Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









mar 11

Invigningen är på torsdag och på fredag klockan 13.00, vår tid, börjar första ronden i Kandidatturneringen (FIDE:s hemsida) i London att spelas.

Turneringen har som mål att ta fram en utmanare till Världsmästaren GM Vis. Anand från Indien. Det framgår av bifogad deltagarelista, där sex spelare är från öststaterna och den sjunde Gelfand är född där, att det åtminstone i toppen är det bästa i världen som kommer att kämpa om en plats i ”solen”.

GM Magnus Carlsen är storfavorit, även på Schacksnacks omröstning i högerspalten, till att bli Anands näste utmanare. Förra gången var det Gelfand och då gick det så här i Moskva där matchen spelades. För några veckor sedan fick Magnus en ny sekundant nämligen GM Peter Heine Nielsen från Danmark, som är med på FIDES:s 100-bästa lista på plats 90, och de har under en tid varit på Kanarieöarna och slipat detaljer och då kanske först och främst spelöppningar, för enligt experterna är det hans svaga punkt. Men ändå vinner han, senast i Wijk aan Zee, men gör han det i London också? Skall han, som Fischer en gång i tiden, lyckas slå tillbaka den samlade attacken från öster och bli utmanare? Svaret får vi den 1 april på kvällskvisten.

Naturligtvis kommer Schacksnack (statistik på Chess-Results) att följa turneringen åtminstone med resultat, tabell, partier för genomspelning och nödvändiga länkar. I första ronden är spelschemat: Aronian – Carlsen, Gelfand – Radjabov, Ivanchuk – Grischuk och Svidler – Kramnik. // Thomasson

Dubbelrondig 15/3-1/4. Ratingsnitt: 2787
1 GM Magnus Carlsen 2872
2 GM Vladimir Kramnik 2810
3 GM Levon Aronian 2809
4 GM Teimour Radjabov 2793
10 GM Alexander Grischuk 2764
11 GM Vassily Ivanchuk 2757
12 GM Peter Svidler 2747
17 GM Boris Gelfand 2740




maj 02

FIDE:s elolistor per den 1 maj 2012.
Det har hänt en del på den svenska listan. Åter har landet en spelare över 2600 i rating och det är den fyrfaldige Sverigemästaren GM Evgenij Agrest. Den största förändringen har bokförts på tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson som har ökat 47 poäng sedan marslistan. En liten avvikelse: Tyvärr får vi inte se någon av dem under SM i Falun eftersom Agrest ej är tillfrågad om deltagande i  SM-gruppen och Tiger tillfrågats, men i ett senare skede inte fått klartecken för att resa till Dalarna och spela om SM-titeln (läs mer om detta i högerspalten under rubriken kommentarer/Omdiskuterad uttagning).

Utöver worl no. 1 GM Magnus Carlsen är GM Peter Heine Nielsen fortfarande den ende nordbon som finns med på 100-bästa listan, men han har tappat rejält sedan den 1:e mars då han hade 2693. För att komma med bland världens bästa spelare krävs det denna gång 2656 och den gränsen ligger Peter Heine oroande nära! Notera att matchen GM Vladimir Kramnik-GM Levon Aronian inte är medräknad eftersom den spelades försent i mars månad, annars hade Levon tappat några poäng och hans motståndare gått upp en del (för ”korrekt” poäng se listan över flytande rating).

Sverigelistan.
1. GM Evgeny Agrest (2614) Team Viking 2. GM Emanuel Berg (2587) Team Viking 3. GM Tiger Hillarp Persson (2578) Lunds ASK. 4. GM Slavko Cicak (2572) Eksjö SK  5. GM Ulf Andersson, (2571) Alingsås SS och 6. GM Hans Tikkanen, (2566) Lunds ASK.
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2835) Norge 2. GM Levon Aronian (2825) Armenien 3. GM Vladimir Kramnik (2801) Ryssland, 4. GM Vis. Anand (2791) Indien och 87. GM Peter Heine Nielsen (2665) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2709) Ungern 2. GM Yifan Hou (2623) Kina 3. GM Anna Muzychuk (2598) Slovenien och 24. GM Pia Cramling (2478) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2770) Italien 2. GM Anish Giri (2693) Holland och 3. GM Liren Ding, (2679) Kina.



