Maj 13

Det har nu spelats fyra ronder av Sigemanturneringen. Det prestigefulla mötet Nils Grandelius-Erik Blomqvist resulterade i en seger för Grandelius sedan Blomqvist omotiverat försvagat fältet g6 genom att först ställa en bonde på f6 och sedan en på h6. Det fanns ingen anledning att spela på detta sätt när det var möjligt och viktigare att operera i centrum. Det här positionella självmordet påminner om hur Blomqvist förlorade mot Short i den första ronden. Då var det fältet f5 som Blomqvist bjöd på. Det har talats om att Grandelius spelar ojämnt i denna tävling och samma sak kan sägas om Blomqvist som spelade strålande i rond 2 och 3.

Därmed leder Baadur Jobava tävlingen med 2.5 poäng tillsammans med Grandelius sedan han spelat en solid remi mot  Hakira Dronavalli och bland annat bjudit på ett minoritetsangrepp på damflygeln.

Pavel Eljanov börjar efter sin vinst mot Nigel Short med de svarta pjäserna så sakteliga komma igen efter att de tre första ronderna ha legat på – 1. Det är ju så i fem-rondiga turneringar att det inte finns mycket spelrum att komma ikapp och chansen är stor att det blir favoritfall. Om turneringen hade varit dubbelrondig hade den bästa spelaren säkerligen vunnit. Missa inte att spela igenom detta otroliga parti på Chessbomb där Eljanov promenerade med kungen till a6 i mittspelet! Det var faktiskt ett feldrag som inte Short utnyttjade. Eljanov skulle istället ha gått med kungen till c6.

Här nedan presenteras alla fyra livesändningar från turneringen och det är GM Stellan Brynell som står för partikommentarerna.

Observera att livesändningen börjar kl. 12.00 i morgon. Vi har då följande möten:

Erik Blomqvist (2 poäng) – Baadur Jobava (2.5 poäng)

Harika Dronavalli (1.5 poäng) – Nigel Short (1.5 poäng)

Pavel Eljanov (2 poäng) – Nils Grandelius (2.5 poäng)

 

Lämna en kommentar