Tidigare artiklar

  • Ny omröstning
  • Susanna Berg Laachiri på TV4
  • VM i London 2018
  • Missnöje med domare
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Tidigare...
Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

KommenteraDet är dags för en ny omröstning. OS har upphört och förbundskaptenen har avgått. Om svenska folket får rösta är de uppenbarligen för HRV-metoden. Det blir intressant att se hur nästa förbundskapten kommer att förhålla sig till denna kontroversiella metod och framför allt vad spelarna själva tycker om andningsteknikens vara eller icke vara. Den nya omröstningen riktar in sig mot den föreståndande VM-matchen mellan Magnus Carlsen och utmanaren Fabiano Caruana. Skillnaden jämfört med matcher där Carlsen tidigare varit inblandad är att det aldrig varit så liten ratingskillnad som nu. Endast tre futtiga poäng skiljer dessa giganter åt men dessa tre poäng är värda mer än man kan tro på när det är beräknat på denna högsta nivå. Dock är det ingen tvekan om att Caruana nog är den absolut farligaste motståndaren för Carlsen att möta. Vem tror du vinner? Om du tror på Carlsen klickar du på det alternativet och om du tror på Caruana klickar du där.

KommenteraDen nyheten som slagit ner som en bomb idag i Schack-Sverige är att Anders Wengholm meddelat till elitkommittén att han slutar som förbundskapten. Huvudargumentet är att han inte anser sig hinna med uppdraget med inslag av träningsläger och mental träning och här var det ovana som ställde till det. Wengholm är dock stolt över att tillsammans med Evgenij Agrest lotsat herrlaget till en elfteplats i öppna klassen i OS i Batumi men poängterar också att det var oavsiktligt och beklagligt att fixstjärnan Pia Cramling inte bereddes plats i damlaget. Wengholm vill att hans efterträdare ska vara beredd på att det bland annat ingår reseledaruppgifter och andra saker i uppdraget som man kanske inte föreställer sig. Det går att läsa mer om Wengholms avhopp på schack.se.

KommenteraPå flera lärares begäran tar Schacksnack upp kommentatortråden till artikeln Telefonintervju med förbundskapten Anders Wengholm som tidigare publicerades några dagar före SM i Ronneby 21 juli.

KommenteraJust nu pågår det allt populärare Schack960, eller Fischer Random Chess i Saint Louis, och ingen mindre än Garry Kasparov sällar sig till deltagarna. Övriga deltagare är Veselin Topalov, som för övrigt inte heller varit med i hetluften ett tag, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Levon Aronian, Anish Giri, Peter Svidler, Leininer Dominguez och regerande USA-mästaren Sam Shankland. Det finns mer information på hemsidan. Grundidén bygger på att spelarna inte ska kunna dra nytta av utantillvarianter med en förutbestämd utgångsställning som med det traditionella schacket. Somliga gillar konceptet, andra gillar det inte, men en sak är säker; spelformen ökar på kreativiteten och tar udden ur förberedda öppningsanalyser och det var poängen med Fischers intelligenta förslag. Om denna spelform kommer att ersätta det traditionella schacket är nog tveksamt för det krävs mer för att stjälpa något som byggts upp under 500 år i Europa.

Nov 29

When it comes to playing World Championship Matches, there is no one among the current active players who is as experienced as Vishy Anand. The Indian grandmaster has been World Champion five times and has a wealth of experience playing for the highest title. What does Anand think about the 12 classical games of the Carlsen Caruana match? Was the match boring with 12 draws? Or were there exciting moments that only a player of his level can understand. In this interview by IM Sagar Shah for ChessBase India, Vishy speaks about each and every game of the match, giving his insights into the critical moments of the game, his take on the new opening ideas, the behind the scenes psychology and much more. It is an interview that gives you the gist of the entire World Championship Match 2018 in just 30 minutes! Interview done at Vishy’s place in Chennai.Nov 28

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana play the Tiebreaks of the 2018 World Chess Championship in London. Live commentary with Grandmaster Alexander Grischuk, Anish Giri and Peter Svidler.