apr 16

Mycket av intresset under avslutningen av Bundesligan i helgen riktades mot Världsmästaren GM Vis. Anand som hade tagit sig ledigt från VM-förberedelserna för att förstärka OSG Baden-Baden. Laget blev mästare men kommentatorerna var inte nöjda med spelet Anand uppvisade. Han förlorade i 14:e ronden mot GM Sergei Tiviakov från Holland, vilket gjorde att han dalade rejält i Live Chess Ratings tabellen, men han kom tillbaka i söndagsronden och besegrade då tysken GM Rainer Buhman och så var inte helgen helt nattsvart. Men det återstår ännu några veckor innan han skall upp till bevis i Moskva mot Boris Gelfand. GM Peter Heine Nielsen från Danmark får intensifiera hans träning så vi får se en laddad Världsmästare den 9 maj

Det fanns tre svenskar på plats när serien avslutades. Det var GM Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund som blev nerflyttade. GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius har under säsongen spelat för SK Turm Emsdetten som klarade sig kvar i högsta divisionen. Emanuel har tagit 4½ poäng på 8 spelade partier. Jonny och Nils har spelat 13 partier och poängskörden har blivit 6 respektive 5½ poäng.

Svenskarnas partier från rond 14-15.



mar 14

Den danska motsvarigheten till vår Elitserie XtraCon Skakligaen avslutade också säsongen 2011/12 den gångna helgen. Segrade gjorde Jetsmark 1, som bland annat har GM Peter Heine Nielsen i laget. Han har inte spelat mycket den senaste tiden för han ängnar sig åt att hjälpa Världsmästaren GM Vis. Anand med förberedelserna inför den kommande VM-matchen mot GM Boris Gelfand. Brönshöj 1 kom på andra plats och de har GM Tiger Hillarp Persson (Lunds ASK) vid första bordet. Han valde att spela avslutningen i Danmark i stället för att åka till Västerås precis som GM Jonny Hector (Limhamns SK), som spelar för fjärdeplacerade Nordklaotten, också gjorde.

Skakligaen
BP MP
1
Jetsmark 1
46.5
16
2
Brönshöj 1
44.0
13
3
Århus/Skolerne 1
40.5
11
Svenskarnas partier från rond 8 och 9.



nov 03

Det har varit stiltje på turneringsfronten. Det schackvärlden väntat på, som Schacksnack tidigare informerat om, är European Team Chess Championship 2011 i Grekland som börjar i dag och pågår till den 11 november. 38 lag är anmälda i öppna klassen, med fyra spelare + en reserv i varje lag, och ett av dessa är Sverige i Öppen klass. Det är en kavalkad av nästan allt Europa kan mönstra av starka spelare vilket framgår av den publicerade deltagarelistan.

live live

Naturligtvis blir det direktsändning både via hemsidan och Chessbomben. Första ronden startar klockan 14.00 i dag och i denna blir Frankrike motståndare till Sverige. Fullständigt spelschema + mycket annat finns på Chessresults.

The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds, with one open section and one section for the women’s teams, considered as separate competitions. According to ECU and FIDE rules, the time control will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment for every move played starting from the first move.

De tre högst rankade lagen plus Sverige finns med i bifogad översikt. Sverige representeras av en betydligt försvagad uppställning än vad som var möjligt enligt den senaste elolistan. Tydligen beror detta på att toppspelarna, som kunde gjort laget slagkraftigare, GM Evgenij Agrest, GM Emanuel Berg, GM Jonny Hector, GM Slavko Cicak och GM Tiger Hillarp Persson avböjt deltagande av någon för Schacksnack okänd orsak. Tråkigt för det gäller en av de stora turneringarna i världsdelen.

Det är endast Färöarna som saknas från vår del av världen. Preliminärt är de deltagande nordiska lagen rankade som följer (kan bli förändringar eftersom det kommer en ny elolista från FIDE den 1 november): 24. Danmark utan GM Peter Heine Nielsen, 27. Island, 31. Finland, 32. Norge utan GM Magnus Carlsen och GM Jon Ludvig Hammer. Den förstnämde skall deltaga i Tal Memorial 2011 som börjar den 16 november och han tycker kanske att det är för tätt på vartannat. Men Svidler och Nepomniachtchi skall också hedra Tal i Moskva och de ställer upp i Grekland.

1 Ryssland 2752 Peter Svidler, Sergey Karjakin, Alexander Grischuk,  Alexander Morozevich och Ian Nepomniachtchi
2 Ukraina 2738 Vassily Ivanchuk, Ruslan Ponomariov, Pavel Eljanov, Zahar Efimenko,  och Alexander Moiseenko
3 Azerbijan 2720 Teimour Radjabov, Vugar Gashimov, Shak Mamedyarov,  Gadir Guseinov och Eltaj Safarli
25 Sweden 2530 Hans Tikkanen, Nils Grandelius, Pontus Carlsson, IM Daniel Semcesen  och Stellan Brynell

 



sep 12

För ett par dagar sedan blev GM Peter Heine Nielsen eliminerad i World Cup och redan dyker han upp i Kina för att hjälpa GM Viktorija Cmilyte i de avslutande ronderna i FIDE Women Grand Prix. Inledningen blev inte så bra för hon förlorade i dag mot IM Batkhuyag Munguntuul från Mongoliet.

