mar 11

Invigningen är på torsdag och på fredag klockan 13.00, vår tid, börjar första ronden i Kandidatturneringen (FIDE:s hemsida) i London att spelas.

Turneringen har som mål att ta fram en utmanare till Världsmästaren GM Vis. Anand från Indien. Det framgår av bifogad deltagarelista, där sex spelare är från öststaterna och den sjunde Gelfand är född där, att det åtminstone i toppen är det bästa i världen som kommer att kämpa om en plats i ”solen”.

GM Magnus Carlsen är storfavorit, även på Schacksnacks omröstning i högerspalten, till att bli Anands näste utmanare. Förra gången var det Gelfand och då gick det så här i Moskva där matchen spelades. För några veckor sedan fick Magnus en ny sekundant nämligen GM Peter Heine Nielsen från Danmark, som är med på FIDES:s 100-bästa lista på plats 90, och de har under en tid varit på Kanarieöarna och slipat detaljer och då kanske först och främst spelöppningar, för enligt experterna är det hans svaga punkt. Men ändå vinner han, senast i Wijk aan Zee, men gör han det i London också? Skall han, som Fischer en gång i tiden, lyckas slå tillbaka den samlade attacken från öster och bli utmanare? Svaret får vi den 1 april på kvällskvisten.

Naturligtvis kommer Schacksnack (statistik på Chess-Results) att följa turneringen åtminstone med resultat, tabell, partier för genomspelning och nödvändiga länkar. I första ronden är spelschemat: Aronian – Carlsen, Gelfand – Radjabov, Ivanchuk – Grischuk och Svidler – Kramnik. // Thomasson

Dubbelrondig 15/3-1/4. Ratingsnitt: 2787
1 GM Magnus Carlsen 2872
2 GM Vladimir Kramnik 2810
3 GM Levon Aronian 2809
4 GM Teimour Radjabov 2793
10 GM Alexander Grischuk 2764
11 GM Vassily Ivanchuk 2757
12 GM Peter Svidler 2747
17 GM Boris Gelfand 2740


Lämna en kommentar