Daniel King shows the 1st tiebreak game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

Daniel King shows the 2nd tiebreak game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

Daniel King shows the 3rd tiebreak game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

World Chess Championship 2018 Tie-breaks press conferenceNov 28

I morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660

 Nov 27

Bilder av Lars OA Hedlund från Juniorallsvenskan som spelades i Limhamn 23 – 25 november kommer någon dag senare då det tolfte VM-partiet stal hela schackvärldens uppmärksamhet igår. Mer information om Juniorallsvenskan, signerad Ingemar Falk, finns på Sveriges Schackförbunds hemsida Schack.se.

Lagbild på det segrande laget SK Rockaden. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Nov 26

Det 12:e och sista partiet slutade enligt förhandstipsen inte oväntat med remi men däremot var det oväntat att Carlsen skulle bjuda remi i sämsta tänkbara läge. Han hade ett stort psykologiskt övertag med både bättre ställning och bättre tid så varför bjöd han remi? Jag följde givetvis det dramatiska partiet live samtidigt som jag lyssnade på den amerikanska sändningen med bland andra Garry Kasparov och Vladimir Kramnik och känslan att Carlsen skulle avgöra VM-matchen var påtaglig när det plötsligt meddelades att Carlsen bjudit remi. Detta kom som en chock för mig och många andra som Yasser Seirawan, Vladimir Kramnik och Judith Polgar bara för att nämna några.

Jag försökte hitta en förklaring och drog mig till minnes att Capablanca i New York 1927 blev så besviken på Nimzowitschs spel att han lämnade en lapp till honom under pågående parti där det stod ”Please make better moves. I don’t know how to avoid a win.”. Anledningen var att Capablanca redan var klar och överlägsen vinnare i turneringen men inte ville påverka turneringstabellen så att Vidmar skulle komma ikapp om Nimzowitsch förlorade. Nimzowitsch var till skillnad från Vidmar en tänkbar VM-kandidat vid denna tid.

Här är en av ställningarna i partiet där Nimzowitsch gjort ett dåligt drag.

Capablanca,Jose – Nimzowitsch,Aaron [E16]
New York (19), 1927
[Engqvist]

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimzowitsch har just utfört det svaga 20…g6?? (Korrekt var 20…Kf8 med goda remichanser) vilket gav Capablanca chansen att spela på vinst efter 21.Rd6 Kg7 22.Nd5 vilket hade lett till ett positionellt vunnet torn- och springarslutspel då vit står betydligt aktivare än sin motståndare. Istället spelades 21 Kf2?? Kf8 22 Nd5 Rd8 23 Ke3 Nxd5+ 1/2-1/2

Caruana,Fabiano – Carlsen,Magnus
World Championship, London (12), 26.11.2018
[Engqvist]

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart har en liten men stabil fördel eftersom det bara är svart som kan bryta med …b5 i lämpligt läge. Det är omöjligt för svart att förlora denna ställning så varför inte spela optimalt och dra nytta av att Caruana har mindre tid på klockan? Istället kom ett remianbud som efter lite eftertanke fick mig att associera till Capablancas 21 Kf2??.

Leker Carlsen med sin motståndare som katten med råttan? Är han så säker på att vinna de snabbare partierna på onsdag att han kan göra som han vill? Det finns vissa paralleller med Capablanca som började tänka på hur övriga deltagare kunde placera sig istället för att fokusera på att spela optimalt schack enligt en världsmästares värdighet. Carlsen tycktes på ett tidigt stadium i partiet bestämt sig för att remi var målet även om han skulle få press på sin motståndare.

Om Carlsen skulle lyckas pulvrisera Caruana på onsdag så har han ändå satt sitt rykte på spel hos sina många anhängare. Varför vill inte världsmästaren bevisa att han är bättre i just klassiskt schack? Kramnik hade ett intressant, kanske ironiskt förslag, att man skulle kasta om och börja med snabbschack och låta de klassiska partierna kulminera och avgöra VM-matcherna. Kanske detta är framtidens melodi om man inte vill spela 24 klassiska partier som man gjorde på den gamla goda tiden?

