• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









apr 14

Vad har svenska media emot schack?

Tyska schacktidskriften Schach-Magazin 64 med chefredaktör Otto Borik har i sitt aprilnummer skrivit en ledare ”Kurz notiert” som refererar till ett beslut om schack i skolan, som antogs av EU-parlamentet 13 mars. Det handlar om införande av ämnet schack i de 27 medlemsländernas utbildningssystem. Schack framhålles som en befrämjande del i skolundervisningen. Förre världsmästaren Garri  Kasparov har varit en drivande kraft i detta ärende och han har bl.a. personligen gjort en insats i Strassbourg. Det krävdes 378 underskrifter och vid slutliga omröstningen accepterade hela 415 parlamentariker initiativet.

Tyska skolschackstiftelsen påpekar dock, att EU-beslutet inte är juridiskt bindande för medlemmarna, men att det öppnar för en betydande ökning av skolschackprogram på lokal, regional, national och multinational nivå. När skolschackgrupper i framtiden uppstår påverkar detta automatiskt positivt de etablerade föreningarna.

Så långt Otto Borik i mars och april 2012, i fri översättning.

Undertecknad var 1960-70 schackredaktör i Arbetet, i Malmö och kom då i kontakt med ett otroligt negativt förhållningssätt gentemot ämnet från de fasta medarbetarna. Efter några kontroverser och ingripande av chefredaktör Frans Nilsson blev det bättre klimat och rimliga arbetsförhållanden.

Medias i Sverige bevakning av schack i dag är enkelt uttryckt usel eller obefintlig. Jag tror att landets högskolor som utbildar journalister i stor utsträckning fokuserar på sporter som sorterar under Riksidrottsförbundet (RF), liksom på min aktiva tid och dagstidningarnas sportsidor är 100 procent helgade åt anslutna aktiviteter. Schack eller andra saker förekommer inte där.

Offentlig statistik av Sveriges invånare, åldersgrupp 6 – 25 år upptar ca 1,2 miljoner och härav kan ca 400.000 taxeras inte vilja syssla med någon fysisk RF-ansluten sport. Dessa kan väl de styrande i samhället i längden inte bara ignorera eller bortse ifrån? Här finns kanske delar av orsakerna till förekomsten av problemområden som Tensta i Stockholm, Bergsjön i Göteborg eller
Rosengård i Malmö!

I boken ”En gyllene Epok, 2010” har Bo Plato, pensionerad redaktionssekreterare från Kvällsposten, Malmö, skrivit en artikel om schack och media ”Tredje mest lästa nyheten”. Här finns åtskilligt objektivt sifferunderlag rörande schacksportens roll och betydelse i media.

Den årligen återkommande Sigemanturneringen i Malmö spelas i år i maj månad och år 2003 delades ansvaret med Köpenhamn. Turneringens hemsida noterades då för 889 000 träffar och rapporter på Sydsvenskans nättidning visade sig vara den tredje mest lästa nyheten.

Amerikanska programmet 60 minutes hade nyligen Magnus Carlsen som huvudperson, SVT kanal 1 sände för ett par dagar sedan Bobby Fischer – filmen och nu har EU antagit en rekommendation om införande av schack på skolschemat i 27 länder.

Alla dagstidningar har en generell uppgift: Att primärt rapportera vad som händer och sker i mediats spridningsområde. Läsekretsen består av olika minoriteter. Ju fler minoritetsintressen som kan tillgodoses desto bättre för upplagan. Största delen av den svenska, professionella journalistkåren vägrar trots detta att, dels sätta sig in aktiviteten schack som har en dokumenterad och stor utbredning i samhället, dels att nyttja näst intill ideella krafter, som till en mycket blygsam kostnad erbjuder sina tjänster. Journalister är ofta specialiserade till olika områden inom sporten, men några som kan schack får man leta länge efter … Här ligger förmodligen ”problemet” – okunnighet.

Schacket har enligt min uppfattning många dugande personer med verbal och social förmåga. Dessa bör ta upp frågan, var för sig, lokalt och regionalt. Här kan lämpligen t.ex. ett manifest formuleras om vad som kan göras mot denna närmast otroliga negativa hållning som intas gentemot schack från främst de som bestämmer t.ex. dagspressens bevakning och innehåll. Denna är enligt min uppfattning sakligt sett alldeles tokig – fakta visar detta -. Återstår alltså tyckande, som borde vara påverkbart.

Stellan Persson, Göteborg

 



jun 02

För drygt en vecka sedan presenterade Stellan Persson sin bok ”En gyllene Epok” som handlar om Malmö AS.

