Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









feb 26
Roslagens SF

Roslagens Schackförbund har fått ny webbplats. Adressen är den samma som tidigare.

Webbplatsen har en del intressanta funktioner som integrerar information från Sveriges Schackförbund. Dessa funktioner skulle kanske vara intressant för andra distriksförbund eller klubbar? De mest intressanta funktionerna finner man under flikarna Klubbar, Direktsändningar och Ratinglistor. I högerspalten hittar man flera andra exempel under rubrikerna Nyheter och Förbundet. Ambitionen har varit att administrationen av webbplatsen skall vara minimal. Mycket information genereras automatiskt från olika siter (se t.ex. Nyheter – Schackvärlden). Plattformen är WordPress, som även Sveriges Schackförbund och Schacksnack använder.

Om man har frågor finner man kontaktuppgifterna under fliken Kontakt. (Skrivet av Kjell Jernselius).



feb 24


(24/2). Idag klockan 14.00 ställs GM Nils Grandelius från Lunds ASK inför en tuff uppgift i Reykjavik Open då han som svart möter superstormästaren David Navara (2710). Det går att följa partiet i  direktsändning och det bör även svenskmötet mellan FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SK, och IM Axel Smith, Lunds ASK, göra eftersom arrangören tidigare sänt 29 partier och de två senare möts precis vid det bordet.



feb 23
Inför rond sex i Reykjavik Open har landets stora hopp till en framskjuten placering GM Nils Grandelius från Lunds ASK häng på de i toppen på tabellen. som framgår av bifogad minitabell.
Efter rond 5. Deltagare 227. Sista kolumnen prestationsrating.
1 GM Eljanov Pavel 2678 1 1 1 1 ½ 4.5 2790
2 GM Vachier-Lagrave Maxime 2715 1 1 1 1 ½ 4.5 2817
3 GM Yu Yangyi 2688 1 1 1 1 ½ 4.5 2785
22 GM Grandelius Nils 2566 1 1 ½ ½ 1 4.0 2540
36 IM Smith Axel 2485 1 1 0 1 ½ 3.5 2431
77 FM Malmdin Nils-Ake 2281 1 0 0 ½ 1 2.5 2020
79 Wahlbom Magnus 2279 1 0 ½ 0 1 2.5 2035
96 WFM Frisk Ellinor 2197 1 0 1 0 1 3.0 2124
120 Palmqvist Fredrik 2050 0 1 0 ½ 1 2.5 2098
124 Haraldsson Leif 2028 0 1 0 1 0 2.0 2095
126 Isaksson Per 2016 0 1 ½ 0 1 2.5 2163
138 Karlsson Robin 1980 0 1 1 0 0 2.0 2148
150 Helin Mikael 1910 0 1 1 1 0 3.0 2286
174 Ohlsson Mikael 1811 0 0 0 ½ 0 0.5 1405
194 Pantzar Milton 1693 ½ 0 0 ½ 0 1.0 1874
203 Petersson Baldur Teodor 1575 0 0 ½ 0 1 1.5 1801

 

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partier från rond fem med bland annat Grandelius och Smith.



feb 22

Just när förkylningen började lägga sig ramlade jag, och har nu någon sorts spricka i ett revben. Så det dröjer lite innan skrivandet tar fart igen. Lagen om alltings jävlighet…



feb 21

(På grund av sjukdom publiceras dessa för sent)

Onsdagen innebar en kraftkrävande dubbelrond i Reykjavik Open. Första partiet började 9.30 och andra 16.30. Efter tre ronder  ser toppen i stort ut som förväntat. Full poäng har bl.a Anish Giri, Ivan Cheparinov och Maxime Vecjier-Lagrave bland dem som har full pott d.v.s 3 poäng. Nils Grandelius har 2.5 poäng efter remi i tredje ronden mot IM Andreas Diermaier. Axel Smith besegrade sin sambo Ellinor Frisk i andra ronden men hade “oturen” att få möta Anish Giri i tredje med en första nolla som följd.
På 2.5 poäng ligger nu också Ding Liren som efter sin oväntade remi i första ronden vunnit i andra och tredje. En som verkar fortsätta sin resultatmässiga kräftgång  är Ivan Sokolov som efter en oväntad förlust i tredje ronden mot Adarsh Jayakumar (2271)  ligger på 1.5 poäng. Dock skall man komma ihåg att dåliga resultat tidigt i schweizerturneringar kan innebära lättare motstånd i många ronder. Man slipper tampas med fullpoängarna helt enkelt.
Noteras kan   att i svenskmötet i tredje ronden mellan senioren Nils-Åke Malmdin (2281) och Robin Karlsson (1980) vann Robin och har nu 2.0 poäng.
I fjärde ronden möter Nils Grandelius den mindre kände kinesen Li Wenliang (2411), Axel Smith får möta Tari Aryan som Nils besegrade i andra ronden.
På torsdagen spelas endast en rond.

