jun 02

För drygt en vecka sedan presenterade Stellan Persson sin bok ”En gyllene Epok” som handlar om Malmö AS.

För att beställa boken gör du så här:

Sätt in 397:- på postgiro 473 63 93-2 till S E Consult Siv Ewert, Göteborg,
så kommer boken med posten. Epost:
siv.ewert@swipnet.se

Du kan även göra din beställning här.

En gyllene Epok 

Från Stellan har det kommit en liten episod, som han beskriver i boken (sid. 143), och som utspelade sig under SM i Södertälje 1955. Huvudpersonen var klubbens grundare Simon Krenzisky. I slutet av inlägget finns ett parti där han vinner över en annan av MAS stora profiler – Inge Johansson – i särspel om Malmömästerskapet 1939.

Simon var allmänt social och en välkänd profil vid SM. Han höll ofta ”hov” och en dag hade det gått riktigt galet i turneringen. Runt bordet där Simon visade dagens händelser på ett bräde, stod en ring av åskådare/åhörare. Det sparades inte på invektiven när han beskrev olika delar och bortförklaringarna var legio. Bakifrån åskådarleden kom en försynt fråga: ”Hur gick det?” Simon svarade, utan att lyfta blicken från brädet, ”åh, det var helt förfärligt, jag satte bort mig men kunde enkelt ha vunnit genom att … etc. Rösten bakifrån: ”Såå synd då”! med ett tonfall som fick Simon att fara upp från stolen, vända sig om och konstatera vem talaren var. ”Varifrån kom den lilla råttan!?” och for ut i uttryck som inte lämpar sig för tryck m.m. Det var landslagsspelaren Bertil Ahlgren, som sarkastiskt gav uttryck för sin uppfattning och som kunde vara mycket elak när det föll sig. Simon och Ahlgren kunde vid denna tid inte ha varit några goda vänner, men det är nog enda gången åtminstone jag varit vittne till när Simon helt mist fattningen.

Simons främsta turneringsseger var nog vinsten i MAS jubileumsturnering 1947 närmast före Inge Johansson, som året före blivit landslagsspelare och var på stark frammarsch. Här ett omspelsparti från Malmömästerskapet några år tidigare:Lämna en kommentar