 Nov 26

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana play Game 12 of the 2018 World Chess Championship in London. Live commentary with Grandmaster Alexander Grischuk, Anish Giri and Peter Svidler.

Daniel King shows the 12th game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

World Chess Championship 2018 day 12 press conferenceNov 25

VM-dramat i London mellan försvarande titelhållaren Magnus Carlsen, Norge och utmanaren Fabiano Caruana, U.S.A. fick ett litet antiklimax igår då Carlsen inte drog nytta av den vita färgen i någon större utsträckning. Detta innebär att Caruana har initiativet i matchen genom att vara i besittning av den vita färgen när det sista klassiska partiet spelas.

Carlsens argument var att han med det olikfärgade löparslutspelet Ljubojevic-Karpov i bakhuvudet kanske lura Caruana på samma sätt som Karpov lurade Ljubojevic. Detta förefaller vara en naiv taktik på VM-nivå och den verkliga orsaken måste ha varit att Carlsen inte ville ta onödiga risker och istället planerar att rikta in sig på de snabbare partierna där han statistiskt och matematiskt förväntas hålla en högre nivå än Caruana. Vi ska dock inte glömma det psykologiska och precis som bland andra blixtexperten Maxim Dlugy påpekat i New in Chess väger förmodligen den psykologiska aspekten tyngre. Eftersom det bara handlar om ett fåtal partier spelar tillfälligheter och atomernas lek en större roll. Enkelt uttryck vinner den spelare som har de starkaste nerverna i de kritiska situationerna. Vi ska dock inte glömma att Caruana har fått en lillchans att sätta press på Carlsen i det sista klassiska partiet innan de snabbare partierna tar vid.

För den oinvigde kan det vara nyttigt att känna till vilken viktig ställning Carlsen har kommit ihåg och hur man kan vinna respektive försvara sig i olikfärgade löparslutspel när det råder materiell obalans och det inte finns någon fribonde tillgänglig.

Ljubojevic,Ljubomir – Karpov,Anatoly
Milan Milan (3), 22.08.1975
[Engqvist/Dvoretskij]

Hur fortsätter vit principiellt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.Ke4 Ljubojevic verkar inte ha någon plan och tar det första spadtaget för att krångla till något tämligen enkelt. Dvoretskij menar att det enklaste sättet att hålla remi är att placera bönderna på samma färg som den egna löparen. Tänkbara varianter är 34.g5 f5 (Eller 34…fxg5 35.hxg5 följt av f4 och avancemang av den vita kungen till damflygeln.) 35.f4 Kd5 36.Bg7 Kc4 37.Kd2 och vit håller enkelt remi. 34…a4 35.h5 35.g5 f5+ 36.Ke3 var fortfarande det enklaste och mest principiella sättet att hålla remi. 35…gxh5 36.gxh5 f5+ 37.Ke3 Kd5 38.h6 Kc4 39.f4 Kb3

Vit kan bara hålla remi på ett sätt. Hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40.Bg7?? Ställningen är fortfarande remi men det kräver mer arbete eftersom vit måste analysera varianten 40.Kd2 Kxb2 (40…Bf3 41.Kc1 eller (41.Bg7 är enkel remi.) )  på djupet. 41.Kxd1 c4! (41…Kxa3 42.Kc2 Kb4 43.Kb2 b5 44.Bd6 Kc4 är också remi men kräver kännedom om att 45.Ka3! är enda draget som håller remi. Grundregeln är att bönderna inte får nå femte raden.) 42.Bg7+ c3 43.Ke2! Kxa3 44.Bxc3 b5 45.Be5 b4 46.Bd6 och ställningen är remi. Man kan i viss mån förstå att Ljubojevic inte ville analysera alla dessa relativt komplicerade varianter. Lärdomen att dra i just denna typ av slutspel är att man inte får låta svarts kung dominera på samma sida där man är bonde under. 40…Kc2! Detta är en av nyckelställningarna att komma ihåg som angripare. Ställningen är avgjord till svarts förmån eftersom vits kung inte längre kan försvara damflygeln. 41.Be5 Bh5 Löparen manövreras till b3 enligt Nimowitschs blockadprincip. 42.Bf6 Bf7 43.Be5 Bb3! 44.Bg7 b5 45.Bf8 c4 46.Bg7

