apr 26
Den hetaste nyheten i schacksverige just nu är att Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius har beslutat att lämna LASK för att istället representera Eksjö SK inför kommande säsong. Det framkommer inte på Lunds Akademiska Schackklubbs hemsida varför han valt att byta klubb efter att ha representerat Lund i sju säsonger (sedan 2008) och nyheten behandlas mycket kortfattat. Lund kom tvåa i senaste Elitserien och vann Elitserien 2010/11 och laget betraktas tillsammans med SK Team Viking och SK Rockaden som ett av de tre starkaste lagen i kampen om SM-titeln. Denna för LASK kännbara förlust innebär förstås att LASK blir kraftigt försvagade samtidigt som Eksjö kan bli en maktfaktor i Elitserien att räkna med. Mer information om den överraskande övergången finns på Eksjö schackklubbs hemsida.


Läs de 13 kommentarerna till “Sensationell övergång”

 1. Orealisten säger:

  Skulle det inte vara intressant ifall Schacksnack anordnade en intervju med t.ex. Grandelius för att få mer information bakom klubbytet?

 2. Sune Larsson säger:

  Nära till hands ligger väl ekonomiska skäl

  eller kanske fördelen med att vara smålänning i stället för skåning? 😉

  Fast det är bara spekulationer förståss…

 3. Realisten säger:

  Det är inte realistiskt

 4. Jan Bengtsson säger:

  Storleken har nog sin betydelse.

  I detta fall på plånboken, gissar jag…

  Man kan ju bo kvar i Skåne ändå)))

 5. Oavsätt säger:

  Jaha. Då hoppas jag på att Pontus och Nils kan stimulera varandra för visst spelar väll PC i Eksjö? Personligen skulle jag vilja att de som spelar för klubben bor i närheten eller har historiska kopplingar men det är bara en betraktelse och jag vill påpeka att jag inte känner till det aktuella fallet utan menar bara i princip och sen kan det ju finnas undantag.

 6. Orealisten säger:

  Vad jag kan se har inte http://www.schack.se publicerat nyheten ännu, borde inte klubbtillhörigheten av Sveriges starkaste schackspelare vara av intresse för publiken? Det har gått ganska många dagar nu, så det är knappt nyheter längre.
  Det är nästan som om de försöker undanhålla/skymma övergången.
  Jag som trodde Sveriges Schackförbund fanns för schackspelarna i Sverige…

 7. Sune Larsson säger:

  ¤6

  Japp. fast Sveriges Schackförbund har gjort en alldeles lysande insats genom att lägga ut TFS från 1904-2014

  på internet för download. Denna svenska schackskatt är nu alltså tillgänglig för alla – och inte bara de som samlat

  tidskrifterna pappersmässigt. Förhoppningsvis blir nästa steg ett motsvarande givande även av tidskriften Korrschack,

  som ju också sorterar under Sveriges Schackförbund. Sitter just nu och botaniserar bland gamla Stoltzpartier från

  1930-talet. En sån talang! Och så respekterad, för att inte säga fruktad, han var av alla, inklusive världseliten.

 8. Ingvar G säger:

  Håller med Orealisten i hans förslag om att Schacksnaxk kan intervjua Grandelius, vilket bör vara båda realistisk och intressant för lesarna.

 9. Erik K säger:

  Jag håller med om att en intervju med Grandelius vore högaktuell. Jag minns den gamla goda tiden då lundapågarna turnerade Europa tillsammans. Då var det trevliga rapporter och intervjuer av Axel Smith på sin blogg. Nu var det länge sedan man hörde något av någon annan än Smith.

 10. Thomas Engqvist säger:

  Det finns nu publicerat på http://www.schack.se/nils-grandelius-tavlar-om-en-plats-i-norway-chess/#more-21469. Det anges bland annat släktskapsskäl.

 11. Orealisten säger:

  Hela kommentaren:

  ”- Jag har spelat i LASK de senaste åtta åren, vilket för mig är alldeles för länge. Jag tröttnade på miljön och kände ett behov av att byta miljö, därför tog jag kontakt med Håkan Åkvist och hörde om de hade plats i Eksjös lag. Jag har många goda vänner i klubben och stämningen där är oerhört positiv och inspirerande. Dessutom har jag del av min släkt i Eksjö, vilket gjorde det extra lockande att byta just dit.”

  Jag tycker det är anmärkningsvärt att det var unge Grandelius som tog kontakt med Eksjö och inte tvärtom. Han måste verkligen vantrivts i LASK.

 12. Nils Zimmerman säger:

  Orealisten – Det är väl ungefär lika anmärkningsvärt som att man efter åtta år på samma arbetsplats söker efter något nytt… /Nisse

 13. Orealisten säger:

  Det tycker jag inte. LASK är en schackklubb, inte en arbetsplats. De kanske träffas vid 5-10 tillfällen om året, inte varje dag. Ska bli ganska mycket till för att man ska tröttna på miljön, framförallt att aktivt fråga efter en annan schackklubb, och därmed sticka ifrån den klubben som varit med och byggt upp hans schackkarriär.

Lämna en kommentar