• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Dec 08

En förvånansvärt underskattat område inom den taktiska schackträningen är hur man utvecklar förmågan att få upp ställningar där man kan exekvera alla dessa tusentals kombinationer (en forcerad variant med ett offer) man har tränat på under hundratals timmar. Det var ju Spielmann, författaren till klassikern Konsten att offra i schack, som sade följande apropå Aljechins briljanta kombinationsförmåga: ”Jag kan förstå Aljechins kombinationer tillräckligt bra, men varifrån han får sina angreppschanser och hur han ingjuter energi redan i spelöppningen – det är bortom min förmåga. Ge mig ställningarna han får upp, och jag ska sällan misslyckas.”

Det finns en bok med den lovande titeln How To Create Combinations av Vladimir Pafnutieff men tyvärr fokuserar den bara till en bråkdel på förspelet av kombinationer genom argumentet ”leta efter kombinationerna, och du kommer att hitta dem”. Författaren hävdar också att ”En kombination är det enda vapnet för den svagare spelaren att besegra den starkare och båda dessa generella yttranden kan man ta med sig och kritiskt reflektera över.

E-postkursen vill gå ett steg längre. Hur kan man verkligen få upp konkreta ställningar där kombinationer är möjliga som Spielmann efterlyste?

Här nedan följer ett konkret exempel med Karpov i huvudrollen både som spelare och kommentator.

Karpov,Anatoly – Gligoric,Svetozar [C95]
Interzonal-09a Leningrad (Russia) (13), 21.06.1973
1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 6.Re1 b5 7.Bb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Nb8 10.d4 Nbd7 11.Nbd2 Bb7 12.Bc2 c5 13.d5 Karpov var förtjust i att låsa centrum i Slutet Spanskt. Spasskij eller Tal föredrog att bibehålla spännningen i centrum med 13 Nf1. 13…Ne8! 14.Nf1 g6 15.Bh6 Ng7 16.Ne3

Vit har en berömd standardplan som svart måste förhålla sig till. Vilken är den och hur försvarar sig svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16…Nf6! Tanken med draget är att följa upp med …Kh8 och …Sg8 för att tvinga h6-löparen till en förklaring. Detta är svarts enda sätt att bibehålla en flexibel ställning på kungsflygeln. Annars skulle vit ha fortsatt g4, Kh2, Rg1 och genomfört en typisk spanskt attack med springaroffret på f5 som den stora höjdpunkten i attacken.

De läsare som följt de tidigare delarna av presentationen av E-postkursen förstår nu att det är Benoni-hoppet som detta exempel har för avsikt att visa. Det går alltså att få in denna kombinatoriska idé om man låser centrum i Slutet Spanskt. Poängen med exemplet är att visa att Benoni-hoppet kan uppstå i många olika typer av ställningar men Kmoch påvisade att det är vanligast i Benonistrukturer, det vill säga bondestrukturer med vita bönder på e4 och d5 kontra svarta bönder på e5, d6 och c5. Samma idé kan analogiskt också utföras spegelvänt genom att vit ställer en springare på c5, eller svart en springare på c4, men det förutsätter att lång rockad har spelats och att springaren kan bli slagen av en b-bonde vilket då skulle öppna b-linjen för en avgörande invasion.

Hoppas den revolutionerande tanken med E-postkursen har klarnat. Det handlar alltså inte bara om att visa de viktigaste kombinationerna utan också hur man kan få upp ställningar där kombinationerna som man har lagt ner blod, svett och tårar på är applicerbara. Vid sidan av detta kommer även andra taktiska operationer att presenteras i samband med kungsangrepp. Ett exempel på detta kommer att presenteras i del 5.