• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Dec 09

Ett viktigt område inom taktik är kungsangrepp. I detta inlägg är det fokus på den rockerade kungen vilket indikerar att kungen normalt har en säker position. Ett av de största taktiska problemen att lösa för den angreppsvillige är på vilket sätt man ändå kan komma åt en relativt säker kung. Generellt finns följande tre metoder:

1) Försök uppnå någon form av strategisk fördel på samma flygel som den rockerade kungen. Det kan t.ex. vara att man har flera pjäser än motståndaren på den aktuella flygeln.

2) Försök att framkalla svagheter i rockadställningen, t.ex. med hjälp av offer eller fördelaktiga pjäsavbyten i syfte att försvaga försvaret. En vanlig hjälte i försvaret är springaren på f6 som försvarar punkten på h7 och andra viktiga fält på kungsflygeln som h5 och g4 där vit kanske vill angripa med sin dam.

3) Lär dig olika mattoperationer, det vill säga manövreringar som leder till matt.

Den följande ställningen uppstod mellan Leiser och Buscaglia i det nationalla mästerskapet i Schweiz 1957 och är synnerligen instruktiv då den representerar alla tre metoderna. Scrolla ner försiktigt så att du inte ser lösningen och kan tänka själv.

Leiser – Buscaglia
Swiss Championship, 1957
[Engqvist/Pachman]

Hur kommer vit åt den relativt säkra kungen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit står på solklar vinst och frågan är hur vit vinner effektivast. 1.Rc3 Det logiska draget som tar en central linje i besittning med tempovinst och förbereder det nästföljande springaroffret. Det gick att offra springaren först på e6 och sedan spela tornet till c3 men det skulle bara leda till materialvinst. Nu är det troligast att det blir matt efter svarts naturliga drag. Ett mer positionella tillvägagångssätt är 1.h5 för att spela på en så kallad squeeze för att låna ett uttryck av Boris Gelfand. 1…Qd8 2.Nxe6! Det här är det mest logiska och eleganta. Vit offrar springaren på den svagaste punkten i svarts ställning och följer därmed Steinitz klassiska angreppsprincip. Den taktiska idén är att locka ut svarts kung som stod relativt säkert till en osäkrare ställning. 2…Kxe6

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Qxd5+!! Det andra pjäsoffret som är inget mindre än ett damoffer är den stora höjdpunkten för nu tvingas svarts kung ut i en ytterligt prekär situation. 3…Kxd5 4.Rd1+ Ke4 Eftersom den klassiska diagonalen a2-g8 har eliminerats av de två skyddande bönderna på e6 och d5 leder 4…Ke6 till matt efter 5.Bc4. 5.Rc4+ Kf3 6.Rd3+ Kg4 7.Be2+ Kxh4 8.Rcc3

Det går inte att förhindra matt i nästa drag så svart gav upp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har just sett prov på ett magnetoffer som i det här fallet fungerade som en mattoperation, det vill säga metod 3.

Vi har också använt metod 2 eftersom det första och andra magnetoffret hade till syfte att försvaga svarts bondeskydd längs den klassiska diagonalen. Svarts kung hade visserligen inte rockerat, och inte ens gjort en artificiell rockad, men kungsställningen kan ändå rubriceras som relativt säker med tanke på de vita bönderna som skyddade den från h7-g6-f5-e6-d5.

Om vi backar tillbaka, det vill säga scrollar bakåt till utgångsställningen kan vi se att hela sex pjäser hade potential att angripa svarts kung så det var ingen tvekan om att den strategiska grunden redan uppnåtts och att ställningen var mogen för en avgörande kombination. Detta indikerar att vi även har följt metod 1.

Detta var den sista delen i presentationen av e-postkursen De 300 viktigaste taktiska ställningarna. Alla ni som nu vill lägga krutet av schackträningen på taktik är välkomna att delta från och med nästa år enligt principen ”less is more”.

Varför lära sig tiotusentals taktiska ställningar när det räcker med 300 för att förstå alla de viktigaste taktiska idéerna? Redan grekerna insåg 480 f.Kr i slaget vid Thermophyle att det viktigaste inte var att ha en numeriskt stor armé utan kvalitéten på krigarna och taktiken var de avgörande faktorerna. Det är samma sak med slagkraftig schackträning. Det är inte antalet ställningar som är avgörande utan vilka ställningar och hur ofta du repeterar.

Anmälan: thomasengqvist@protonmail.com