Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 27

Några av Axels partier.

Schacksnack berättade i går att IM Axel Smith, Lunds ASK, varit i Estland och spelat. Det gällde en snabbschackturnering ”12th Puhajarve Rapid 2012″ med 32 deltagare och tuffa handikapp för de bästa till och med så tufft som  2-18 i betänketid. Högst rankad och den ende över 2700 i rating var GM Nigel Short från England och han segrade också med en marginal av 4.0 poäng till närmaste förföljare som var GM Kaido Kulaots, EST, och GM Tomi Nybäck, FIN.  Axel blev nia vilket var i paritet med startrankingen. Mot de tre överst i prislistan förlorade han mot Short där det i slutet av partiet kunnat bli patt ett par gånger mot en svagare motståndare, vann mot Kulaots och spelade remi mot Nybäck.aug 17

I går var det inte en remi i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg och dessutom tog stormästarna över showen och visade var skåpet skall stå. 4-0 till stormästarna och GM Eduardas Rozentalis seglade upp i ledningen med 5½ poäng. Alldeles bakom med  5 poäng jagar GM Emanuel Berg och IM Thomas Henrichs. I sista ronden , som startar koockan 10.00 i dag, så möts Rozentalis och Henrichs medan Emanuel tar sig an GM Tomi Nybäck. Tyvärr så försvann Henrichs chans till en GM-norm i och med förlusten mot Nybäck, vilket kanske dämpar kampviljan inför sista ronden.

”Hela startfältet har visat prov på stor fighting spirit under hela veckan och de har verkligen gett oss kamppartier i varje rond. Som arrangör så kan man inte önska sig så mycket mer skriver Håkan Warston.”

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens rond och den börjar klockan 10.00. Spelschemat upptar följande möte i sista ronden: Nithander-Semcesen, Nybäck-Berg, Rozentalis-Henrichs, Tikkanen-Welin och Frisk Kockum-Bejtovic.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-8.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 12


Gårdagens knall Nithander-Nybäck (1-0). Foto Sören Svensson.

Det var verkligen en knall i första ronden i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg. Arrangörsklubbens IM Victor Nithander mötte favoriten till slutsegern den finländske stjärnan GM Tomi Nybäck och aktade inte på rov utan han tog hela poängen efter övertygande spel. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan Mats Welin och FM Anton Frisk Kockum där den senare efter 60 drag kunde avgöra ett bondeslutspel till sin fördel.

I fjol vann GM Emanuel Berg stormästareturneringen (prislista och partier) och även i år bör han vara med i segerdiskussionen.

Naturligtvis blir det direktsändning och i dag är det dubbelronder och de börjar klockan 10.00 och 17.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 2: Bejtovic-Welin, Rozentalis-Nithander, Tikkanen-Berg, Frisk Kockum-Heinrichs och Semcesen-Nybäck.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 31

Då är ”European Individual Chess Championship” som spelas i Bulgarien framme vid sista ronden. De som önskar följa upplösningen får slå på datorn klockan 12.00. Leder i ensamt majestät gör GM Laurent Fressinet från Frankrike på åtta poäng. I går besegrade GM Vladimir Akopian från Armenien. I sista ronden ställs han mot GM Dmitry Jakovenko som svart, vilket säkert kan bli en pärs. Fransmannen är säkert medveten om att det är åtta spelare, förutom Jakovenko, som likt hungriga vargar förföljer honom endast en halv poäng efter.

GM Nils Grandelius vann i näst sista ronden, som Schacksnack berättade om i går. Vem han möter i dag framgår av bifogad ruta. Det kan bli tufft!

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 ½-½ GM Michael Roiz 2652

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 10 (348 deltagare).
1 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 1 1 8.0
2 GM Dmitry Jakovenko 2729 1 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 1 7.5
3 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½ 7.5
76 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 0 1 6.0
120 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 0 1 5.5
178 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 0 1 5.0
214 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 0 4.5
223 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 4.5

 

Tidigare inlägg: 30/3, 30/3, 29/3, 29/3, 28/3, 28/327/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 12.00 och i denna kommer GM Tomi Nybäck att figurera vid bord 39. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-10.