(Skrivet av Ivar Paulson)

Idag var det dubbelrond och allt fler skrällar dyker upp här och var. Till exempel blev GM Ivan Sokolov utspelad mot den relativt okända FM Jayakumar (2271) och får imorgon sätta sig mellan två stockholmare som presterat över sin rating, Per Isaksson (2016) som höll Alina L’ami (2362) till remi i eftermiddagsronden, och Mikael Helin (1910) som i rond 3 övermannade dansken Thomas Schou-Moldt (2236). De ställs imorgon mot IM Bjorn Thorfinnsson (2386) samt WGM Alina Kashlinskaya (2350).

För de högre rankade svenskarna under morgonronden kan nämnas att Nils Grandelius övertygande besegrade Aryan Tari samtidigt som Axel Smith besegrade hustrun Ellinor Frisk. Inför den tredje ronden fick Axel försterankade GM Anish Giri på sin lott och såg länge ut att relativt enkelt tämja holländaren till en remi, men stormästaren trollade fram ett bindande tryck som Axel tyvärr föll för med dålig tid. Under tiden spelade Grandelius en välspelad remi som svart i Grünfeld mot IM Andreas Diermair (2407). Av övriga starka svensk-prestation bör nämnas svenskmötet Nils Åke Malmdin – Robin Karlsson där Robin Karlsson lyckades skrälla och besegra sin 300 poäng högre rankade motståndare samt att den unge Teodor Baldur Petersson kommit ur startblocken med en remi mot en nästintill 300-poäng högre rankad motståndare.

Efter tre ronder är det nu 15 återstående spelare i topp, däribland det kinesiska stjärnskottet IM Wei Yi (2501) som utan tvekan kommer bli ett namn att lägga på minnet, då han endast är 13 år gammal! Den andra kinesen i topp, Yu Yangyi (2688) är redan internationellt känd trots sina ringa 18 år. Även den skotske IM Muir (2313) kan glädjas över en bra dag, då han lyckades besegra först GM Amin (2631) och sedan GM Maze (2556). Det förstnämnda partiet visar jag nedan.

Svenskarnas lottning för rond 4:

Grandelius Nils (2566) – Li Wenliang (2411)
Smith Axel (2485) – Tari Aryan (2263)
Frisk Ellinor (2197) – Schreiner Peter (2439)
Karlsson Robin (1980) – Handler Lukas (2369)
Helin Mikael (1910) – Kashlinskaya Alina (2350)
Isaksson Per (2016) – Thorfinnsson Bjorn (2386)
Rodriguez Fonseca Jorge (2009) – Wahlbom Magnus (2279)
Finnbogadottir Tinna Kristin (1871) – Malmdin Nils-Åke (2281)
Palmqvist Fredrik (2050) – Johansen Arnt-Ole (1817)
Haraldsson Leif (2028) – Storesund Henrik (1759)
Meier Gerd (1949) – Pantzar Milton (1693)
Saemundsson Bjarni (1935) – Petersson Baldur Teodor (1575)
Ohlsson Mikael (1811) – Ragnarsson Heimir Pall (1354)

Vit vid draget.

Ställningen är tagen från partiet Amin – Muir, Reykjavik Open 2013 (2)

Vit genomförde nu ett tematiskt genombrott för dessa slutna sicilianska ställningar, nämligen

14.f5!

Som effektivt öppnar upp svarts kungsflygel till vits fördel. Efter flertalet semiforcerade  slagväxlingar på f5 följer detta:

14…gxf5 15.exf5 Sxf5 16.Sxf5 Lxf5

Här kan stormästaren få en kraftig fördel med 17.Sg5+ +/- med idén 17…hxg5 18.Txf5 och tornet kan inte tas på grund av spiken Le4. GM Amin såg samma tema, men utförde det på helt fel sätt.

