apr 25

På det följande klippet meddelas den hetaste nyheten i professionellt internationellt schack sedan 1988:

25-26 april äger en snabbschack- och blixtmatch rum i Saint Louis mellan den tidigare världsmästaren Garry Kasparov (1963-) och stormästaren Nigel Short (1965-). Dessa har tidigare mötts i en VM-match 1993 där Kasparov utgick som solklar segrare. Kasparov var otroligt stark som världsmästare, kanske den starkaste även om man beaktar hela schackhistorien. Några år senare besegrade Kasparov exempelvis det israeliska landslaget med fyra GM i en åttabordssimultan med otroliga 7-1! Det finns ingen annan spelare som är i närheten av en sådan bedrift även om Anand menade på att man inte ska övervärdera detta eftersom det är en svår psykologisk sits för de som utmanar Kasparov i en kamp på icke lika villkor.

Detta påminner mig för övrigt om när jag mötte den israeliske stormästaren Boris Gelfand i en simultan 1994, då jag hade ett Elotal på 2440 och var en mycket aktiv spelare. Gelfand var mycket stolt över att besegra en IM i simultan och ville ha en kopia på protokollet efter partiet.

Shorts meriter går inte av för hackor heller, på vägen till VM-matchen hade han slagit ut sådana giganter som Anatolij Karpov och Jan Timman och var en mycket värdig motståndare till Kasparov. Det blir alltså ett kärt återseende för oss som tillhör den lite äldre generationen att ännu en gång få skåda dessa giganter även om det bara är en uppvisningsmatch, då inga Elo-poäng står på spel. Det ska för övrigt tilläggas att Kasparov sedan ett decennium lagt pjäserna på hyllan och räknar sig som pensionär medan Short fortfarande är en aktiv tävlingsspelare som spelar både vanliga turneringar och då och då deltar i veterantävlingar.

Matchen består av två snabbschackpartier och åtta blixtpartier. Idag spelas ett snabbschackparti åtföljt av fyra blixtpartier och det blir samma upplägg imorgon. Betänketiden är 25/10 respektive 5/3.

Livespelet börjar kl. 21.00 svensk tid.

Det finns mer information om hela evenemanget på hemsidan

 

Lämna en kommentar