apr 30

Denna veckans kluring är hämtad ur American Chess Art – 250 portraits of Endgame Study (Pitman, 1975) sammanställd av Walter Korn. Det är en mycket bra bok som både praktiska schackspelare och studiekomponister/studielösare kan hämta många idéer ur. Den systematiska utvecklingen av moderna slutspelsstudier började på 1800-talet och i Europa var det framför allt det tysk-brittiska radarparet Bernard Horwitz och Joseph Kling som var pionjärerna. I U.S.A. tog det längre tid för slutspelsstudien att mogna och man fick vänta till slutet av 1800-talet. Nordamerikanerna var framför allt skickliga på att producera mattproblem i två, tre eller flera drag. När en studie producerades  kallades den för ”slutspel” och slutspelsstudien avslutades ofta med en briljant kombination. De saknade oftast den tekniskt polerade tekniken, disciplinen och de didaktiska värdena i kompositionen. Den främste pionjären från den nya världen var Eugene Beauharnais Cook (1830-1915). Han hade rykte om sig att vara en så skicklig lösare att han till och med var fruktad för sin förmåga att upptäcka defekter i en studie. Samuel Loyd (1841-1911) är förmodligen den som de flesta känner till i och med att han var världens fantasifullaste schackartist men han producerade mest problem och höll bara marginellt på med slutspelsstudier. Precis som med Loyd var även Gustavus Charles Reichhelm (1839-1905) född i Philadelphia. Han var en världsberömd schackspelare, analytiker, författare och kompositör.

Exemplet av honom nedan är inte så svårt men det belyser att vem som helst kan tänka 25 drag framåt om varianten inte består av så många grenar och om den är forcerad. Gör ett försök att lösa denna studie utan att flytta pjäser eller bönder.

C.G.Reichhelm – Vit drar och vinner
Lasker’s Chess Magazine, New York 1904

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras efterföljande dag i kommentarfältet.

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans kluring 26”

 1. Lasse S säger:

  Det var faktiskt en riktigt häftig studie.. 🙂
  Att ha fantasin att kunna komma på idén till den, det vore något, det..

 2. Thomas Engqvist säger:

  Tack Lasse! Jag håller helt med. Detta är en studie som helt klart visar att det är svårare med själva komponerandet än lösandet trots att man måste tänka hela 25 drag framåt. Här följer lösningen till de spelarna som vill få lösningen bekräftad: 1.Kh4 Kh7 2.Kh3 Kg8 3.Kh2 Kh7 4.Kh1 Kg8 5.Kg1 Kh7 6.Kh2 Kg8 7.Kh3 Kh7 8.Kh4 Kg8 9.Kh5 Kh7 10.g8Q+ Kxg8 11.Kg6 Kh8 12.Kf7 Kh7 13.Ke8 Kxh6 14.Kd7 Kh5 15.Kxc8 Kh4 16.Kd7 Kh3 17.Kxe7 Kg2 18.Kxf6 Kxf2 19.e7 Kg1 20.e8Q f2 21.Qg6+ Kh2 22.Qh6+ Kg2 23.Qxf4 f1Q 24.Qxf1+ Kxf1 25.Kxf5 och vit vinner…

 3. Socialistinternationalen säger:

  Gäsp! Det tog mig 10 sekunder att ta mig ned till h2/g1/h1 och triangulera och sedan upp med kungen, offra bonden och ta sig in med kungen och slå hästen på c8 och sen orkar man inte räkna längre eftersom man vet att det är en studie och svarts motstånd måste förlora…

  Håller dock med Lasse S att det häftiga är om man hade förmågan att komponera dessa! Men kanske ändå inte för vilket genomslag har man i samhället om man skulle vara en fena på detta. Noll och intet.

  Det nämns några historiska kompositörer och jag undrar om någon av dessa hade någon nytta av sitt kunnande vad gäller ekonomisk status och liknande. Antar att ingen klättrade på samhällsstegen och gjorde det så beror det knappast på deras kompositioner. Rätta mig om jag har fel.

  Som medlem i Socialistinternationalen anser jag att dessa skickliga schackingenjörer borde få den uppskattning de förtjänar men för detta krävs ett socialistisk samhälle där vi gör arbetarklassen intresserad av schackspelet. (ironi)

 4. Sune Larsson säger:

  ¤3

  ”Gäsp! Det tog mig 10 sekunder att ta mig ned till…”

  10 sekunder!!!! Du börjar nog bli gammal… 😉 Vårda sekunderna!

  Tid är viktigt! Tid är pengar, hävdar många – och att pengar är lycka vet vi ju redan…

 5. Socialistinternationalen säger:

  Tack för rådet och ja jag börjar bli gammal däremot inte lycklig och detta till trots att jag känner det som att jag har mycket pengar. Jag har t.o.m. utför divisionen pengar-att-göra-av-med-plus-nya-pengar-som-kommer-in/tid-jag-har-kvar-att-leva. Kanske du har något annat genialt råd? Och kom inte dragandes med att jag skall lämna alla tillgångar och följa Jesus för han har dött för länge sedan.

  Om man skulle stoppa in en vit häst på h1 skulle man ha lösningen att ta sig bort till d1/d2/e1 och triangulera med kungen där. Hallelulja!

Lämna en kommentar