17.Sxe5??? Sxe5 18.Txf5 Dxf5

och nu upptäckte han att det planerade 19. Le4 inte fungerade på grund av motgaffeln 19…Sf3+!

Efter 19.Tf1 De6 var han torn under och valde att ge upp. 0-1

(Skrivet av Martin Lokander)


Partier från rond 1-4.




feb 21

Linus Johansson, slutsegraren.

Årets Västgöta Open samlade 94 startande varav två stormästare. Det som gör ett Open så fascinerande är att allt kan hända.
En amatörklubbspelare kan välta en stormästare. Detta hände inte bara en gång utan hela fyra gånger i årets Västgöta Open i Skara.

I och med dessa favoritfall så öppnade det upp för andra att kliva fram. I täten var det ett tag i mitten av turneringen Linus Johansson från Limhamns SK som hade ryckt åt sig en ledning. Han förlorade då mot Tommy Andersson från Burgsvik-Alva SK, som tog ledningen.

I sista ronden tog Linus en snabbremi och fick sedan se Anton Frisk-Kockum besegra Tommy Andersson varvid även Daniel Ronneland kom ikapp.

Det blev alltså fyra spelare på 6½ poäng och efter en knivskarp särskiljning var det till sist Linus Johansson som stod som slutsegrare.

Daniel Ronneland från Lidköping, som efter särskiljningen, kom fyra fick som plåster på såren en DM-titel. Även denna tävling i tävlingen var jämn. Tvåa kom klubbkompisen Peter Fransson som i sista ronden spelade remi mot slutsegrande Linus Johansson.

För kompletta slutresultat hänvisas till tävlingens hemsida.

 

(Skrivet av Lars-Göran Eklund)



feb 21

Thomas Engqvist (IM och litteraturvetare) har recenserat Christer Johanssons diktsamling ”Laika” som delvis handlar om schack:

Det är inte så vanligt med schackspelare som publicerar dikter. Jag erinrar mig endast internationelle mästaren Christer Niklasson  som under 80 och 90-talet publicerade sex böcker. Den första var ”En schackspelares memoarer” (1983) och den senaste ”Ljuset i de dödas ögon” (1998) Nu har Christer Johansson, ordförande i Bollmora SK, debuterat med Laika – dikter. Denna diktsamling har förberetts under många år. Vid 12 års ålder, 1985, blev han inspirerad av filmen ”Mitt liv som hund” och detta föranledde honom att börja sin bana som poet. Det är alltså ett årsomfattande arbete som ligger bakom och ytterligare diktsamlingar kan komma att publiceras inom kort, eftersom han enligt egen utsago skriver som en maskin.

Titeln Laika anknyter förstås till den sovjetiska rymdhunden Laika som sköts upp i omloppsbana kring jorden 1957 i det så kallade Sputnikprogrammet. Laika levde endast några timmar i den trånga kapseln p.g.a. hettan och stressen. Följande koncisa dikt som heter just Laika är säkert en hyllning till världshistoriens mest berömda hund som var den första levande varelsen uppe i rymden.

Bort från värmen där är natten
Bort från gråten
Bort från skratten
Bort från ljuset
In till ljuset
En liten hund

Även om diktsamlingen rubriceras Laika ligger tyngdpunkten snararare på överlämnande alster ur ett schackligt, sydamerikanskt och privat perspektiv.  Krokodilspår anknyter inte specifikt till schack men är man schackspelare kan  man ändå tolka det som att schack liksom livet handlar om att vara kreativ.

När jag tittar bakåt
ser jag inga spår

Men jag känner spåren där jag går

Framför mig kryllar det av spår
som alla frågar

efter att få födas…

Dikten Livs-symfoni går också i kreativitetens tecken och undersöker samtidigt spänningsförhållandet moll och dur.