I går var det spelledigt i Shenzhen och det hade tydligen gjort damerna gott för i dag när femte ronden avslutats visade det sig fyra av sex partier gick till avgörande. Fortfarande är det tätt i toppen på tabellen inte mindre än fem spelare har 3½ poäng.

På hemsidan kan man bland annat läsa att:

On 11th of September the players enjoyed a day off. Most of the participants, trainers and organizers embarked on the rest-day’s activities but some of them preferred to stay in the hotel and relax before the next games. The organizers of the Grand Prix launched some special agenda for the participants. In the morning 12 players visited one of the sponsors of the tournament. – Xiang Yun Sha. It is a fashion company which makes clothes from special silk called xiang yun sha. It is intangible cultural heritage of China. The sponsor provided with dresses and flowers each player.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




sep 08

Tyvärr så fick GM Peter Heine Nielsen lämna FIDE World Chess Cup 2011 efter dagens särspel mot GM Vugar Gashimov. Nu återstår det åtta spelare och det är idel ädel adel. Utöver Peters baneman Gashimov är det – GM Judit Polgar (2699), GM Ruslan Ponomariov (2764), GM Vassily Ivanchuk (2768), GM David Navara (2722), GM Alexander Grischuk (2746), GM Teimour Radjabov (2744), GM Peter Svidler (2739) som kommer att fortsätta för att kvalificera sig för semifinalerna.

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Tabell och partier från tiebreaket 4:3-4:8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.



Rond 4:2.


Rond 4:1.



sep 07

GM Judit Polgar, GM Peter Heine Nielsen och GM Alexander Grischuk (bilderna från hemsidan) var i brygga efter första partiet i fjärde ronden i FIDE World Chess Cup 2011 men de kom samtliga tillbaka rejält i dag och vann! Det innebär att de spelar särspel i morgon med start klockan 11.00.

Peter hade ett långt slutspel med T+vit L mot T+svart L men han lyckades vinna ett par bönder och så var den dagen förstörd för motståndaren som är en av förhandsfavoriterna till slutsegern i turneringen – GM Vugar Gashimov. Judit visade att hon behärskade tekniken med att sätta matt med T+L mot T även om det tog sin tid. Övriga resultat finnes i partisammanfattningen som följer.

David Navara gick till femte omgången vilket ställer till klädproblem för honom. Redan inför förra matchen sa han i en intervju att han räknat med att vara borta ur turneringen redan efter tredje ronden därför hade han endast kläder t o m måndagen. Ja, vilka problem! Han kan väl ta en del av prispengarna han tjänat hittills, för nog måste det väl finnas butiker även där de spelar… I nästa match får han möta Grischuk eller Potkin och efter den matchen är kanske klädproblemen lösta för han blir måhända avklädd in på…

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Rond 4:2.


Rond 4:1.



sep 06

I dag blev GM Vugar Gashimov för svår för GM Peter Heine Nielsen från Danmark. Men det kommer ett parti i morgon också och då har Peter Heine vit… En kul slutställning var det, men kanske inte för dansken. En annan av publikfavoriterna som inte räckte till i första partiet i fjärde ronden var GM Judit Polgar, i det partiet var det kubanen GM Leinier Dominguez Perez som blev för svår. Övriga resultat framgår av partisammanställningen och titta gärna på avslutningarna i Polgar och Potkins partier.

Läs mer om Peter Heine i norska Nettavisen.

Partierna från rond 4:1.



sep 06

live live

Direkt från FIDE World Chess Cup 2011 omgång 4:1: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

GM Peter Heine Nielsen Danmark möter GM Vugar Gashimov, AZE (2760). En intressant match har mötet mellan GM Gata Kamsky och sexfaldige Ryske Mästaren GM Peter Svidler alla förutsättningar att bli. Skall den endast 18-årige GM Yaroslav Zherebukh (2590) från Ukraina fortsätta att överraska? Han har i tur och ordning eliminerat Felgaer (2573), Eljanov (2697) och Mamedyarov (2765). Han möter GM David Navara (2722) i dag.

Läs mer i norska Nettavisen om Peter Heine. Partierna från rond 1 och rond 2 för genomspelning.

Tabell och partier från tiebreaket rond 3:3-3:9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.



Rond 3:2.


Rond 3:1.





Tidigare artiklar