För att beställa boken gör du så här:

Sätt in 397:- på postgiro 473 63 93-2 till S E Consult Siv Ewert, Göteborg,
så kommer boken med posten. Epost:
siv.ewert@swipnet.se

Du kan även göra din beställning här.

En gyllene Epok 

Från Stellan har det kommit en liten episod, som han beskriver i boken (sid. 143), och som utspelade sig under SM i Södertälje 1955. Huvudpersonen var klubbens grundare Simon Krenzisky. I slutet av inlägget finns ett parti där han vinner över en annan av MAS stora profiler – Inge Johansson – i särspel om Malmömästerskapet 1939.

Simon var allmänt social och en välkänd profil vid SM. Han höll ofta ”hov” och en dag hade det gått riktigt galet i turneringen. Runt bordet där Simon visade dagens händelser på ett bräde, stod en ring av åskådare/åhörare. Det sparades inte på invektiven när han beskrev olika delar och bortförklaringarna var legio. Bakifrån åskådarleden kom en försynt fråga: ”Hur gick det?” Simon svarade, utan att lyfta blicken från brädet, ”åh, det var helt förfärligt, jag satte bort mig men kunde enkelt ha vunnit genom att … etc. Rösten bakifrån: ”Såå synd då”! med ett tonfall som fick Simon att fara upp från stolen, vända sig om och konstatera vem talaren var. ”Varifrån kom den lilla råttan!?” och for ut i uttryck som inte lämpar sig för tryck m.m. Det var landslagsspelaren Bertil Ahlgren, som sarkastiskt gav uttryck för sin uppfattning och som kunde vara mycket elak när det föll sig. Simon och Ahlgren kunde vid denna tid inte ha varit några goda vänner, men det är nog enda gången åtminstone jag varit vittne till när Simon helt mist fattningen.

Simons främsta turneringsseger var nog vinsten i MAS jubileumsturnering 1947 närmast före Inge Johansson, som året före blivit landslagsspelare och var på stark frammarsch. Här ett omspelsparti från Malmömästerskapet några år tidigare:





mar 29

Bokfront

Berättelsen om Malmö AS och nedanstående text är skriven av Stellan Persson, som blev medlem 1948. Bifogar nederst i inlägget uppgift om sidantal, pris och hur man införskaffar den till sitt schackbibliotek.
-Malmö schackklubb bildades 1900 och var ensam i staden till 1921 då Malmö SS tillkom. Året därpå bildades Malmö arbetares schackklubb, MAS. Några föreningar i landet som ännu är verksamma är äldre, men jag tror ingen kan uppvisa en sådan verksamhetshistoria som MAS.
-Skåneschacket dominerades efterhand också stort av MAS vars medlemmar deltog i det livliga utbytet med Köpenhamn. Främst Industriforeningen är legendarisk men även AS-04 och Vesterbro AS är dokumenterade.
-Förre redaktionssekreteraren och utrikeskorren vid Kvällsposten, Bo Plato, har bidragit med en saklig artikel om media kontra schack som kanske kan få någon chefredaktör att bli fundersam.
-Skåne är schackligt uppdelat i tre distriktsförbund och hur dessa tillkommit beskrives. Allskånska serien blev det positiva utfallet av Helsingborgsdelens utbrytning 1950 och samtliga serier med lagrapporter och sluttabeller 1952-1969 finns redovisade i boken.
-Interiörer från ett underbart schackkafé på Friisgatan i Malmö där bl.a. Inge Johansson höll till är en annan del av berättelsen. Göte Nilsson, Günther Krenzisky, Svedala-Jönsson och några andra presenteras. Inge blev Sverigemästare i Växjö 1958, var uppe i särspel om titeln ytterligare tre gånger, bl.a. mot Gösta Stoltz, och spelade i tre olympiader för Sverige. Han slog bl.a. stormästaren Tartakower i Dubrovnik 1950. Under tiden 1946 till 1966 vann Inge lokalt nästan allt som kunde vinnas. Två MAS-juniorer, Rolf Martens och Magnus Wahlbom utvecklades till Sverigemästare 1967 respektive 1974.
-Boken innehåller också 434 mästarpartier som huvudsakligen ej står att finna i nutida databaser. Nästan alla klubbmästare är representerade. Många partier är kommenterade.
-Totalt är där ca 60 bilder – t.ex. ”hela klubben” vid årsfester 1924, 1931 och 1950.

Finns för avhämntning i Malmö AS klubblokal, Ahlmansgatan 20 B, från och med i slutet av april månad 2010. Priset för de 480 sidorna är 349 kronor. Förfrågningar om försändelse kan göras till: skakhuset@skakhuset.com