Partierna från direktsändningen rond 10.mar 29

Nu återstår det endast tre ronder i ”European Individual Chess Championship” och inför dessa finns det tre spelare i topp med 6½ poäng (se minitabell). Men endast en halva efter jagar 17 stormästare så det kommer att bli spännande att följa i direktsändning vem som skall få höja segerbucklan på söndag.

GM Nils Grandelius förlorade i går mot GM Artyom Timofeev från Ryssland i ett parti där Nils länge stod bra men det verkade som att han gjorde det avgörande misstaget i tidsnöd (?). I dag möter han GM Zaven Andriasian från det stora schacklandet Armenien, som är rankad fyra i världen. Nils har tidigare i turneringen mött två från Armenien och förlorat så vinst i dag mot Zaven är vad vi ”kräver”. Nils kommer inte med på direktsändningen i dag men GM Tomi Nybäck går det att följa vid bord 38.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 0-1 GM Zaven Andriasian 2616

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 8 (348 deltagare).
1 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 6.5
2 GM Maxim Matlakov 2632 ½ 1 1 1 ½ 1 ½ 1 6.5
3 GM Vladimir Akopian 2684 ½ ½ 1 1 ½ 1 1 1 6.5
73 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 5.0
107 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 4.5
177 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 4.0
217 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 3.5
223 GM Hedinn Stengrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 3.5

 

Tidigare inlägg: 28/3, 28/3,  27/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-8.


Partierna från direktsändningen rond 8.mar 25

Det är sedan i går Schacksnack haft något om ”European Individual Chess Championship”. De två senaste ronderna har GM Nils Grandelius vunnit. I rond fem vann han mot en turkisk IM och i dag satte han den finska stjärnan GM Tomi Nybäck på plats vilket gjort att han klättrat rejält i tabellen och har nått upp till 2643 i prestationsrating!. I morgon är det spelledigt och när spelet återupptas på tisdag har Nils vit mot GM Sergey Volkov, RUS (2623), men till detta återkommer Schacksnack till speldagens förmiddag.

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden. Efter rond 6 är det inte mindre 10 spelare på fem poäng.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 6 (348 deltagare).
1 GM Arkadij Naiditsch 2702 1 1 1 ½ ½ 1 5.0
2 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ 5.0
3 GM Yuri Kuzubov 2615 1 1 1 ½ 1 ½ 5.0
58 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 4.0
163 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 3.0
169 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ 3.0
171 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 3.0
177 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 3.0

 

Tidigare inlägg: 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Nils partier från rond 1-6.


Partierna från direktsändningen rond 5-6.mar 31
live
 
Schacksnack skrev för några dagar sedan om att idag kommer IM Axel Smith, Lunds ASK, att spela blindsimultan mot 11 spelare från Kristiansund Sjakklubb i Norge. Evenemanget börjar klockan 18.30 och klubben har lovat att ett eller ett par partier kommer att visas i direktsändning (länk överst).
 
live             live             live             live             live             live
 Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
  
De nordbor som dyker upp i direktsändning i rond nio från de 12 Individuella EM klockan 15.15 framgår av tabellen. Det har dykt upp en ”gammal” bekant igen – Tomi Nybäck från Finland. Nils spelar vid bord 92 och det är endast 50 partier som visas.
 
19 GM Ernesto Inarkiev (5.5) 2674  1-0 GM Jon Ludvig Hammer (5.5) 2606
22 GM Boris Chatalbashev (5.5) 2602  0-1 GM Peter Heine Nielsen (5.5) 2670
36 GM Tomi Nybäck (5.0) 2656 ½-½ GM Robert Hovhannisyan (5.0) 2560
Ej i direktsändning.
92 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (4.0) 2547  1-0 IM Yohan Benitah (4.0) 2401
 