De som påstår att de aldrig har
moll i sitt liv måste vara tondöva

Alla har moll i sitt liv, det är det
som skapar kreativitet, och
man blir starkare och  mer medveten
om sig själv och allt runt i kring sig

Moll skapar kreatitivitet
”Man måste göra något”

Dur blir sedan grädden på moset

Helhetsintrycket är att det är en trevlig och läsvärd diktsamling med många tänkvärda rader och ovanliga perspektiv. Vi schackspelare skulle säkert vilja se en diktsamling enbart ur det schackliga perspektivet men å andra sidan måste Christer Johansson bredda sig för att nå ut till den stora publiken och det har han verkligen lyckats med.

Thomas Engqvist



feb 21
Förväntansfulla spelare. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

På grund av sjukdom har dessa bilder försenats. Vår fotograf Lars OA Hedlund var på plats i Hässelby Junior Grand Prix förra helgen.

Resultat :
Grupp A+B

  1. Ramir Rabaza SK Rockaden (inbördes möte) 4
  2. Max Bolldén Trojanska Hästen              4
  3. Henrik Palmestig Trojanska Hästen         3½

Grupp C

  1. Milton Pantzar 4 Springare-2001 6½
  2. Baldur Teodor Petersson 4 Springare-2001 6
  3. Jonas Al-Khalili Trojanska Hästen-2002 6

Grupp D

  1. Marta Religa 4 Springare-2004 6½ 30.5 34.5
  2. SooHan Jang 4 Springare-2003 6½ 29.0 30.0
  3. Meghana Bhat 4 Springare-2003 6 26.5 29.5
Milton Pantzar från 4 Springare vann sin grupp. (Foto: Lars OA Hedlund)


feb 20

Unge svensken Milton Pantzar (1693) kapade en halva av Jayakumar (2271). Många svenskar fick känt motstånd.

Fredrik Palmqvist förlorade mot Wesley So, Leif Haraldsson mot Ivan Sokolov och Per Isaksson mot Gawain Jones.

Inför rond 2 är det flera märkliga lottningar. Nils Grandelius ställs mot den goda vännen och norske talangen Aryan Tari. Axel Smith ställs olyckligt nog mot frugan Ellinor Frisk.

Milton Pantzar 1693 får hårt motstånd i form av IM Zumsande 2419. De svenskar som får det tuffast imorgon är Nils Åke Malmdin mot Dragan Solak 2603 samt Magnus Wahlbom mot Alexander Ipatov.

(Skrivet av Martin Lokander)

På tisdagen började Reykjavik Open som spelas 19-27 februari och i år samlat 226 deltagare.

I toppen fem stormästare med över 2700 i rating: Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, David Navara, Ivan Cheparinov och Ding Liren. Därefter ett femtontal spelare på över 2600 bland vilka kan nämnas Wesley So, Gawain Jones och en Ivan Sokolov som säkerligen är hungrig på revansch efter sitt försmädliga Tata Steel-insats.

I gruppen under 2600 återfinner vi den högst rankade svensken Nils Grandelius och hans trätobroder Alexander Ipatov som vann juniorvärldsmästerskapet i fjol.

Övriga svenska deltagare:

  • Axel Smith
  • Nils-Åke Malmdin
  • Magnus Wahlbom
  • Ellinor Frisk
  • Fredrik Palmqvist
  • Leif Haraldsson
  • Per Isaksson
  • Robin Karlsson
  • Mikael Helin
  • Mikael Ohlsson
  • Milton Pantzar
  • Teodor Baldur Petersson

Som synes en försvarlig skara att jämföra med ingen i Moscow Open eller Aeroflot Open eller Petrovs Memorial…

Dessutom deltager den 78-årige isländske stormästaren och förre FIDE presidenten (1978-82) Fridrik Olafsson.
Några mindre skrällar kunde noteras i första ronden: Sebastian Mihajlov (2059) remiserade mot Ding Liren ( 2709) och Soren Jensen (1909) besegrade riltonbekante IM Frode Urkedal (2473)
Nils Grandelius och Axel Smith vann sina första partier. I övrigt blev svenskarnas resultat blandat vinst och förlust.

Direktsändningen var något knackig första dagen. Turneringen kan följas på hemsidan: www.reykjavikopen.com eller på Chessbomben.

(Skrivet av Ivar Paulson)

Rond 1 med bl.a. Wahlbom, Malmdin och Grandelius.

 

 



feb 19

Redaktören Erik Geijer är sjuk. Det är därför det inte skrivs så mycket här för tillfället.





Tidigare artiklar