Nyckelställningen att komma ihåg belyser att svart står på vinst men även hur angriparen avgör. Så hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46…b4! Detta genombrott ger svart forcerat en fribonde. 47.Kd4 Varianten 47.axb4 c3 48.Bxc3 (48.bxc3 Bc4!) 48…a3 49.Be5 a2 visar varför b2-bonden måste blockeras. Nu kan inte vit spela bonden till b3 och kontrollera promoveringsrutan a1. 47…c3! 48.bxc3 bxa3 49.c4 a2 50.Kc5 Kb1 51.Kb4 a1Q 52.Bxa1 Kxa1 53.c5 Kb2 54.c6 a3 55.c7 Be6 56.Kc5 a2 57.Kd6 Bc8 0-1

Ljubojevic fick alltså genom livets hårda skola lära sig hur man håller remi i detta slutspel. Carlsen ville kolla om Caruana hade koll på detta slutspel och det visade han med besked.

Carlsen,Magnus – Caruana,Fabiano
World Championship (11), 24.11.2018
[Engqvist]

Vad är svarts principiella fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30…h5! Caruana spelar enligt skolboken som bygger på att man placerar bönderna på samma färg som den egna löparen. Detta underlättar garderingen av dem och undviker attack från motståndarens löpare. 31.Ke3 Kd7! Den andra delplanen för att hålla remi är att avancera med kungen till den flygel där man har minusbonde. 32.Kd4 g6! 33.g3 Be2 34.Bf8 Kc6! När försvararen har uppnått denna ställning blir det tämligen enkelt att hålla remi då angriparen i det här läget endast har billiga tricks att försöka lura sin motståndare med. 35.b3 Bd1 36.Kd3 Bg4 37.c4 Be6 38.Kd4 bxc4 39.bxc4 Bg4 40.c5 Be6 41.Bh6 Bd5 42.Be3 Be6 43.Ke5 Vits grundläggande trick är att angripa med kungen och bönderna och försöka skapa ett genombrott i syfte att etablera en fribonde. 43…Bd5 44.Kf4 Be6 45.Kg5 Bd5 46.g4! hxg4 47.Kxg4 Vits plan är att i rätt läge bryta med f4-f5 med förhoppningen att i förlängningen få en fribonde på h-linjen. 47…Ba2 48.Kg5 Bb3 49.Kf6 Ba2 50.h4 Bb3 51.f4 Ba2 52.Ke7 Bb3 53.Kf6 Ba2 54.Ke7 Bb3 55.Kf6 Ba2 56.f5!

Hur håller svart remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

56…Bb1! Det enda försvarsdraget är inte särskilt svårfunnet. 57.Bf2 Bc2! (Naturligtvis inte 57…Bxf5?? 58.h5 och vits dröm är uppnådd.) Här enades spelarna om remi.

Caruana trillade inte i samma slutspelsfälla som Ljubojevic gjorde i Milano 1975. (Foto: Wikimedia – Dortmund 2012)

 

 

 

 

 

 Nov 24

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana play Game 11 of the 2018 World Chess Championship in London. Live commentary with Grandmaster Alexander Grischuk, Anish Giri and Peter Svidler.

Daniel King shows the 11th game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

 Nov 23

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från evenemanget ”Näringslivet möter förorten” som arrangerades på Centralstationen i Stockholm i onsdags. Klicka ”läs mer” för alla bilderna.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Nov 23

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana play Game 10 of the 2018 World Chess Championship in London. Live commentary with Grandmaster Alexander Grischuk, Anish Giri and Peter Svidler.

Daniel King shows the 10th game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

Tidigare artiklar