel Short är det säkert inte många som hade förutspått.

Världsmästaren Vis. Anand fortsätter att söka formen. I går lämnade han ifrån sig en halva till GM David Howell som därmed lämnade startblocken och nu är det endast Short som är kvar i dem.

Carlsen besegrade GM Michael Adams och han är därmed tillbaka på första platsen på den norska ”Live Top List” som uppdateras dagligen och som visar den flytande ratingen för spelare med minst 2700 i elo.

I dag startar rond 3 klockan 15.00 och den stora uppgörelsen är naturligtvis Anand-Carlsen. Det skall också bli intressant och se om McShane kan fortsätta att surfa på framgångsvågen eller Kramik skall sätta stopp för det.

GM Luke McShane England 2645 v.s. GM Vladimir Kramnik Ryssland 2791
GM Michael Adams England 2723 v.s. GM Nigel Short England 2680
GM Vis Anand Indien 2804 v.s. GM Magnus Carlsen Norge 2802
GM Hikaru Nakamura USA 2741 v.s. GM David Howell England 2611

 

Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag + Sofia regler (remibestämmelser). Dessutom används 3-poängs tabellen. Naturligtvis är det direktsändning, på hemsidan och Chessbomben, och den startar klockan 15.00 (ändrad tid igen). Den tredje skärmen innehåller en direkt video från spellokalen med kommentarer.

live live live

Enligt gårdagens statistik är besökarna, som blir fler och fler, som kopplar upp sig via Schacksnack till direktsändningen inte över sig begeistrade av direktvideon med kommentarer, utan ännu så länge är det Chessbomben som är överlägset nummer 1. Förklaringen kan vara, som ett e-mail antydde, att åskådarna har Rybka och Fritz vid sidan om och på det viset slipper det störande ljudet och pilar hit och dit.

3-poängs tabellen

GM Luke McShane 6
GM Hikaru Nakamura 4
GM Vladimir Kramnik 3
GM Michael Adams 3
GM Magnus Carlsen 3
GM Vis. Anand 2
GM David Howell 1
GM Nigel Short 0

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.



aug 23

NH 2010

Ovanstående ställning är hämtat från mötet mellan GM David Howell och GM Peter Heine Nielsen i rond nio i NH Chess Tournament 2010. Alla som har lärt sig spela schack genom att studera en nybörjarebok har säkert inte kunnat undgå att läsa att en väg till framgång i partiet är att kontrollera fälten d4, e4, d5 och e5. Howell hade snappat upp det! Det kan bli en klassisk slutställning.  

Rising Stars kunde till slut vinna den dubbelrondiga matchen mot Experience.

Slutställning

Experience 24.0-26.0 Rising Stars

 

Det intressanta i sista ronden var inte vem som skulle vinna matchen eftersom Rising Stars ledde med fyra poäng när ronden startade. Utan det var vem som skulle vinna biljetten till 2011 Amber Blindfold and Rapid Tournament in Nice på vårkanten. GM Anish Giri ledde med en halv poäng, före GM Hikaru Nakamura, när han satte sig ner för att möta GM Peter Heine Nielsen och han förlorade sitt första parti i matchen. Nakamura spelade remi mot den ende obesegrade – GM Boris Gelfand. I och med detta kom de två ungdommarna på samma poäng och fick göra upp i två blixtpartier. I dessa visade det sig att Hikarus berömmelse som blixtspelare inte var överdrivet, han segrade med 2-0. Efter framgångarna i matchen har den unge italienaren GM Fabiano Caruana för första gången i karriären, enligt den norska Live Top List, klättrat över 2700 i rating. Sämre har det gått för dansken GM Peter Heine Nielsen, han har ramlat ur listan.   

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Playoff Nakamura-Giri.



aug 19

NH Chess

Då var matchen mellan Erfarenheten och Rising Stars åter igång efter en dags vila. Tydligen gjorde detta de ”gamla” gott för de vann rond 6 med 3-2. Nu skiljer det endast en poäng mellan lagen i Rising Stars favör.

Den högst rankade bland ungdomarna är GM Hikaru Nakamura, som för några år sedan deltog i Sigemans i Malmö, mötte den äldste bland deltagarna – GM Ljubomir Ljubojevic – och vann ”turligt” efter god hjälp av sin motståndare. GM Loek van Wely vann över italienaren Fabiano Caruana och enligt rapporterna från Holland var det hans första vinst på sexton försök. Bättre sent än aldrig! Kandidatmatchdeltagaren GM Boris Gelfand, som är bäst individuellt, tog en enkel seger mot GM David Howell. Övriga partier slutade remi. 

Ställningen

Experience 14½-15½ Rising Stars

 

Direktsändning rond 7-9 klockan 13.30. Sista ronden börjar 1½ timme tidigare.

live

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




aug 14

NH Chess

Den äldste i matchen mellan Rising Stars och Experience är Ljubomir Ljubojevic från Serbien. Han har börjat olyckligt med förlust i bägge partierna. I går fick Ljubomir stora problem med tiden mot David Howell. När spelarna gjort 12 drag hade serben endast 28 minuter kvar på klockan för lika många drag. Det är en näst intill omöjlig uppgift på denna nivå vilket också visade sig. Rapporten från Holland anger att GM Hikaru Nakamura var totalt förlorad mot GM Loek van Wely men eftersom den senare inte kunde finna vägen till vinst kunde Hikaru lämna scenen med ett blått remiöga efter 71 drag.

…After the game Nakamura summed up his philosophy about rook endings as follows: ‘Unless you’re down a zillion pawns you always have chances, and I was only down two.’ How true this was, he proved when Van Wely didn’t find the winning plan and had to resign himself to a draw after 71 moves and five and a half hours of play.

Ställningen

Experience 4.5-5.5 Rising Stars

 

Direktsändning rond 3-9 klockan 13.30. Sista ronden börjar 1½ timme tidigare. Den 17:e är det spelledigt.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




aug 13

NH Chess

I går startade matchen mellan Rising Stars och  Experience. Vardera laget vann var sitt parti. GM Hikaru Nakamura besegrade åldermannen Ljubomir Ljubojevic. I rapporterna från Holland går det att läsa att GM Boris Gelfand, en av deltagarna i de kommande kandidatmatcherna, utjämnade genom en instruktiv vinst mot GM David Howell, som kollapsade i ett svårt damslutspel där det under flera drag fanns fyra damer på brädet.

Ställningen

Experience 2.5-2.5 Rising Stars

 

Direktsändning rond 2-9 klockan 13.30. Sista ronden börjar 1½ timme tidigare. Den 17:e är det spelledigt.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.