Förlusten i går för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, mot IM Sven Telljohann Tyskland innebär att hans möjlighet till en framskjuten placering är borta (partiet kommer senare i dag). Det var ingen lyckad dag för de nordiska deltagarna som var med i direktsändning från EM. Den ende som vann var Världsmästaren Vis. Anands sekundant vid senaste VM-matchen GM Peter Heine Nielsen från Danmark. Efter förlusten i går kan det bli tufft för norrmannen GM Jon Ludvig Hammer att kvalificera sig till den kommande World Cup turneringen, en plats som i flera ronder verkat klar. Det behövs nog ytterligare 2½ poäng för honom och Peter Heine för att det skall bli verklighet och det är inte säkert att det räcker eftersom det är prestationsratingen som är särskiljning för dem som hamnar på samma poäng. 
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond nio. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Vladimir Potkin 2653 6.5
2 GM Markus Ragger 2614 6.5
3 GM Viorel Iordachescu 2626 6.5
192 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 4.0
 
 
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-8.mar 21

De första dragen i de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, görs i morgon klockan 15.00 och de sista den 2 april då 11 ronder har avverkats. Det är en mycket stark turnering med inte mindre än 85 spelare över 2600 i rating enligt den preliminära – 409 namn långa – deltagarelistan! Allra högst upp i denna finns flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler (2730) och han har sällskap av åtta andra 2700-spelare. Det är väl bland dessa som segraren kommer att återfinnas och vem det än blir så väntar ett första pris på € 20 000.

GM Nils Grandelius (2547) från Lunds ASK är Sveriges representant i detta illustra sällskap. Samtliga länder i Norden är representerade och för att nämna de flesta: GM Peter Heine Nielsen, DEN (2670), GM Tomi Nybäck, FIN (2656), GM Jon Ludvig Hammer, NOR (2606), GM Hannes Stefansson, ISL (2557) och IM Helgi Dam Ziska, FAI (2432)

Resultaten rond för rond kommer, som vanligt i dessa sammanhang, att kunna följas på Chess-Result. Naturligtvis blir det direktsändning och arrangören har utlovat 50 partier. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunder per drag från det första.

I god tid före det att turneringen startar i morgon kommer Schacksnack att lägga upp behövliga länkar och naturligtvis följa Grandelius öden och äventyr – rond för rond – i Frankrike. Men också i övrigt informera om vad som händer i turneringen som kan vara av intresse för hemsidans många läsare.feb 28

Bundesligan 08-09

De stora elefanterna med Världsmästaren Vis. Anand i spetsen visade upp sig i rond 10 i Bundesligan som spelades i går.  Det var i ”seriefinalen” mellan OSG Baden-Baden och Werder Bremen som de dök upp. Det blev ett Nordiskt möte mellan GM Peter Heine Nielsen och Tomi Nybäck som salomoniskt slutade remi. Werder Bremen vann med 5-3 så nu är det tätt i toppen av tabellen med tre lag på 18 poäng. Förutom de två som nämnts har också SG Solingen samma poäng. Serien fortsätter med rond 11 i dag med Hamburg-Baden Baden, Werder Bremen- Heidelberg-HSH och Jonny Hectors lag Turms Emsdetten mot Solingen som bland annat har GM Daniel Stellwagen och GM Jan Smeets i laget. 

GM Jonny Hector fanns inte med i Turms Emsdetten när de mötte SC Remagen och förlorade med 2½-5½ i går.

Partierna från matchen OSG Baden-Baden-Werder Bremen.
jan 18

corus 2010b

I rond tre  i CORUS Chess 2010 spelade IM Nils Grandelius remi i GM-C som svart mot GM Zhaoqin Peng. Ingen av de övriga har undvikit poängförlust i och med att GM Ray Robson spelade remi mot IM Mariya Muzychuk

I GM-A överraskar GM Alexei Shirov storligen. Även i dag kunde han skriva in en etta i protokollet efter att övertygande besegrat GM GM Sergey Tiviakov. Även Magnus Carlsen vann.

I GM-B förlorade GM Tomi Nybäck från Finland mot kinesen GM Hua Ni. Tomi återfinns därmed i botten av tabellen med sin enda poäng.  


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar